Men's world

Πως να δουλεύεις από το σπίτι, αποτελεσματικά!

Συντάκτης  | 

δουλεύεις

Μήπως δουλεύεις από το σπίτι; Είτε είναι λόγω COVID-19, είτε όχι, σου παραθέτουμε μερικές συμβουλές για να είσαι πάντα αποτελεσματικός (το ίδιο βέβαια ισχύει και για τις γυναίκες).

Καθώς όλο και πιο πολλοί εργαζόμενοι κάνουν μετάβαση στην εργασία από το σπίτι (λόγω των συνθηκών), είναι πολύ εύκολο να “χαθείς” στην άνεση του σπιτιού σου και να μην είσαι παραγωγικός. Όσο δουλεύεις από το σπίτι, η εμπειρία μπορεί να είναι περίεργη, καθώς είναι πολλές οι παράμετροι που δεν σε αφήνουν να μπεις σε “work mode”. Το να μείνεις, λοιπόν, παραγωγικός, θέλει τον τρόπο του. Η επικοινωνία με τους συναδέλφους θα είναι διαφορετική και η θέληση να μην σταματήσεις να δουλεύεις στην ώρα σου μπορεί να μοιάζει δελεαστική.

Άκου λοιπόν μερικές συμβουλές, ώστε να μην βγεις χαμένος από την εμπειρία:

1. Κράτα πρόγραμμα (αυστηρό)

Η απουσία της μετακίνησης, σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σου δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο να “ξυπνήσει” και να καταλάβει ότι αρχίζει το ωράριο της εργασίας. Για αυτόν, η ημέρα μπορεί να μοιάζει με κάθε άλλο ρεπό ή σαββατοκύριακο που έχεις περάσει. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να βάλεις από νωρίς ένα πρόγραμμα και να το τηρείς, αυστηρά. Αυτό σημαίνει να ξεκινάς μαζί με τους υπόλοιπους, να κάνεις διάλειμμα την ίδια ώρα, αλλά (πιο σημαντικό) να τελειώνεις αυστηρά στο τέλος του ωραρίου σου. Αυτό θα βοηθήσει να μην αποσπάται η προσοχή σου, αλλά και να καταλαβαίνει ο οργανισμός σου πως εκείνες οι ώρες δεν είναι για χαλάρωση, αλλά για συγκέντρωση και δουλειά.

2. Να είσαι ευπαρουσίαστος

Σίγουρα, λογικά κανείς δεν θα μπορεί, αλλά ούτε και θα χρειαστεί (μάλλον) να σε δει. Οπότε, τι πειράζει να έχεις πιο χαλαρή ένδυση ε; Λάθος! Ξυρίσου το πρωί, κάνε ντους, φάε το πρωινό σου πριν αρχίσεις και γενικά, κράτα την όποια ρουτίνα είχες χτίσει μέχρι τώρα. Η πραγματικότητα είναι ότι το σώμα σου αντιδρά σε όλα αυτά. Έτσι, καταλαβαίνει καλύτερα σε τι κατάσταση βρίσκεσαι και τι ετοιμάζεσαι να κάνεις. Και σαν να μην φτάνουν αυτά, η διαδικασία του να βγάλεις τα “καλά” σου ρούχα για να χαλαρώσεις, βοηθά και το σώμα σου να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα εκείνη.

3. Δημιούργησε έναν χώρο αποκλειστικά για να δουλεύεις

Δεν χρειάζεται να είναι ένα ολόκληρο δωμάτιο, αλλά αν γίνεται δημιούργησε έστω ένα γραφείο, το οποίο θα είναι αποκλειστικά για όταν είσαι εν ώρα εργασίας. Αυτό βοηθά ακόμη καλύτερα το μυαλό και το σώμα σου να καταλάβουν και να διαχωρίσουν την δουλειά από την χαλάρωση. Επίσης, θα είναι πιο δύσκολο να “παρασυρθείς”, άμα ο χώρος αυτός βρίσκεται μακριά από “πειρασμούς”. Πειρασμοί που μπορεί να σε αποσπάσουν από την δουλειά σου, χωρίς λόγο. Αν μένεις με κάποιον/κάποια, κάνε σαφές ότι όταν βρίσκεσαι εκεί, δεν θέλεις να σε “ενοχλούν”, εκτός κι αν είναι, βέβαια, απόλυτη ανάγκη.

4. Κάνε μια λίστα

Κάνε μία λίστα, είτε κάθε πρωί, είτε στην αρχή της εβδομάδας, με τα πράγματα που θα πρέπει να γίνουν σε αυτό το διάστημα. Είτε είναι μια προθεσμία για ένα project, ένα email που πρέπει να στείλεις ή οτιδήποτε άλλο. Μια τέτοια λίστα θα σε βοηθήσει να καταλαβαίνεις καλύτερα σε τι φάση βρίσκεσαι και τι έχεις καταφέρει μέχρι τώρα. Ενώ θα είναι και μια καλή πηγή αυτοπεποίθησης και προτροπής, κάθε φορά που ολοκληρώνεις κάτι από την λίστα. Αυτό θα σε οδηγήσει να είσαι πιο συγκεντρωμένος. Ειδικά σε ένα περιβάλλον όπως το σπίτι σου, που οι “πειρασμοί” για να “λουφάρεις” είναι αμέτρητοι.

5. Κράτα συνεχή επικοινωνία με συναδέλφους όσο δουλεύεις

Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα. Είναι πολύ εύκολο να χαθείς στον εαυτό σου δουλεύοντας από το σπίτι. Κάτι τέτοιο, σίγουρα θα επηρεάσει την όρεξή σου για δουλειά. Για αυτό, είναι σημαντικό να κρατάς συνεχή επαφή με τους συναδέλφους σου, τους ανωτέρους κτλ. Και εκείνοι θα ξέρουν ότι είσαι ενεργός και διαθέσιμος, αλλά και εσύ θα αποφύγεις να απομακρυνθείς από εκείνους.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!