Εφηβεία
Ψυχική νόσος ο εθισμός στα videogames!
Προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να λειτουργήσουν σαν «ψηφιακή ηρωίνη» – Δείτε ποια συμπτώματα πρέπει να σας κινητοποιήσουν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Yγείας θα συμπεριλάβει τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια «Gaming disorder» στη λίστα με τις ψυχικές νόσους.
O όρος «gaming disorder» παραπέμπει στη συμπεριφορά που έχει ένα άτομο όταν είναι εξαρτημένο από τα βιντεοπαιχνίδια, γεγονός «που αυξάνει αισθητά τον κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων σωματικής ή ψυχικής υγείας», όπως αναφέρει ο διεθνής οργανισμός.
Ο εθισμός αυτός θα ενταχθεί στην αναθεωρημένη έκδοση του εγχειριδίου νοσημάτων που θα εκδώσει ο διεθνής οργανισμός την προσεχή Δευτέρα.
Το εγχειρίδιο αυτό είναι ένας οδηγός ο οποίος χρησιμοποιείται από γιατρούς και ερευνητές για την ανίχνευση και τη διάγνωση των ασθενειών.
Στα προειδοποιητικά συμπτώματα του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Ο χρήστης δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τη συχνότητα, την ένταση ή και τη διάρκεια της ενασχόλησής του.
2. Διαρκώς αυξανόμενη προτεραιότητα στο βιντεοπαιχνίδι έναντι των άλλων δραστηριοτήτων. Εξακολούθηση ή αύξηση της ενασχόλησης με τα βιντεοπαιχνίδια παρά τις αρνητικές συνέπειες.
«Παρακολουθώντας τα βιντεοπαιχνίδια που παίζουν τα παιδιά τους πολλοί γονείς κάνουν λόγο για “ψηφιακή ηρωίνη”», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε άρθρο του το αμερικανικό δίκτυο CNN.
Ο καθηγητής Βλαντιμίρ Πόζνιακ, μέλος του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών του Π.Ο.Υ., είναι αυτός που πρότεινε την ένταξη του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια στη λίστα με τις ψυχικές νόσους.
Τα βασικά χαρακτηριστικά έχουν πολλές ομοιότητες με τα χαρακτηριστικά των διαταραχών από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, ανέφερε.
«Για να γίνει μια διάγνωση, το αρνητικό πρότυπο συμπεριφοράς πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες», προσθέτει.
Υπάρχουν ορισμένες χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει τον εθισμό αυτό ως μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και λαμβάνουν μέτρα εναντίον της. Για παράδειγμα, στη Νότιο Κορέα η κυβέρνηση απαγορεύει την πρόσβαση στο Internet από τα μεσάνυχτα έως τις έξι το πρωί για ανηλίκους κάτω των 16 ετών. Στην Ιαπωνία οι παίκτες ακούνε ένα ειδικό ηχητικό μήνυμα όταν ξεπερνούν το μηνιαίο όριο ενασχόλησης με τα βιντεοπαιχνίδια που έχει θεσπιστεί. Στη Βρετανία ο εθισμός σε βιντεοπαιχνίδια αντιμετωπίζεται σε εξειδικευμένες κλινικές.
Κάντε μας like στο Facebook και στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!