Πίτες

Πρωτόπιτα: Η πρώτη πίτα του χρόνου

Συντάκτης  | 

Η συνταγή για την πρωτόπιτα, την ιδιαίτερη πίτα με ρίζες από τη Δυτική Μακεδονία.

Τι είναι η πρωτόπιτα; Είναι η πρώτη πίτα του χρόνου, ένα έθιμο που προέρχεται από την Κοζάνη!

Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple 

Γέρε χρόνε φύγε τώρα πάει η δική σου η σειρά, ήρθε ο νέος με τα δώρα με τραγούδια και  χαρά!

Φανταστείτε μέσα στα τραγούδια και την χαρά να μας φέρει ο νέος χρόνος και μια λαχταριστή πρωτόπιτα!

Η πρωτόπιτα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η πρώτη πίτα της χρονιάς. Μια αλμυρή βασιλόπιτα, με χωριάτικα φύλλα ζυμωμένα στο χέρι με μεράκι!

Το έθιμο αυτό το χρωστάμε στους φίλους μας τους Κοζανίτες. Αυτή η πίτα έχει 12 φύλλα και το κάθε φύλλο της συμβολίζει το νέο μήνα κάθε έτους!

Υλικά

Για τα φύλλα

  • 900 γρ αλεύρι γοχ
  • 1 κτγ αλάτι
  • 100 γρ ελαιόλαδο
  • 1 ½ κούπα χλιαρό νερό
  • 1 κ.τ.σ. ξύδι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό μιξ λευκών τυριών
  • ½ κτγ αλάτι
  • ½ κτγ πιπέρι
  • 2 αβγά

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το ζυμάρι

Σε μια λεκάνη βάζουμε την μισή ποσότητα από το αλεύρι, το αλάτι,  το μισό ελαιόλαδο, το νερό και το ξύδι.

Ανακατεύουμε ελαφρά και ξεκινάμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε  σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι.

Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.

Προετοιμάζουμε τη γέμιση

Σε μια άλλη λεκάνη βάζουμε τα τυριά, το αλάτι, το πιπέρι και σπάμε μέσα τα 2 αβγά.

Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Παίρνουμε ένα ταψάκι στρογγυλό 20 εκ. και το λαδώνουμε.

Παίρνουμε στη συνέχεια το ζυμάρι και το χωρίζουμε σε 12 ίσα μπαλάκια.

Παίρνουμε το ένα μπαλάκι ζύμης και το τοποθετούμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.

Ξεκινάμε να το ανοίγουμε κυκλικά με έναν ψιλό πλάστη.

Προσπαθούμε να βγει το φύλλο όσο πιο λεπτό γίνεται, ενώ αλευρώνουμε τον πλάστη κάθε τόσο, όσο χρειάζεται.

Όταν είναι έτοιμο το φύλλο το τοποθετούμε με προσοχή στο ταψάκι μας και πασπαλίζουμε  από πάνω αρκετό ελαιόλαδο.

Συνεχίζουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία και με τα υπόλοιπα 5 ζυμαράκια.

Όσα από τα φύλλα προεξέχουν από το ταψί δεν τα πειράζουμε.

 

Ρίχνουμε την γέμιση στο κέντρο της πίτας και με την βοήθεια ενός κουταλιού την απλώνουμε ομοιόμορφα.

Συνεχίζουμε ανοίγοντας και τα υπόλοιπα φύλλα. Κάνουμε τις ίδιες κινήσεις και με τα υπόλοιπα 6 ζυμαράκια. Ανοίγουμε, απλώνουμε, τοποθετούμε, ρίχνουμε από πάνω λάδι.

Μην ξεχάσετε κάπου μέσα στη πίτα, ενδιάμεσα από τα φύλα να τοποθετήσετε το φλουρί!

 

Αφού τοποθετήσουμε και το τελευταίο φύλλο μαζεύουμε τις άκρες που προεξέχουν από το ταψί προς τα μέσα. Δημιουργούμε περιμετρικά ένα λεπτό στεφάνι.

Ρίχνουμε πάνω από την πίτα λάδι και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.

Ψήνουμε την πρωτόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 1 ώρα περίπου.

Κόβετε την πίτα σε κομμάτια και την μοιράζετε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Ποιος κέρδισε το φλουρί; Η τύχη είναι με το μέρος του για όλο τον χρόνο!

Καλή Χρονιά!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!