Γενικά

Προτεραιότητα στους εμβολιασμούς σε influencers

Συντάκτης  | 

Μεταξύ των πρώτων στην ουρά για εμβόλια κορωνοϊού στην Ινδονησία ήταν μια ομάδα influencers των social media.

Μαζί με τον πρόεδρο της χώρας, Τζόκο Ουιντόντο, εμβολιάστηκε και η δημοφιλής τηλεοπτική προσωπικότητα και influenser Ράφι Αχμάντ. Ο Αχμάντ διαθέτει 50 εκατομμύρια οπαδούς στο Instagram. Η τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου άρχισε στις 13 Ιανουαρίου τους εμβολιασμούς.

«Alhamdulillah [ευλογημένο από τον Θεό] ένα εμβόλιο … Μην φοβάστε τα εμβόλια», έγραψε ο 33χρονος διάσημος κάτω από ένα βίντεο με τον εμβολιασμό του. Δίπλα είχε ένα emoji καρδιάς και ένα άλλο με την ερυθρόλευκη σημαία της Ινδονησίας.

Η απόφαση των προτεραιοτήτων για το ποιοι θα πρέπει να είναι πρώτοι στη σειρά για τις αρχικά περιορισμένες δόσεις εμβολίων ήταν μια πρόκληση σε όλο τον κόσμο. Πολλές χώρες προκρίνουν ιατρικό προσωπικό, ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους.

Η ανώτερη αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, Σίτι Νάντια Ταρμίζι, δήλωσε ότι η απόφαση ήταν μια σκόπιμη κυβερνητική επικοινωνιακή στρατηγική. Σκοπός ήταν να  συμπεριληφθούν όλοι οι influencers στους περίπου 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στον πρώτο γύρο εμβολιασμών.

REUTERS/WILLY KURNIAWAN

Το υπουργείο Υγείας γενικότερα δεν ανέφερε πόσους influencers θα εμοβλιάσει στον πρώτο γύρο

Ωστόσο, μερικοί από αυτούς που ήταν στην λίστα εμβολιασμών στις 14 Ιανουαρίου είναι οι μουσικοί Noah και Ρίσα Σαρασβάτι, του συγκροτήματος Άριελ.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας του Μπαντούνγκ, δήλωσε στο Reuters «Ελπίζουμε ότι θα μεταδώσουν θετική επιρροή και μηνύματα σχετικά με τα εμβόλια. Σκοπός είναι τα μηνύματα να μεταφερθούν ειδικά στους νέους».

Μια δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα έδειξε ότι μόλις το 37% των Ινδονήσιων ήταν πρόθυμοι να εμβολιαστούν. Ενώ το 40% θα το σκεφτόταν και το 17% ήταν αρνητικό.

Ορισμένοι γιατροί έχουν εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τη χρήση του εμβολίου CoronaVac από την κινεζική εταιρεία Sinovac Biotech. Μελέτες από τη Βραζιλία, την Ινδονησία και την Τουρκία δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητά του κυμαίνεται από 50-91%. Αλλά, υπάρχει και το ανώτατο ισλαμικό συμβούλιο της χώρας που ενέκρινε το εμβόλιο.

Η απόφαση να συμπεριληφθούν οι influencers στον κατάλογο προτεραιοτήτων γύρισε εν μέρει μπούμερανγκ. Καθώς κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του Ράφι να κάνει πάρτι μερικές ώρες μετά τον εμβολιασμό. Κάτι βέβαια που δεν παρέχει άμεση ανοσία.

Εικόνες που έδειχναν τον Ράφι να παραβιάζει τα πρωτόκολλα κοινωνικής απόστασης με μια ομάδα φίλων προκάλεσαν κριτική στα social media. Γι’ αυτόν το λόγο του έγιναν εκκλήσεις να δώσει ένα καλύτερο παράδειγμα.

«Δείχνει επίσης ότι η κυβέρνηση είναι ασυνεπής στην ιεράρχηση του ποιος εμβολιάζεται πρώτα», δήλωσε η Ίρμα Χινταγιάνα, συνιδρυτής της πρωτοβουλίας πανδημικών δεδομένων LaporCOVID-19 .«Θα έπρεπε να το είχαν κάνει με έναν άλλο επαγγελματία -ίσως υγείας- και με έναν influencer», δήλωσε.

Η υπάλληλος του υπουργείου Υγείας, Νάντια, σημείωσε ότι «όταν εμβολιάζεστε, πρέπει να ακολουθείτε τα πρωτόκολλα υγείας και να μην είστε απρόσεκτοι με την εφαρμογή τους».

Υψλόβαθμο στέλεχος του Ινδονησιακού Ιατρικού Συλλόγου είπε ότι η στρατηγική επιλογής των influencers θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο εάν «οι influencers έχουν ενημερωθεί σχετικά με το εμβόλιο και τον Covid-19, ώστε να μπορούν να γίνουν εκπρόσωποι της αλλαγής».

Η αστυνομία είπε ότι ερευνά αν ο Ράφι παραβίασε τον νόμο, ενώ έχει ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

Naftemporiki.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!