Κατοικίδια & Ζώα

Πώς θα εκπαιδεύσετε ένα γατάκι να κόψει τις κακές συνήθειες

Συντάκτης  | 

κακές συνήθειες γατάκι

Ένα γατάκι έχει κακές συνήθειες και όπως ένα παιδάκι, εκτός από τρισχαριτωμένο μικρό πλασματάκι, μπορεί να αποδειχτεί και μικρός εφιάλτης.

Με τις κακές του συνήθειες, το γατάκι μας πολλές φορές μας υποχρεώνει να τρέχουμε από πίσω του, φωνάζοντας «όχι» ή προσπαθώντας να μαζέψουμε τα… «σπασμένα».

Όμως, επειδή οι γάτες θέλουν να μας ευχαριστούν, θα προσαρμοστούν σύντομα στους κανόνες που εμείς θα τους θέσουμε και τους διατηρούν μόνιμα.

Πώς, όμως, μπορείτε να κόψετε μερικές από τις «κακές συνήθειες» που μπορεί να έχει το γατάκι σας;

Κάνει επιθετικό παιχνίδι;

Πιθανές αιτίες: 

Μια από τις κακές συνήθειες στο γατάκι είναι το επιθετικό παιχνίδι. Μπορεί να το κάνει για να τραβήξει την προσοχή σας, για να ασχοληθείτε μαζί του ή γιατί ένα ζωντανό παιχνίδι (δηλαδή εσείς) έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Μία άλλη αιτία μπορεί να είναι πως έφυγε νωρίς από τη μαμά του και δεν έχει μάθει να αναστέλλει το δάγκωμά του.

Δοκιμάστε: 

Πείτε ένα σταθερό «όχι» και απομακρυνθείτε από το δωμάτιο. Μην του δώσετε φαγητό για να το καλοπιάσετε, αφού έτσι θα συνδέσει την επιθετικότητα με ανταμοιβή και θα το ξανακάνει. Αν εξακολουθεί την επίθεση, ψεκάστε το με λίγο νερό. Θα ξαφνιαστεί ή θα ενοχληθεί, χωρίς να πάθει κακό, και την επόμενη φορά θα το ξανασκεφτεί. Δώστε του παιχνίδια και χνουδωτά κουκλάκια, για να του αποσπάσετε την προσοχή.

Λερώνει εκτός αμμοδόχου;

Μια άλλη από τις κακές συνήθειες σε ένα γατάκι είναι να λερώνει τον χώρο. Τα γατάκια μαθαίνουν από τη μητέρα τους να πηγαίνουν στην άμμο και να σκεπάζουν τις ακαθαρσίες τους. Καμιά φορά όμως παραστρατίζουν…

Πιθανές αιτίες: 

Ίσως η αμμοδόχος δεν είναι καθαρή ή δεν είναι τοποθετημένη σε ήσυχο σημείο, μακριά από το φαγητό του. Ίσως δεν του ταιριάζει ο τύπος της (μερικά γατιά προτιμούν κλειστές και άλλα ανοιχτές λεκάνες). Αν μάλιστα είναι πολύ μικρό, ίσως δυσκολεύεται να μπει ή να θυμηθεί πού βρίσκεται η αμμοδόχος, ή κάτι/κάποιος να το τρόμαξε την τελευταία φορά που πήγε. Αν υπάρχουν και άλλες γάτες στο σπίτι, ίσως χρειάζεται αποκλειστικά δική του τουαλέτα. Σκεφτείτε μήπως αλλάξατε πρόσφατα μάρκα άμμου, μήπως είναι αρωματική και το ενοχλεί. Σιγουρευτείτε, με επίσκεψη στον κτηνίατρο, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας. Το γατάκι μπορεί να πονάει κατά την ούρηση και να συνδέει τον πόνο με το δοχείο.

Δοκιμάστε: 

Βάλτε το στην αμμοδόχο κάθε φορά που βλέπετε να ψάχνει μέρος εκτός, έπειτα από κάθε γεύμα ή μόλις το δείτε να λερώνει έξω. Σκάψτε λίγο την άμμο για να του δείξετε πόσο διασκεδαστικό είναι. Όταν λερώσει σωστά, επιβραβεύστε το με χάδια και γλυκόλογα. Αν λερώνει εκτός, σε συγκεκριμένα σημεία, καθαρίστε καλά με ειδικό καθαριστικό και καλύψτε τα με πλαστική σακούλα ή αλουμινόχαρτο. Η οσμή των ακαθαρσιών του «δίνει σήμα» να χρησιμοποιήσει ξανά το ίδιο σημείο.

Ξυπνάει τη νύχτα;

Πιθανές αιτίες: 

Μέσα στις κακές συνήθειες σε ένα γατάκι συμπεριλαμβάνεται και το ενοχλητικό… ξενύχτι. Μπορεί όμως να νιώθει μοναξιά, να βαριέται, να πεινάει ή απλώς οφείλεται στη νυχτόβια φύση της γάτας. Έτσι, ίσως το γατάκι σας δεν έχει συντονίσει ακόμη το πρόγραμμα ύπνου του με το δικό σας.

Δοκιμάστε: 

Παίξτε μαζί του πριν τον ύπνο, ώστε να είναι κουρασμένο. Δώστε του ένα καλό γεύμα πριν πάτε για ύπνο και βεβαιωθείτε ότι έχει ένα άνετο, ζεστό κρεβάτι. Αν είναι νεογέννητο, βάλτε στη φωλίτσα του ένα ρολόι κάτω από μαξιλάρι. Το τικ τακ του ρολογιού είναι σαν την καρδιά της μαμάς και άκρως καθησυχαστικό, κάτι που θα το βοηθήσει πολύ να ηρεμήσει και εντέλει να κοιμηθεί.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!