Κήπος & Καλλιέργειες

Πως να έχουμε έναν επιτυχημένο λαχανόκηπο

Συντάκτης  | 

ΛαχανόκηποςΦύτευση λαχανικών στον κήπο
Η φύτευση λαχανικών στον κήπο είναι σίγουρα μια απαιτητική διαδικασία, διότι θα πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο πριν από τη φύτευση ή σπορά των φυτών, όσο και κατά την εξέλιξη της καλλιέργειας. Παρ’ όλα αυτά είναι μία από τις πιο όμορφες, δημιουργικές κι ευχάριστες ενασχολήσεις διότι εκτός από το αίσθημα της… δημιουργίας μάς προσφέρει τροφές εύγευστες και υγιείς, απαλλαγμένες από βλαβερές χημικές ουσίες.

Επιλογή των λαχανικών που θέλουμε
Από το Μάρτιο και μετά ξεκινάμε τη σπορά ή τη φύτευση των λαχανικών που θα δώσουν καρπούς από τα μέσα της άνοιξης και όλο το καλοκαίρι. Υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία ειδών που μπορούμε να επιλέξουμε για το λαχανόκηπό μας. Τα συνηθέστερα λαχανικά είναι η τομάτα, η μελιτζάνα, η πιπεριά και το αγγούρι διότι είναι σχετικά εύκολα στην καλλιέργειά τους και ιδιαίτερα αγαπητά. Επιπλέον, συχνά συναντάμε κολοκύθια, ραδίκια, βλίτα και σπανάκι ή διάφορα ψυχανθή όπως φασολάκι και μπιζέλι. Ιδιαίτερα δημοφιλή επίσης σε λαχανόκηπους είναι και ο άνηθος, ο μαϊντανός, το σέλινο, ο δυόσμος, η ρίγανη και ο βασιλικός καθώς και τα πεπόνια και τα καρπούζια.

Εργασίες πριν τη φύτευση των λαχανικών
Πριν από τη φύτευση των λαχανικών θα πρέπει να έχουμε οργώσει το χώμα καλά και βαθιά. Ακόμη, ταυτόχρονα με το ανακάτεμα του εδάφους καλό είναι να  ενσωματώσουμε κόμποστ ή χωνεμένη κοπριά, με σκοπό τον εμπλουτισμό του εδάφους με οργανική ουσία. Μετά θα ακολουθήσει η σπορά του σπόρου ή η μεταφύτευση των φυταρίων στο έδαφος.
Προσοχή! Όταν προσθέτουμε κοπριά λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της φύτευσης των λαχανικών σας, στο έδαφος, θα πρέπει να είναι καλά χωνεμένη. Η χρήση φρέσκιας (αχώνευτης) κοπριάς λίγο πριν τη φύτευση θα προκαλέσει εγκαύματα και καταστροφή των μικρών φυταρίων. Η αχώνευτη κοπριά θα πρέπει να ενσωματώνεται στο έδαφος κατά το φθινόπωρο και η σπορά να γίνεται την επόμενη άνοιξη.

Σπορά ή φύτευση σπορόφυτων στο λαχανόκηπο
Μπορούμε να σπείρουμε τους σπόρους από τα λαχανικά που επιλέξαμε απ’ ευθείας στο έδαφος ή σε μικρά ατομικά ή ομαδικά γλαστράκια ή σε μικρά πλαστικά σακουλάκια. Εάν ακολουθηθεί ο δεύτερος τρόπος, προτιμότερο είναι τα γλαστράκια να τοποθετηθούν σε προστατευμένα σημεία από τους ανέμους και τις βροχές. Μετά από κάποια περίοδο και αφού τα σπορόφυτα έχουν ήδη 2-3 φύλλα, θα πρέπει να μεταφυτευτούν στην οριστική τους θέση μέσα στο λαχανόκηπο. Βέβαια, υπάρχουν και τα έτοιμα σπορόφυτα για μεταφύτευση που τα βρίσκουμε στα φυτώρια και είναι εξίσου καλά και ποιοτικά. Έτοιμα σπορόφυτα ίσως να μη βρείτε για όλα τα λαχανικά είδη που θέλετε, άλλα τουλάχιστον για τα περισσότερο διαδεδομένα (τομάτες, μελιτζάνες, βασιλικό κ.α.)

Λαχανόκηπος 1

Αυτόματο πότισμα και αφαίρεση ζιζανίων
Μετά τη σπορά ή τη μεταφύτευση θα ακολουθήσουν τακτικά ποτίσματα, χωρίς υπερβολικές ποσότητες νερού διότι ίσως δημιουργηθούν συνθήκες για ανάπτυξη διάφορων ασθενειών. Τα νεαρά σπορόφυτα είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε διάφορες ασθένειες που προκαλούν συνήθως σήψεις των ριζών και του στελέχους και τελικά νέκρωση του φυταρίου. Η εγκατάσταση αυτόματου ποτίσματος είναι απαραίτητη διότι με αυτό τον τρόπο το πότισμα γίνεται σε σταθερά χρονικά διαστήματα αλλά και δε βρέχονται τα στελέχη και τα φύλλα των φυτών.
Πολύ γρήγορα μαζί με τα λαχανικά θα αρχίσουν να εμφανίζονται και διάφορα ζιζάνια. Έτσι, σε τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να τα αφαιρούμε σκαλίζοντας ελαφρά και προσεκτικά το χώμα γύρω από τα λαχανικά με ένα σκαλιστήρι ή ακόμα και με το χέρι.

Καλλιέργεια διαφορετικών ειδών στο λαχανόκηπο
Γνωρίζοντας ότι κάθε λαχανικό έχει τις δικές του απαιτήσεις καλό είναι να υπάρχουν κάποια κενά διαστήματα μεταξύ των λαχανικών διαφορετικών ειδών. Διατηρώντας αποστάσεις μεταξύ των φυταρίων του ίδιου είδους αλλά και διαφορετικών ειδών επιτυγχάνουμε καλύτερη διείσδυση της ηλιακής ακτινοβολίας, μείωση της υπερβολικής υγρασίας και προστασία των φυτών από διάφορες προσβολές.

Υποστύλωση των φυτών που χρειάζονται
Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι όσο μεγαλώνουν τα φυτά τότε ίσως μερικά από αυτά, κυρίως οι τομάτες, τα αγγούρια, τα φασολάκια θα χρειαστούν υποστύλωση. Υποστυλώνουμε όσα φυτά είναι πολύ λεπτά ή είναι φυτεμένα σε περιοχές με πολλούς ανέμους, ώστε να τα προστατέψουμε. Η υποστύλωση γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή για να μη σπάσουν οι τρυφεροί βλαστοί των φυτών.

Παρακολούθηση πληθυσμών εντόμων και έξαρση ασθενειών
Υπάρχουν διάφοροι εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν τα φυτά σε ένα λαχανόκηπο. Όταν δούμε ότι κάποιο φυτό είναι ασθενικό και δεν αναπτύσσεται παρόμοια με τα γειτονικά του τότε καλό είναι να το αφαιρούμε για προληπτικούς λόγους. Εάν υπάρχουν πάνω στα φύλλα αφίδες ή άλλα έντομα χρησιμοποιούμε κάποιο βιολογικό σκεύασμα ή αφήνουμε τη φύση να δράσει από μόνη της καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί φυσικοί εχθροί των βλαβερών αυτών εντόμων. Άλλωστε βασικός σκοπός μας δεν είναι να εξαλείψουμε τα έντομα και τους άλλους οργανισμούς, που προκαλούν ζημιές στο λαχανόκηπό μας, αλλά να μειώσουμε τους πληθυσμούς τους στο επίπεδο αυτό που δε θα επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων καρπών και προϊόντων.

Πηγή: Garden Guide

 

 

 

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *