Συνταγές

Πώς να ανοίξετε φύλλο για πίτα

Συντάκτης  | 

Φύλλο για πίτα«Εντάξει, δεν ανοίγω και φύλλο, αλλά κάτι ξέρω από μαγειρική…». Και ερχόμαστε να ρωτήσουμε: γιατί να μην ξέρουμε όλοι να ανοίγουμε φύλλο, δηλαδή; Είναι τόσο δύσκολο; Είναι τόσο πολύπλοκο; Απαιτεί κάποιου είδους δεξιοτεχνία που διέθεταν αυστηρά και μόνο οι γιαγιάδες μας;

Και βέβαια όχι. Το να ανοίξεις φύλλο είναι εύκολο κι απλό και απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο απ’ αυτό που νομίζετε.

Ας δούμε ποια είναι η διαδικασία βήμα-βήμα για να ανοίξετε φύλλο τραγανό και παραδοσιακό που θα ζηλέψει κι η γιαγιά σας.

Τι θα χρειαστείτε:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/3 ποτηριού κρασιού ελαιόλαδο
1 1/5 κουταλιά της σούπας ξίδι ή λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
130 περίπου γρ. χλιαρό νερό

Τι πρέπει να κάνετε:
Βήμα 1ο:
Σε μια μεγάλη λεκάνη (ή σε μίξερ, αν έχετε), ρίχνετε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτετε στη συνέχεια το ελαιόλαδο και το αλάτι, πλάθοντας μέχρι να απορροφηθεί το λάδι.

Στη συνέχεια, προσθέτετε το ξίδι ή το λευκό κρασί και, τέλος, το νερό λίγο-λίγο, ζυμώνοντας συνεχώς, μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.

Βήμα 2ο:
Σκεπάστε με μία πετσέτα ή λίγη μεμβράνη τη λεκάνη ή το μπολ και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30-45 λεπτά.

Βήμα 3ο:
Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι τον πάγκο της κουζίνας σας και χωρίστε τη ζύμη σε τέσσερα ίσα κομμάτια.

Στη συνέχεια, με έναν πλάστη «ανοίξτε» το κάθε ένα από τα τέσσερα κομμάτια ζύμης, μέχρι το φύλλο να γίνει λεπτό.

Αν, στις πρώτες σας προσπάθειες, το φύλλο «σπάσει» και δημιουργηθούν τρύπες, χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι ζύμης και «μπαλώστε» την.

Βήμα 4ο:
Στρώστε στο ταψί τα φύλλα λίγο «σουρωτά» (κάνοντας δηλαδή ζάρες) για πιο τραγανό αποτέλεσμα.

Το τελευταίο φύλλο τοποθετήστε το «τεντωμένο».

Θυμηθείτε ότι πρέπει να λαδώσετε τα φύλλα (ή, εναλλακτικά) να τα βουτυρώσετε, πριν στρώσετε το επόμενο.

Μερικά χρήσιμα tips:
– Για να μεταφέρετε το φύλλο από τον πάγκο στον πλάστη χωρίς να σπάσει, τυλίξτε το στον πλάστη.
– Για έξτρα τραγανό αποτέλεσμα, αφήστε για λίγο τα φύλλα να στεγνώσουν πριν τα βάλετε στο ταψί.
– Οι έμπειρες νοικοκυρές συμφωνούν, ότι το μυστικό για μαλακό φύλλο είναι στο ζύμωμα -όσο περισσότερο ζυμώσετε, τόσο το καλύτερο.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: mama365.gr

 

 

 

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *