Ιατρική
Ποιους κινδύνους εγκυμονούν για την υγεία τα κλιματιστικά
Με βάση άρθρο της onmed.gr, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έξαρση η νόσος των λεγεωναρίων, η οποία σχετίζεται άμεσα με τη χρήση κλιματιστικών, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού κάνουν τη χρήση τους αναπόφευκτη. Οι ειδικοί ωστόσο συνιστούν περιορισμένη χρήση και σωστή τακτική συντήρηση.
Το μικρόβιο αυτό αναπτύσσεται σε νερά, σε χαμηλές θερμοκρασίες και στα κλιματιστικά, τα οποία… γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται καλό καθαρισμό και τακτική αλλαγή των φίλτρων.
Τα συμπτώματα της νόσου παρουσιάζονται μέσα σε 2 έως 10 μέρες από την προσβολή του ατόμου και προσβάλλονται κυρίως άτομα που εργάζονται σε κτίρια με κεντρικό κλιματιστικό σύστημα.
Η νόσος των λεγεωνάριων εκδηλώνεται με τη μορφή βαριάς πνευμονίας και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως:
• Έντονη κόπωση
• Δύσπνοια
• Πυρετός
Η βαριά μορφή της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ στο 3-4% των περιπτώσεων ο ασθενής μπορεί να καταλήξει.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ, τα κλιματιστικά μεταφέρουν στους εργασιακούς χώρους πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), που έχουν αρνητική επίδραση στον οργανισμό.
Αρκετές χιλιάδες χημικές και συνθετικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι τοξικές, χρησιμοποιούνται στα υλικά των κτιρίων. Η σταθερή εκπομπή αναθυμιάσεων από τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τα έπιπλα, τις συσκευές και τα εξαρτήματα μπορεί να κάνει αυτές τις χημικές ουσίες να κυκλοφορούν σε όλο το κτίριο.
Ορισμένα χημικά, όπως το πολυβρωμιούχο διφαινυλοβενζόλιο (PBDE), υπάρχουν στα πλαστικά εξαρτήματα των γραφείων. Το χημικό αυτό είναι λυποδιαλυτό και παραμένει στο σώμα από τη στιγμή που θα το εισπνεύσει ο εργαζόμενος μέσω των κλιματιστικών. Επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και ενδέχεται να περάσει και στο κυοφορούμενο έμβρυο.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!