Γενικά

Παρουσιάστηκε το Sony PlayStation 4!

Συντάκτης  | 

Η Sony παρουσίασε την νέα της κονσόλα SP4 στις 20 Φεβρουαρίου 2013 6:00 μμ στη Νέα Υόρκη (ώρα Ελλάδας 1:00 πμ ξημερώματα 21 Φεβρουαρίου). Οι υπεύθυνοι παρουσίασαν το νέο χειριστήριο (joypad), τις νέες δυνατότητες στην επικοινωνία με τον χρήστη (αλλά κι εκείνος με εκατομμύρια άλλων χρηστών PS4) και τα απαράμιλλα γραφικά των παιχνιδιών που προσφέρουν ασύγκριτη εμπειρία διασκέδασης. Αντιθέτως ο εκπρόσωπος της Sony αναφέρθηκε επιγραμματικά στα τεχνικά χαρακτηριστικά της κονσόλα, επισημαίνοντας τι προσφέρουν ως τελική αίσθηση στον χρήστη, αυτό που είναι δηλαδή και το «ζουμί» της όλης υπόθεσης μιας κονσόλας. Έτσι λοιπόν έχουμε τα παρακάτω:

• Κεντρικός επεξεργαστής: AMD x86-64 «Jaguar» 8 πυρήνων, με επιπλέον ισχυρό τσιπ γραφικών και πολλαπλών δυνατοτήτων (εξομοίωση Φυσικής, φωτισμού κλπ), που «ξαλαφρώνει» τον βασικό επεξεργαστή από αυτές τις «βαριές» δουλειές.

 Πανίσχυρο AMD τσιπ γραφικών: χωρίς να έχει ανακοινωθεί, κατά πάσα πιθανότητα, είναι μια «ειδικά μαγειρεμένη» έκδοση της σειράς Radeon 10000 που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί ως κάρτα γραφικών για υπολογιστές (απέχει τουλάχιστον 1 χρόνο ακόμα), με 18 «Υπολογιστικές Μονάδες» (Computational Units).

 Κεντρική Μνήμη: 8 GigaByte ειδικού τύπου μνήμης για γραφικά GDDR5. Η μνήμη πλέον, είναι κοινή για όλα τα τσιπ του PS4, σε αντίθεση με την αρχιτεκτονική διαχωρισμένης μνήμης του PS3 (άλλη για τον κεντρικό επεξεργαστή, άλλη για το τσιπ γραφικών). Έτσι, οι προγραμματιστές θα μπορούν να εκμεταλλευτούν πολύ πιο εύκολα την «δύναμη» του PS4 σε σχέση με το PS3, προσφέροντας στους μελλοντικούς χρήστες της κονσόλας πολύ πιο γρήγορα απ΄ ότι στο παρελθόν, άκρως εντυπωσιακά παιχνίδια.

 Σκληρός δίσκος μεγάλης χωρητικότητας, Blu-ray (και DVD) drive, θύρες USB 3.0, HDMI έξοδο εικόνας – ήχου (συνοδεία αναλογικής σύνδεσης και οπτικής ίνας), συνδεσιμότητα μέσω Ethernet (1Gbit), Wi-Fi b/g/n και Bluetooth 2.1+EDR, θύρα «AUX» αποκλειστική για την κάμερα PlayStation 4 Eye.

 DUALSHOCK 4: είναι το νέο, επανασχεδιασμένο joypad της κονσόλας, με ιδιότυπες λειτουργίες (περισσότερα παρακάτω), ειδικό πάνελ αφής με αναγνώριση δύο δακτύλων και μηχανικό κουμπί όταν πιεστεί η επιφάνεια, μικρόφωνο, θύρα για σύνδεση ακουστικών, USB θύρα για φόρτιση. Επιπλέον, διαθέτει και μια φωτιζόμενη μπάρα στο πίσω μέρος, ώστε να προσφέρει αναγνώριση 3D κίνησης του χειριστηρίου στον χώρο. Όλα τα άλλα κουμπιά -εκτός των Start και Select- παραμένουν ίδια. Τα δύο joystick έχουν υποστεί ένα λίφτινγκ, φέροντας πλέον μια κοιλότητα στην κορυφή τους, ώστε να μην γλιστρούν οι αντίχειρες του χρήστη. Επίσης, δύο νέα κουμπιά κάνουν την εμφάνισή τους, στα πλαϊνά της επιφάνειας αφής, το Share και το Options. Για το δεύτερο δεν δόθηκαν λεπτομέρειες, όμως για το πρώτο όχι μόνο έγινε περιγραφή της λειτουργίας του, αλλά μπορούμε να πούμε ότι αυτό που κάνει είναι άκρως εντυπωσιακό – θα αναλύσουμε την εν λόγω λειτουργία στη συνέχεια. Τέλος, το βάρος έχει περιοριστεί στα μόλις 210 γραμμάρια.

PlayStation 4 Eye: η νέα κάμερα που θα συνοδεύει κάθε PlayStation 4 στο πακέτο αγοράς. Διαθέτει δύο στερεοσκοπικούς φακούς και τέσσερα ειδικά μικρόφωνα. Προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες (όπως αυτόματη αναγνώριση προσώπου του χρήστη και εισαγωγή στο δικό του λογαριασμό / account) και μπορεί να συλλάβει βίντεο (χωρίς συμπίεση που μειώνει την ποιότητα) με ανάλυση 1280×800 γραμμές και ρυθμό 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Η ημερομηνία έλευσης του PlayStation 4, δεν ανακοινώθηκε με λεπτομέρεια, όμως αποσαφηνίστηκε ότι θα διατεθεί στα καταστήματα των ΗΠΑ την ερχόμενη χειμερινή εορταστική περίοδο του 2013 ενώ στην Ευρώπη επομένως και στην Ελλάδα προς Ευρώπη λίγους μήνες αργότερα, περίπου τον Μάρτιο του 2014. Τιμή όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ανακοινώθηκε, αλλά υπολογίζεται ότι δεν θα φτάσει την τιμή των 600€ του PS3.

Για την ιστορία, το πρώτο PlayStation ή αλλιώς PSX εμφανίστηκε το 1994 στην Ιαπωνία και ΗΠΑ και το 1995 κατέφτασε στην Ευρώπη, το 2000 λανσαρίστηκε το PlayStation 2 στις ίδιες αγορές (ακολουθώντας η Ευρώπη το 2001), ενώ το PlayStation 3 προσφέρθηκε στις αγορές με την ίδια ακολουθία, το 2006 και αντίστοιχα το 2007. Όπως γίνεται εμφανές ο κύκλος «ζωής» της εκάστοτε PlayStation κονσόλας ήταν περί τα 6 χρόνια. Λέμε «ήταν», καθώς το PS3 ήδη διανύει το όγδοο χρόνο ζωής του, χωρίς να έχει ανακοινωθεί καθόλου η επόμενη κονσόλα.

Επιμέλεια: Δημήτρης Πούλιος

Πηγή: zougla.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *