Κατοικίδια & Ζώα

Μάθετε πόσο σημαντικό είναι το νερό για την υγεία του κατοικίδιου σας!

Συντάκτης  | 

Νερό, πηγή ζωής για κάθε οργανισμό, απαραίτητο για όλους, εννοείται και για τα κατοικίδια μας. Φροντίζετε ο αγαπημένος σας φίλος να πίνει αρκετό καθημερινά ακόμα κι αν σας κάνει τον δύσκολο!

Το μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου σώματος, αντίστοιχα και των ζώων, αποτελείται από νερό. Και επειδή ένα μεγάλο μέρος αυτού αποβάλλεται με την καθημερινή δραστηριότητα, επιβάλλεται η αναπλήρωση του, για λόγους υγείας ασφαλώς. Όσο υπεύθυνοι ήμαστε απέναντι στον εαυτό μας, άλλο τόσο και περισσότερο πρέπει να ήμαστε απέναντι στα ζώα μας, που σημαίνει ότι φροντίζουμε καθημερινά να προσλαμβάνουν την απαιτούμενη ποσότητα νερού. Πόσο νερό όμως πρέπει να πίνει κάθε μέρα το κατοικίδιο μας; Οι βασικές ανάγκες ενός ζώου, για παράδειγμα ενός σκύλου, υπολογίζονται περίπου από 30 έως 40 ml ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Έτσι, για ένα σκύλο 20 κιλών η ημερήσια ανάγκη σε πόσιμο νερό είναι 600 έως 800 ml.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενθαρρύνουμε το ζώο μας να πίνει νερό, χωρίς όμως να το πιέζουμε ή να του το δίνουμε με το ζόρι. Μπορούμε όμως να του το υπενθυμίζουμε κατευθύνοντας το κάποιες φορές την ημέρα προς το δοχείο του. Ειδικά με τα σκυλιά δεν θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα αν το συνδυάσετε με μια λιχουδιά επιβράβευσης. Αν τη συνδυάσει δηλαδή με το νερό του θα μπορείτε έτσι πιο εύκολα να χειριστείτε την ποσότητα που προβλέπεται να πιει ή έστω στο περίπου. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές σταγόνες γάλα μέσα στο δοχείο του που θα του δώσει κίνητρο να πιει νερό. Φροντίζετε επίσης το νερό του ζώου σας να είναι φρέσκο και καθαρό, αλλάζοντας το αρκετές φορές την ημέρα. Μην υποτιμάτε καθόλου τη νοημοσύνη του κατοικίδιου σας, αφού μπορεί να αντιληφθεί αν το νερό που πίνει είναι καθαρό.

Έτσι λοιπόν μη σας φανεί περίεργο αν δείτε τον αγαπημένο σας φίλο να πηγαίνει πάνω από το γεμάτο δοχείο του, να πίνει ελάχιστα και μετά να απομακρύνεται. Ειδικά οι γάτες είναι πολύ απαιτητικές με το καθαρό νερό, τόσο πολύ που πολλές θέλουν να πίνουν από την ίδια τη βρύση, ζητώντας το με τον τρόπο τους. Κι αν αναρωτιέστε ποιες είναι οι συνέπειες στην υγεία ενός ζώου από την έλλειψη νερού θα σας πούμε αμέσως. Η αφυδάτωση είναι ο πρώτος και κύριος κίνδυνος. Η έλλειψη νερού θα επιφέρει προβλήματα στα νεφρά, δυσκολίες στην λειτουργία της ουροδόχου κύστης, μπορεί να εμφανιστεί κυστίτιδα, ακράτεια και σχηματισμός ουρόλιθων. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι απαραίτητο το ζώο μας να πίνει άφθονο νερό καθημερινά. Κι αυτό όμως μέσα σε λογικά πλαίσια, αφού όταν ένα ζώο πίνει υπερβολικές ποσότητες νερού, συνήθως δεν είναι για καλό. Το καλοκαίρι, με την αύξηση της θερμοκρασίας ή όταν το ζώο είναι πολύ δραστήριο, το φαινόμενο αυτό είναι φυσιολογικό. Εάν όμως δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω, η αυξημένη δίψα πρέπει να σας προβληματίσει. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς δεύτερη σκέψη είναι αναγκαίο να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας όπου θα γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, μια γενική εξέταση αίματος συγκεκριμένα, για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για διαβήτη ή νεφρική ανεπάρκεια.

Στη συμπτωματολογία των συγκεκριμένων παθήσεων περιλαμβάνεται η υπερβολική δίψα, επομένως μη μείνετε αδιάφοροι αν διαπιστώσετε ότι το ζώο σας πίνει περισσότερο νερό από όσο συνήθιζε. Και επειδή πλησιάζει καλοκαίρι, ας σκεφτούμε και τα αδέσποτα της γειτονιάς μας. Ένα δοχείο με νερό έξω από την πόρτα μας είναι σωτήριο για εκείνα.

Editor: www.katoikidio.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *