Κατοικίδια & Ζώα

Απλά βήματα για να καθαρίσετε σωστά και εύκολα το ενυδρείο σας!

Συντάκτης  | 

Σας αγχώνει ο καθαρισμός του ενυδρείου και δεν ξέρετε από που ν’ αρχίσετε; Ψυχραιμία! Δεν είναι τόσο δύσκολο αν ακολουθήσετε μια σειρά και προμηθευτείτε τα κατάλληλα εργαλεία. Και προσοχή, ποτέ και για κανέναν λόγο δεν χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά!

Η καθαριότητα ενός ενυδρείου δεν γίνεται μόνο για λόγους αισθητικής, θεωρείται απαραίτητη για να διατηρείται η εσωτερική ισορροπία και για να λειτουργεί τέλεια, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη φύση. Γιατί ο χώρος που φιλοξενεί τα ψάρια μας είναι στην πραγματικότητα ένας μικρός βιότοπος, που αν τον εγκαταλείψουμε οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστες. Εσείς ξέρετε πώς να καθαρίζετε το ενυδρείο σας; Αν δεν είστε απολύτως σίγουρο με τον οδηγό που ακολουθεί μάθετε πώς να το κάνετε σωστά και χωρίς πολύ κόπο.

1.    Ξεκινάμε την καθαριότητα του ενυδρείου με την αφαίρεση της άλγης που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό μέρος του γυαλιού, κάνοντας το να δείχνει θαμπό και άσχημο στην όψη. Χρησιμοποιήστε μία ξύστρα, τους ειδικούς διπλούς μαγνήτες ή τα κατάλληλα γι’ αυτό το σκοπό σφουγγαράκια για να απομακρύνετε την αντιαισθητική πρασινάδα.
2.    Αν έχετε διακοσμητικά στο εσωτερικό του ενυδρείου σίγουρα η επιφάνεια τους θα έχει γεμίσει κι αυτή από άλγη. Τα αφαιρείτε από τη γυάλα και τα καθαρίσετε με μια καθαρή από απορρυπαντικά βούρτσα, βάζοντάς τα, ενώ τα τρίβετε, κάτω από τη βρύση.
3.    Και ήρθε η ώρα των φυτών. Ψαλιδίσετε τα εάν προεξέχουν ή έχουν αναπτυχθεί σε μέρη που δεν πρέπει, όπως είναι για παράδειγμα τα στόμια και οι οπές των σωλήνων του φίλτρου για την είσοδο και την έξοδο του νερού. Όσο για τα φύλλα που αιωρούνται στο νερό, αυτά τα μαζεύουμε με μία απόχη.
4.    Επιχείρηση καθαρισμού πυθμένα. Για να τον καθαρίσετε από τα περιττώματα των ψαριών ή από τα υπολείμματα τροφών προμηθευτείτε σκούπα βυθού, όπως ονομάζεται, με την οποία θα απομακρύνετε από την επιφάνεια του υποστρώματος ότι είναι περιττό χωρίς να αναταράξετε το υπόστρωμα καταστρέφοντας τα ωφέλιμα και άκρως απαραίτητα βακτηρίδια. Αν μάλιστα σκοπεύετε να αλλάξετε και νερό στο ενυδρείο, πολλές από αυτές τις σκούπες έχουν αυτόματο μηχανικό σύστημα εκκίνησης και λειτουργούν με το φαινόμενο των συγκοινωνούντων δοχείων, επιτρέποντας έτσι την εξαγωγή του ακάθαρτου νερού από το ενυδρείο. Η ιδανικότερη ποσότητα αλλαγής νερού υπό φυσιολογικές συνθήκες πάντα θεωρείται το 14 της γυάλας. Επίσης συμπληρώνουμε το νερό που χάσαμε κατά τον καθαρισμό χωρίς να ξεχάσουμε να προσθέσουμε το ειδικό υγρό για την προστασία των οργανισμών του ενυδρείου μας.
5.    Αν έχετε σκοπό να καθαρίσετε και το φίλτρο και να αλλάξετε τα βιολογικά του υλικά, αφαιρέστε μόνο τα μισά. Τα υπόλοιπα πρέπει να παραμένουν εντός, για να τροφοδοτήσουν τα νέα υλικά με βακτηρίδια.
6.    Καθαρίστε τα σφουγγάρια των φίλτρων με μία ποσότητα από το εξερχόμενο νερό. Δεν θα πρέπει ποτέ να τα καθαρίζετε κάτω από τη βρύση αφού καταστρέφονται τα ωφέλιμα βακτηρίδια.

Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό ή υγρά καθαρισμού για να απομακρύνετε βρωμιά ή άλγη από το ενυδρείο! Ακόμη και το εξωτερικό του πρέπει να καθαρίζεται μόνο με νερό και χαρτί κουζίνας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε καθαριστικά ούτε καν στην περιοχή γύρω από το ενυδρείο αφού τα σταγονίδια και η έντονη μυρωδιά, που στην ουσία πρόκειται για σταγονίδια επίσης, θα εισέλθουν στο νερό.

Editor: www.katoikidio.gr

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *