Κήπος & Καλλιέργειες
Παχύφυτα: Συμβουλές και φροντίδα
Πόσο εύκολο είναι να παρέχουμε στα παχύφυτα μας τη σωστή φροντίδα; Αυτές είναι οι 5 συμβουλές που πρέπει να γνωρίζουμε ώστε να διατηρήσουμε όμορφα και ζωντανά όλο το χρόνο.
Τα παχύφυτα είναι μία δημοφιλή γκάμα φυτών που τα συναντάμε τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Είναι γνωστά για την προσαρμογή τους στις κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και την μεγάλη αντοχή τους λόγω των σαρκώδη φύλλων τους.
Από την Αργυρώ Παπαγεωργίου
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φυτά αποτελούν θετική αύρα στους χώρους του σπιτιού ή της εργασίας, καθώς προσφέρουν ζωντάνια και ένα φυσικό στοιχείο στους χώρους. Τα φυτά και τα λουλούδια μας αναζωογονούν και μας τονώνουν, αυτός είναι και ο κύριος λόγος που επιλέγουμε να διατηρούμε την αίσθηση της φύσης και εντός, ώστε να μην χάσουμε αυτή την σύνδεση.
Σε αυτό το άρθρο όμως δεν θα μιλήσουμε γενικά για τα φυτά, αλλά για τα παχύφυτα και πως πρέπει να τα φροντίζουμε!
Ποια παχύφυτα να επιλέξετε
Επιλέξτε παχύφυτα να αντέχουν τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Αρχικά μία καλή επιλογή ανθεκτικών παχύφυτων θα σας βοηθήσει στο να τα διατηρήσετε ζωντανά και υγιή όλο το χρόνο χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα.
Προτιμήστε παχύφυτα όπως Aloe Vera, Ευφόρμπια, Αγαύη, Kρασούλα, Εχεβέρια. Είναι είδη παχύφυτων που είτε τα τοποθετήσετε σε εσωτερικό χώρο, είτε στο μπαλκόνι, με ελάχιστο νερό και το κατάλληλο φωτισμό ευδοκιμούν όλες τις εποχές.
Προτιμήσετε για τους εσωτερικούς χώρους είδη που παράγουν οξυγόνο και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από τους ρύπους και τις τοξίνες, όπως την Aloe Vera.
Ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν τα παχύφυτα
Τα περισσότερα είδη παχύφυτων αγαπούν το πολύ φως και την έκθεση στον ήλιο. Ιδανικά χρειάζονται τον συνδυασμό και των δύο, για περίπου 5 με 6 ώρες καθημερινά. Όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό τον χειμώνα, αυτή την περίοδο είναι σημαντικό να τοποθετήσετε τα φυτά σας σε κλειστό, αλλά φωτεινό χώρο.
Τα παχύφυτα έχουν την ιδιότητα να κρατούν νερό στο φύλλωμά τους για αρκετό διάστημα. Αυτό τους επιτρέπει να διατηρούνται ζωντανά και σε θερμοκρασίες από 10°C έως 18°C κατά τη χειμερινή περίοδο.
Ο καλύτερος τρόπος ποτίσματος
Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας τους, μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού, τα παχύφυτα χρειάζονται πιο συχνά πότισμα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε, ότι τον χειμώνα λόγω της υγρασίας στην ατμόσφαιρα και των άφθονων θρεπτικών στοιχείων που υπάρχουν στα φύλλα του φυτού, δεν είναι αναγκαίο το τακτικό πότισμα. Στα περισσότερα είδη, η μια φορά πότισμα τη βδομάδα είναι αρκετή. Πάντα πριν το πότισμα ελέγχετε το χώμα, μόνο όταν είναι στεγνό ποτίζετε τη ρίζα με ελάχιστο νερό. Το νερό πρέπει να είναι λίγο και να απορροφηθεί εντελώς από το χώμα. Φροντίστε η γλάστρα να στραγγίσει καλά, ώστε το φυτό να μην αρχίσει να σαπίζει.
Εάν τα χαμηλότερα φύλλα του φυτού αρχίσουν να κιτρινίζουν, αυτό μπορεί να οφείλεται στο λανθασμένο πότισμα. Η αυξημένη υγρασία ή κάποιο βακτήριο μπορεί όμως να παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Σε αυτή την περίπτωση συμβουλευτείτε έναν γεωπόνο.
Διατηρήστε τα φυτά σας καθαρά
Φροντίστε να καθαρίζετε τα φυτά από σκόνη και ρύπους. Στη φύση αυτή η διαδικασία γίνεται μέσου της βροχής ή του αέρα όμως για τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν είναι το ίδιο. Χρειάζονται τακτικά καθάρισμα ή και πλύσιμο, ώστε να παραμένουν υγιή και λαμπερά. Με αυτό το τρόπο τα φυτά σας δεν κινδυνεύουν να προσβληθούν από μύκητες ή άλλες ασθένειες. Εάν τα φυτά έχουν μεγάλα φύλα, ένας απλός τρόπος καθαρίσματος είναι με ένα στεγνό πανί. Με απαλές κινήσεις σκουπίστε το φύλλωμά για να απομακρύνετε σκόνη και ρύπους. Επιπλέον μην ξεχνάτε να αφαιρείτε τα ξερά ή τα σάπια μέρη του φυτού.
Λιπαίνουμε μόνο όταν πρέπει
Η διαδικασία λιπάσματος και στα παχύφυτα γίνεται κυρίως τη περίοδο της ανθοφορίας, δηλαδή στις αρχές της άνοιξης ή του καλοκαιριού. Ανάλογα με την περιοχή. Τότε τα φυτά αναπτύσσονται και κάποια είδη βέβαια ανθοφορούν. Όμως και το φθινόπωρο μπορείτε να λιπαίνεται το χώμα, τότε όμως πρέπει να προσέχετε περισσότερο και να τους παρέχετε τη σωστή αναλογία λιπάσματος.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φυσικό λίπασμα, από σπιτικά υπολείμματα. Πολτοποιείστε υπολείμματα καφέ, φλούδες από μπανάνες – πορτοκάλια ή μήλο, πράσινο τσάι και τσόφλια αυγών. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα υλικά που μπορούν να αποτελέσουν λίπασμα με θρεπτικές ουσίες για όλα τα φυτά. Αφού προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο.