Συνταγές

Πασχαλινά Τσουρέκια

Συντάκτης  | 

Πασχαλινά τσουρέκιαΓια να κάνετε επιτυχημένα, αφράτα τσουρέκια, δεν θέλει πολύ κόπο, θέλει τρόπο. Υπάρχουν δύο βασικά μυστικά, να προσθέτετε το βούτυρο σιγά-σιγά στο τέλος και να μην τα παραζυμώσετε. Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή και η επιτυχία θα είναι δεδομένη:

ΥΛΙΚΑ
• 2 κιλά αλεύρι δυνατό ή τσουρεκάλευρο
• 200 γρ. μαγιά νωπή ή 8 κουταλιές ξερή
• 1 κούπα νερό χλιαρό (40 βαθμών Κελσίου)
• 3 1/2 κούπες ζάχαρη
• 1 κουταλάκι αλάτι
• 1 κουταλιά μαχλέπι αλεσμένο ή 1½ κουταλάκι βανίλια ή μαστίχα κοπανισμένη ή 4 κουταλιές ξύσμα εσπεριδοειδών (ανάλογα τι σας αρέσει, εγώ προτιμώ το μαχλέπι και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού)
• 2 κουταλιές σπορέλαιο
• 10 αυγά
• 1 κούπα γάλα καυτό
• 1 1/4 κούπα βούτυρο, λιωμένο, ζεστό
• 5 κουταλιές κακάο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε λίγο από το αλεύρι, ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Αφήστε την σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Βάλτε σε μια λεκάνη τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μυρωδικά και το σπορέλαιο. Ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε.

Προσθέστε τ’ αυγά και δουλέψτε το μίγμα με τα χέρια, σπάζοντας τα κροκάδια των αυγών. Προσθέστε τη φουσκωμένη μαγιά και δουλέψτε τη με τα χέρια, να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά. Ρίξτε κατόπιν το αλεύρι σε δόσεις και δουλέψτε το μίγμα με τα χέρια, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Ύστερα, πάρτε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο, λίγο και ρίχνοντάς το επάνω στη ζύμη, διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο. Μην περιμένετε ν’ απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο πριν ρίξετε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη, αν θέλετε να επιτύχετε αφράτα και κορδωνάτα τσουράκια.


Ξεχωρίστε λίγη από τη ζύμη, ρίξτε το κακάο και δουλέψτε την με τον ίδιο τρόπο.


Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη.

Το βούτυρο απορροφάται, καθώς η ζύμη φουσκώνει. Σκεπάστε την κι αφήστε σε ζεστό και υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (1 – 2 ώρες, ανάλογα με το περιβάλλον). Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν πιέζοντάς την ελαφρά με το δάχτυλο, το αποτύπωμα μένει.

Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε την και πλάστε μ’ αυτήν χοντρά κορδόνια. Πλέξτε δύο λευκές και μια με κακάο. Τοποθετήστε τα στο ταψί με κάποια απόσταση μεταξύ τους, αλείψτε τις επιφάνειες με κροκάδι, αραιωμένο με λίγο νερό, πασπαλίστε με αμύγδαλο φιλέ και αφήστε τα να ξαναφουσκώσουν για 30′ περίπου.


Ψήστε τα τσουρέκια στους 200οC, 20′ – 25′, ανάλογα με το πάχος που θα τους δώσετε. Προσοχή, μην τα παραψήσετε, γιατί στεγνώνουν πολύ γρήγορα. Φυλάξτε τα στην κατάψυξη, κλεισμένα ερμητικά σε πλαστικές σακούλες.

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *