Γλυκά & Παγωτά
Πασχαλινά Κουλουράκια εύκολα και αφράτα (+video)
Πάμε να κάνουμε τα πιο αφράτα και νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια που έχετε δοκιμάσει. Μια εύκολη συνταγή που αγαπώ να τρώω από όταν ήμουν μικρός.
Ήρθε λοιπόν πάλι η εποχή που τα πασχαλινά κουλουράκια έχουν την τιμητική τους. Κάθε Πάσχα τα τσακίζω. Όμως είναι αρκετοί αυτοί που εάν και πασχαλινά τα κουλουράκια τα “τιμούν” και κατά τη διάρκεια όλου του έτους.
Υλικά
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ αλεύρι μαλακό
4 αυγά χωρισμένα (χωρίζουμε κρόκους από ασπράδι)
15 γρ αμμωνία(1/2 φακ.)
1/4 φλ γάλα
180 γρ ζάχαρη
2 βανίλιες
1/2 φακ. Baking powder
1/2 κ.γλ σοδα
75 γρ βούτυρο γάλακτος -καλής ποιότητας- (λιωμένο)
Εκτέλεση
1) Χτυπάμε σε καθαρό μπολ του μίξερ τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν και να κάνουν κορυφές.
2) Μόλις έχουν αφρατέψει τα ασπράδια και έχουν γίνει μαρέγκα τα αφήνουμε στην άκρη και σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να διογκωθούν.
3) Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και την ρίχνουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε με γρήγορο χτύπημα.
4) Έπειτα προσθέτουμε σε 3 δώσεις την μαρέγκα και χτυπάμε ελάχιστα κάθε φορά και απαλά, ώστε να μην χάσουμε τον όγκο.
5) Βάζουμε τα αλεύρια σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με την σόδα το Baking powder και τις βανίλιες. Ρίχνουμε το μίγμα των αυγών μέσα σιγά σιγά ενώ ανακατεύουμε με το χέρι από μέσα προς τα έξω να απορροφάει η υγρασία το αλεύρι.
6) Όταν έχει αρχίσει να δημιουργείται μια ζύμη ξεκινάμε να ρίχνουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο. Μέχρι να ομογενοποιηθεί εντελώς η ζύμη και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μπολ.
7) Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 20-24 ώρες καλυμμένη με μεμβράνη. Η μεμβράνη πρέπει να ακουμπάει επάνω στην ζύμη.
8) Όταν έχει ξεκουραστεί η ζύμη την βάζουμε στον πάγκο (χωρίς αλεύρι) και φτιάχνουμε έναν κορμό. Κόβουμε το ζυμάρι μας σε κομμάτια ζύμης ίσου πάχους. Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε στην λαμαρίνα, με λαδόκολλα από κάτω.
9) Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20-25 λεπτά, αναλόγως το μέγεθος που τα έχουμε κάνει. Τα βγάζουμε όταν ψηθούν και ροδίσουν, θα πάρουν ένα ωραίο χρωματάκι.
Προσοχή
Εάν βάλουμε δύο λαμαρίνες μαζί στο φούρνο, δεν ξεχνάμε στα μισά του χρόνου ψησίματος να αντιστρέψουμε τις θέσεις.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!