Ταξίδια & Τουρισμός

Πάσχα στο χωριό

Συντάκτης  | 

«Κάνε Πάσχα στο χωριό, και Χριστούγεννα στην πόλη» λέει μια γνωστή ελληνική παροιμία.

Το να γιορτάσεις Πάσχα σε κάποιο χωριό είναι απλά απαραίτητο, καθώς στα ελληνικά χωριά τα πασχαλινά έθιμα γίνονται ως ιεροτελεστία.

Οι ψαλμοί στα μικρά εξωκλήσια ακούγονται πιο όμορφοι. Οι Επιτάφιοι στολίζονται σε κάθε μέρος διαφορετικά και με λουλούδια της περιοχής, ενώ ακολουθούνται απ’ όλο το χωριό στα σοκάκια του. Ενώ  η Ανάσταση «ντύνεται» μ’ ένα σωρό διαφορετικά φαντασμαγορικά έθιμα που δε μπορεί κάποιος να δει σε μια πόλη.

Έτσι, καθώς βρισκόμαστε πλέον στη Μεγάλη Εβδομάδα, αν αναρωτιέστε ακόμα πού θα κάνετε Πάσχα επιλέξαμε  για εσάς κάποιους προορισμούς που θα λατρέψετε!

Μετέωρα

Μετέωρα 1

Όποιος έχει πάει έστω και μία φορά στα Μετέωρα γνωρίζει καλά πως η κατάνυξη των ημερών βρίσκει εδώ την πλήρη έκφρασή της.

Μακριά από κάθε είδους κοσμικότητα, θα επιλέξετε κάποια από τις μονές για το βράδυ της Ανάστασης, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των επιταφίων ολοκληρώνεται στο διατηρητέο παλιό κομμάτι της Καλαμπάκας.

Πήλιο

Πήλιο

Τα 24 χωριά του Πηλίου γιορτάζουν το Πάσχα με σεβασμό στην παράδοση. Κάθε χωριό και εκκλησιά, όπου τελούνται με κατάνυξη οι λειτουργίες των ημερών.

Τη Μεγάλη Παρασκευή ο Επιτάφιος τελείται σε κλίμα κατάνυξης σε όλες τις εκκλησίες των χωριών, με την περιφορά των επιταφίων να καταλήγει στην πλατεία του κάθε χωριού, που φωτίζεται από τις φλόγες των κεριών των πιστών.

Τα παραδοσιακά έθιμα συνοδεύουν και το βράδυ της Ανάστασης, ενώ την Κυριακή του Πάσχα οι μυρωδιές από τους οβελίες που βγαίνουν από τις αυλές των σπιτιών «σπάνε» και τις πιο δύσκολες μύτες.

Μάνη

Μάνη

Πάσχα στη Μάνη σημαίνει ακολουθία της περιφοράς του Επιταφίου στην Αρεόπολη, στον Άγιο Νίκωνα και στο Φλομοχώρι, όπου η ατμόσφαιρα είναι κάτι παραπάνω από κατανυκτική.

Το βράδυ της Ανάστασης σε όποιο χωριό της Μάνης κι αν βρίσκεστε γίνεται το αδιαχώρητο, ενώ ο μανιάτικος ουρανός φωτίζεται από πολύχρωμα βεγγαλικά.

Την Κυριακή του Πάσχα στις δύο το μεσημέρι χτυπούν οι καμπάνες για τη «Δεύτερη Ανάσταση». Κάτοικοι και επισκέπτες φορούν τα γιορτινά τους και μετά τη Λειτουργία γίνεται το κάψιμο του Ιούδα.

Λίμνη Ευβοίας

Λίμνη Ευβοίας

Τη Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στη γραφική Λίμνη της Ευβοίας γίνεται στην προκυμαία, δίπλα στα καΐκια, ενώ το θέαμα των εκατοντάδων προσκυνητών με τα αναμμένα κεριά πλάι στη γαληνεμένη θάλασσα είναι μαγευτικό.

Το Μεγάλο Σάββατο θα προτείναμε να πάτε στη γυναικεία Μονή Γαλατάκη, όπου γιορτάζεται η Ανάσταση σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Μακεδονία

Στην Μακεδονία, από άκρη σε άκρη, διατηρούνται ήθη και έθιμα αιώνων. Ξεκινούν το Σάββατο του Λαζάρου, με τις μικρές “Λαζαρίνες” να βγαίνουν στους δρόμους για τα κάλαντα, μαζεύοντας αυγά και καραμέλες στα καλαθάκια τους. Ολοκληρώνονται την τρίτη μέρα μετά το Πάσχα, με το έθιμο “ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΝΙΟΥ Τ’ ΑΛΩΝΙ” στην Ιερισσό της Χαλκιδικής.
Στα Πετροκέρασα Χαλκιδικής, 52 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, μεταφέρετε ο Τίμιος Σταυρός από το μοναστήρι του Ξηροπόταμου του Αγίου Όρους όπου φυλάσσεται. Το χωριό είναι το μοναδικό στον κόσμο που έχει το “ιερό δικαίωμα” να φιλοξενείσει τον Τίμιο Σταυρό. Επιτρέπετε μόνο από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Μ. Δευτέρα το πρωί. Αυτή η κίνηση γίνεται σε ανάμνηση της σωτηρίας του χωριού από αφανισμό εξαιτίας της πανώλης, στα μέσα του 18ου αιώνα.
Στην Ουρανούπολη, ξεχωρίζει ο στολισμός του πιο εντυπωσιακού επιτάφιου της Ελλάδας. Δημιουργείται από τις γυναίκες του χωριού κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής με λουλούδια, πέρλες, χάντρες και κτυστάλους. Το Μεγάλο Σάββατο οι πιστοί συγκεντρώνονται στον Πύργο του Προσφορίου, στο λιμάνι, για να ακούσουν το “Χριστός Ανέστη”.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *