Συνταγές

Παστέλι!

Συντάκτης  | 

ΠαστέλιΈνα παραδοσιακό υγειινό γλύκισμα, πολύ εύκολο στην παρασκευή του.
Γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες, κάλλιο, μαγνήσιο, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά, σίδηρο. Αναφορές για το παστέλι έχουμε από την Ιλιάδα του Ομήρου!

 

 

 

Υλικά
• 500γρ. σουσάμι
500γρ. μέλι ανθέων
1 φλούδα λεμόνι
1 φλούδα πορτοκάλι
1 κούπα ανθόνερο ή λίγο καλαμποκέλαιο.


Εκτέλεση

Καβουρδίζουμε ελαφρά το σουσάμι σε ένα τηγάνι. Βάζουμε το μέλι σε μία κατσαρόλα να βράσει για  10 λεπτά (ξαφρίσουμε). Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει. Προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε καλά έως ότου δημιουργηθεί ένα παχύρευστο μίγμα.
Καταλαβαίνουμε πότε είναι έτοιμο με 2 τρόπους.
α) Σε ένα μπολ με νερό ρίχνουμε μια κουταλιά, αν δημιουργηθεί ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνεχίζουμε το βράσιμο. β) Ρίχνουμε ½ κουταλιά σε ένα πιάτο, το φυσάμε για να κρυώσει και εάν ξεκολλήσει εύκολα είναι έτοιμο. Προσοχή μην παραβράσει και καραμελώσει.
Όταν είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο ανακατεύοντας για να βγουν στην επιφάνια όλες οι φυσαλίδες. Απλώνουμε σε ένα τετράγωνο ταψί λαδόκολλα, την αλείφουμε με ανθόνερο ή καλαμποκέλαιο ή  πασπαλίζουμε καβουρδισμένο ελαφρά σουσάμι. Βγάζουμε από το μίγμα τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και το αδειάζουμε στο ταψί. Βρέχουμε τα χέρια μας,  αρχικά απλώνουμε με την παλάμη και στη συνέχεια με λαδωμένο πλάστη σε πάχος 1 cm περίπου. Όταν κρυώσει λίγο χαράζουμε με λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες, ρόμβους (σαν μπακλάβά) ή τετράγωνα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά (εκτός ψυγείου). Κόβουμε τα κομμάτια καλά και τα φυλάμε σε βάζο σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο). Για να μην κολλήσουν μεταξύ τους τοποθετήστε ενδιάμεσα κομμάτια λαδόκολλας.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *