Γενικά
Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ “Άραχθος” στα Τρίκαλα
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών του Ν. Τρικάλων, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή φιλοξένησε το ντοκιμαντέρ “Άραχθος”.
Για μία ακόμη φορά προσκεκλημένος στα Τρίκαλα, ο φωτογράφος και κινηματογραφιστής Βασίλης Γκανιάτσας, παρουσίασε το τελευταίο του ντοκιμαντέρ με τίτλο “Άραχθος”. Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου του Μύλου Ματσόπουλου.
Βασίλης Γκανιάτσας
Γεννήθηκε το 1945 στην Άνω Καλεντίνη Άρτας και μεγάλωσε στην Άρτα. Από την ηλικία των έντεκα χρονών, δούλευε στον κινηματογράφο. Στο στρατό βρέθηκε στην ΥΕΝΕΔ και εκπαιδεύτηκε στην κινηματογράφηση ως φωτογράφος-οπερατέρ. Όταν επέστρεψε στην Άρτα το 1967 ασχολήθηκε και πάλι στον κινηματογράφο ως επιχειρηματίας. Το 1975 άνοιξε φωτογραφείο, αλλά, παράλληλα, κινηματογραφούσε από πάθος. Έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκθέσεις φωτογραφίας και ενώ έχει ήδη παρουσιάσει εννέα ντοκιμαντέρ, που αναδεικνύουν την τοπική λαογραφία και παράδοση. Το 1988 δημιούργησε το ραδιοφωνικό σταθμό ART FM, ενώ το 1992 δημιούργησε τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Άρτας. Με το πλούσιο πολιτισμικό του έργο και το Θέατρό του στη Βλαχέρνα, όπου πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, έχει γίνει φάρος του πολιτισμού και της τέχνης στην Άρτα. Ο Βασίλης Γκανιάτσας, επί σειρών ετών καταγράφει σπιθαμή προς σπιθαμή τη φύση, το λαϊκό πολιτισμό, την ιστορία και την καθημερινότητα τόσο της Άρτας, όσο και της ευρύτερης περιοχής, κυρίως των Τζουμέρκων. Έτσι προσπαθεί να δημιουργήσει μια «ιερή» παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές!
Άραχθος
Ο Άραχθος είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας και ο τρίτος από τους κυριότερους ποταμούς της Ηπείρου. Έχει συνολικό μήκος 135 χιλιόμετρα. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστός με το όνομα Ίναχος, ενώ από το 1881 έως το 1912, αποτελούσε το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Άραχθος πηγάζει από την βόρεια Πίνδο και εκβάλλει στον Αμβρακικό κόλπο. Διαρρέει από το βορρά προς νότο, σε ένα τμήμα του νομού Ιωαννίνων και σε ολόκληρο το νομό Άρτας. Οι κύριες πηγές του βρίσκονται στα δυτικά του Λάκµωνα, στη θέση Οξυά ∆εσπότη, σε υψόµετρο 1.700 μέτρων. Σημαντικότεροι παραπόταμοί του είναι ο Καλαρρύτικος, ο Μετσοβίτικος, ο Ζαγορίτικος, ο Βάρδας και ο Καλεντινιώτης. Ξεχωρίζει, γιατί στο διάβα του δημιουργεί όλους τους οικοτόπους που χαρακτηρίζουν έναν μεγάλο ποταμό. Ο ίδιος ο Άραχθος εντάσσεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Άραχθου.
Στα βόρεια του ξεκινάει το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και στα νότια του ο ποταμός συμβάλλει με τα νερά του στο Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Αμβρακικού. Φυσικά, ο Άραχθος φημίζεται για τα σπουδαία τοξωτά πέτρινα γεφύρια, 55 τον αριθμό. Συνδέουν τις όχθες του σε διάφορα σημεία, όπως το γεφύρι της Άρτας και το γεφύρι της Πλάκας. Για τα δύο αυτά γεφύρια έχει δημιουργήσει στο παρελθόν ντοκιμαντέρ ο Βασίλης Γκανιάτσας.
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών του Ν. Τρικάλων μέσω εκπροσώπου του δήλωσε:
«Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως όλους για την παρουσία σας και την έμπρακτη στήριξή σας, που μας γεμίζει θάρρος και όρεξη να συνεχίσουμε το έργο τού Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων, πραγματοποιώντας συνεχώς νέες δράσεις.»