Γλυκά & Παγωτά
Παραδοσιακά Πασχαλινά κουλουράκια με πορτοκάλι
Αυτά τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια είναι μια παραδοσιακή συνταγή και είναι πάρα πολύ νόστιμα!
Τα παραδοσιακά Πασχαλινά κουλουράκια ή λαμπριάτικα όπως τα έλεγαν οι γιαγιάδες, τα έφτιαχναν την Μεγάλη Τετάρτη ή Πέμπτη. Αυτά τα κουλουράκια παρασκευάζονταν για να τα απολαύσει η οικογένεια το Μεγάλο Σάββατο “αυστηρά” μετά την Ανάσταση και τη μαγειρίτσα.
Αυτά τα κουλουράκια είναι τόσο νόστιμα, ενώ είναι φτιαγμένα με τόσο απλά υλικά, που η γεύση τους μας ακολουθεί όλο το χρόνο.
Μπορείτε βέβαια να φτιάξετε περισσότερα από ένα είδος κουλουράκια για το Πάσχα , αλλά αυτή εδώ η συνταγή είναι μια που δεν πρέπει να παραλείψετε!
Από την Χριστίνα Κέμου / xristinacook
Πως θα φτιάξετε τα παραδοσιακά Πασχαλινά κουλουράκια
Υλικά
1 κιλό αλεύρι κάθε χρήσης
250 γρ (1 πακέτο) βούτυρο γάλακτος
250 γρ ζάχαρη
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1/2 ποτήρι γάλα
2 βανίλιες
5 αυγά
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
1 φακ. (μεγάλο) baking powder
1 κρόκο αυγού (για το άλειμμα των κουλουριών στο τέλος)
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε να χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο mixer (θέλει πολύ καλό χτύπημα ώστε το μείγμα να γίνει σαν κρέμα).
- Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και ένα ένα τα αυγά (κρόκο και ασπράδι) ανακατεύοντας.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και ρίχνουμε το υγρό στο μείγμα.
- Προσθέτουμε και το γάλα με την baking powder και ανακατεύουμε.
Αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά και σταδιακά μέσα στο μίγμα μας το αλεύρι.
* Ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά και με προσοχή, ώστε η ζύμη να γίνει μαλακή και να πλάθεται εύκολα. Γι’ αυτό τον λόγο μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι ή αντίθετα μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσουμε και επιπλέον.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα.
- Πριν αρχίσουμε να πλάθουμε προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς σε αντίσταση πάνω-κάτω.
- Παίρνουμε ένα ταψί και απλώνουμε επάνω αντι-κολλητικό χαρτί ή το λαδώνουμε.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε στο ταψί με λίγο κενό ενδιάμεσα (ώστε να ψηθούν σωστά).
- Παίρνουμε τον κρόκο από ένα αυγό και προσθέτουμε μέσα λίγο νερό για να αραιώσει. Το ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί και να δημιουργηθεί ένα ρευστό μίγμα.
- Αλείφουμε στο πάνω μέρος τα κουλουράκια μας με τον κρόκο (με ένα πινέλο).
- Ψήνουμε τα κουλουράκια για περίπου 25 με 30 λεπτά. Ανάλογα με το φούρνο ίσως χρειαστεί να χαμηλώσουμε ή να ανεβάσουμε λίγο την θερμοκρασία. Από τη στιγμή που θα τα βάλουμε στον φούρνο πρέπει να υπολογίσουμε να ψηθούν και μέσα.
- Μόλις πάρουν το χρώμα που θέλουμε τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Καλό Πάσχα και καλή απόλαυση!
