Γενικά

Διεθνής διάκριση για το ρομπότ «Pandora» του ΑΠΘ

Συντάκτης  | 

The Pandora RobotΤη δεύτερη θέση, μεταξύ είκοσι ερευνητικών ομάδων από όλον τον κόσμο, κατέκτησε η ομάδα «Pandora» του ΑΠΘ, με το ομώνυμο ρομποτικό όχημά της για την ανίχνευση… … και διάσωση θυμάτων καταστροφών, στον παγκόσμιο διαγωνισμό «RoboCupRescue 2013», στην κατηγορία αυτόνομων ρομποτικών οχημάτων, που πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 30 Ιουνίου 2013, στο Αϊντχόφεν της Ολλανδίας. Οι είκοσι ομάδες διαγωνίστηκαν με τα ρομποτικά τους οχήματα για τέσσερις ημέρες σε διάφορες πίστες, υπό συνθήκες πραγματικής καταστροφής. Στον τελικό της κατηγορίας καλύτερου αυτόνομου οχήματος η ομάδα «Pandora» ήρθε δεύτερη, πίσω από την ομάδα «Hector» του Πανεπιστημίου του Darmstadt. «Δεν γνωρίζουμε από πριν την πίστα που θα διαγωνιστούμε και πρέπει να κινηθεί το όχημα στον κατεστραμμένο χώρο να βρει διαδρόμους και να αναγνωρίσει εάν και πού υπάρχουν θύματα. Το πρώτο που γίνεται είναι η χαρτογράφηση, με κάτοψη και τρισδιάστατη αναπαράσταση για να ανοίξουν οι διάδρομοι και στη συνέχεια να βρεθούν τα θύματα» λέει ο επ. καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., Ανδρέας Συμεωνίδης. Το ρομποτικό όχημα «Pandora» ενσωματώνει αισθητήρια όργανα για τον προσδιορισμό της θέσης του οχήματος στο χώρο (αισθητήρες υπερήχων, ηλεκτρονική πυξίδα, σύστημα για τον υπολογισμό της κλίσης του οχήματος και laserscanner), καθώς και αισθητήρια όργανα υπεύθυνα για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση ενός θύματος (αισθητήρες θερμοκρασίας, μετρητές CO2, μικρόφωνα και κάμερα στην κεφαλή του βραχίονα).

 

The Pandora Team
«Είναι αυτόνομο όχημα που σημαίνει ότι μπορεί να κινείται χωρίς τη βοήθεια GPS, Wi-Fi και χωρίς τηλεκατεύθυνση. Μόνο του δημιουργεί την χαρτογράφηση και την αναγνώριση (μέσω θύρας λέιζερ, σόναρς, κ.τ.λ.) και αυτό είναι σημαντικό γιατί σε κλειστούς χώρους, ή σε χώρους που δεν υπάρχει δικτύωση είναι σε θέση να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια» προσθέτει ο κ. Συμεωνίδης. Στον διεθνή διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από πεντακόσιοι σύνεδροι από τους χώρους της Ρομποτικής, της Μηχατρονικής, των Ευφυών Συστημάτων και της Τεχνητής Νοημοσύνης, με αντικείμενο την ανάπτυξη ενός, ή περισσοτέρων ρομποτικών οχημάτων τα οποία μπορούν να πλοηγούνται σε χώρους που έχουν υποστεί καταστροφή, όπως π.χ. από σεισμό και να ανιχνεύουν θύματα. Το «Pandora» είναι μετεξέλιξη συλλογικών προσπαθειών των τελευταίων χρόνων, που απαίτησαν «πολλές χιλιάδες ανθρωποώρες, εκτός μαθημάτων» από τους καθηγητές και τους φοιτητές της συγκεκριμένης ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, με μικρές χορηγίες για την αγορά των υλικών. Η ερευνητική ομάδα ρομποτικής PANDORA (Program for the Advancement of Non Directed Operating Robotic Agents) συστάθηκε το 2005 και σήμερα απαρτίζεται από 5 μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ , τους καθηγητές Βασίλη Πετρίδη, Ζωή Δουλγέρη, τον αν. καθηγητή Λουκά Πέτρου, τον επ. Καθηγητή Ανδρέα Συμεωνίδη και το λέκτορα Χαράλαμπο Δημουλά, καθώς και από 22 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος. Στο διαγωνισμό RoboCupRescue η ομάδα Pandora είχε συμμετάσχει στο παρελθόν τρεις φορές (2008 – 2009 – 2011) με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, βελτιώνοντας κάθε φορά την τεχνογνωσία και την προσέγγιση της ομάδας.

Πηγή

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *