Κρέας
Pancake Burger
Τι θα λέγατε για ένα λαχταριστό pancake burger; Τι είναι αυτό; Μπέργκερ βέβαια! Αλλά αντί να χρησιμοποιείστε ένα οποιοδήποτε «έτοιμο» ψωμάκι να το φτιάξετε με αφράτα pancakes!
Τα pancake burger γίνονται πολύ εύκολα και σχετικά γρήγορα! Είναι μια πολύ ωραία και εύκολη λύση για κάθε ώρα της ημέρας και ειδικά όταν θέλετε να βρεθείτε με φίλους.
Από Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple
Αν για κάτι φημίζεται η αμερικάνικη κουζίνα αυτό είναι τα burger της! Ξέρεις αυτό το λαχταριστό και ζουμερό κομμάτι από κιμά, που το αγκαλιάζει ένα ψωμάκι. Συνδυάζεται στην κλασσική του μορφή με ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι και sauce. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει πολλά μπεργκεράδικα σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας. Οι επιλογές και οι παραλλαγές που προσφέρουν είναι αμέτρητες και το κοινό τους σηνήθως είναι φανατικό!
Σίγουρα και εσείς τα απολαμβάνετε όσο πιο συχνά μπορρείτε. Burger φτιαγμένα με pancakes όμως έχετε φάει ποτέ;
Εμείς ως εναλλακτικοί λοιπόν είμαστε εδώ και δημιουργήσαμε για σένα αυτή την πρόταση!
Υλικά
Για τα 6 pancakes
- 150 ml γάλα
- 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
- 1 αυγό
- 200 γρ αλεύρι
- 2 κ.γ. baking powder
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Για τα 3 μπιφτέκια
- 300 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 αυγό
- 200 γρ τριμμένη φρυγανιά (ή όσο πάρει το μίγμα)
- 2 κ.τ.σ. μουστάρδα
- 3 φέτες emmental ή cheddar (προαιρετικά)
- 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σύνθεση
- 6 pancakes
- 3 μπιφτέκια
- 1 ντομάτα (κομμένη σε ροδέλες)
- 3 φύλλα μαρούλι
- 3 κ.τ.σ. μαγιονέζα
- 3 κ.τ.σ. κέτσαπ
Εκτέλεση
Ξεκινάμε φτιάχνοντας τον κιμά
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, την μουστάρδα και σπάμε με προσοχή μέσα ένα αυγό.
Βάζουμε γάντια μιας χρήσης και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε και την τριμμένη φρυγανιά.
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά τον κιμά. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
Συνεχίζουμε φτιάχνοντας τα pancakes
Λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το αυγό και το γάλα και τα ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε τα στερεά υλικά: αλεύρι, baking powder, αλάτι.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε έναν ομοιόμορφο και λείο χυλό.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα με προσοχή την ποσότητα από μια κουτάλα.
Έπειτα από λίγα λεπτά -μόλις εμφανιστούν παντού στην επιφάνεια της ζύμης φουσκάλες- γυρίζουμε το pancake με μια φαρδιά σπάτουλα για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Με προσοχή για να μη διαλυθεί.
Μόλις ψηθεί και από την άλλη μεριά το βγάζουμε από το τηγάνι και το τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Το αφήνουμε στην άκρη.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με το υπόλοιπο μίγμα, μέχρι να δημιουργήσουμε και τα 6 pancake μας.
Αφού έχουμε φτιάξει τα pancakes τα αφήνουμε στην άκρη και βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο.
Βάζουμε γάντια μιας χρήσης και παίρνουμε περίπου 100 γρ κιμά στο χέρι μας. Πλάθουμε τον κιμά δίνοντας του το σχήμα ενός μπιφτεκιού περίπου 10 εκ.
Βάζουμε ένα τηγάνι στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε πολύ λίγο ελαιόλαδο (προαιρετικά).
Μόλις ζεσταθεί καλά βάζουμε τα 2 μπιφτέκια και χαμηλώνουμε λίγο την θερμοκρασία.
Ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά από την κάθε πλευρά. Αν θέλουμε, 1 λεπτό πριν τα βγάλουμε, βάζουμε από πάνω και μια φέτα τυρί για να λιώσει μέχρι να ψηθούν.
Εναλλακτικά, μπορούμε να ψήσουμε τα μπιφτέκια και στον φούρνο, σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αυτό όμως θα χρειαστεί περισσότερη ώρα, τουλάχιστον ένα τέταρτο.
Στη συνέχεια, σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά τη μαγιονέζα με την κέτσαπ.
Συνθέτουμε τα burger
Βάζουμε ένα pancake στην βάση, την pink sauce που φτιάξαμε, μια φέτα μαρούλι και το μπιφτέκι (με ή χωρίς τυρί). Τοποθετούμε από πάνω μια φέτα ντομάτα και κλείνουμε με άλλο ένα pancake.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα μπέργκερ.
Τα pancake burger τα σερβίρουμε ιδανικά με σπιτικές πατάτες ή πατατάκια!