Παιδί & Έφηβοι
Παιδί και Τηλεόραση
Η επίδραση της τηλεόρασης στα παιδιά μπορεί να είναι θετική όταν διασκεδάζει και επιμορφώνει, μπορεί να ανοίγει νέους ορίζοντες και να ταξιδεύει τα παιδιά στον κόσμο, να τα μαθαίνει διαφορετικές κουλτούρες και να τους αποκαλύπτει νέες ιδέες που δεν θα έρχονταν σε επαφή διαφορετικά.
Υπάρχουν εκπομπές που έχουν ευεργετική επίδραση στη συμπεριφορά των παιδιών, στην αντίληψη και στην εξέλιξη τους.
Ωστόσο, ισχύει και το αντίθετο. Η τηλεόραση μπορεί να μάθει πράγματα και συμπεριφορές στα παιδιά που οι γονείς δεν έχουν σκοπό να τους μάθουν. Μπορούν να επηρεαστούν στην υγεία, στην συμπεριφορά και στην οικογενειακή ζωή με αρνητικό τρόπο.
Αξίζει να αναρωτηθούμε ως γονείς ποιόν ρόλο θέλουμε να παίξει η τηλεόραση στην ζωή των παιδιών μας. Ας σκεφτούμε τα εξής:
Η τηλεόραση επηρεάζει τον ύπνο, το βάρος, τους βαθμούς, την συμπεριφορά και πολλά ακόμη.
Βλέποντας τηλεόραση τα παιδιά δεν ασχολούνται με υγιής δραστηριότητες, παραδείγματος χάριν παίζοντας έξω με φίλους, τρώγοντας φαγητό οικογενειακά ή διαβάζοντας. Δεν ασχολούνται με σπορ, μουσική, τέχνη ή άλλες δραστηριότητες που απαιτούν χρόνο εκγύμνασης ή εξάσκησης.
Κάτω των 2 ετών, το να βλέπουν τα παιδιά τηλεόραση παίρνει το χρόνο από την επαφή τους με το φροντιστή τους και τα άλλα παιδιά (κοινωνικοποίηση). Η American Academy of Pediatrics (AAP) συνιστά τα παιδιά κάτω των 2 ετών να μην βλέπουν καθόλου τηλεόραση, ενώ τα μεγαλύτερα να μην ξεπερνούν τις 2 ώρες ημερησίως.
Περιορίζει τη φαντασία των παιδιών και απλά στο ελεύθερο παιχνίδι τους αντιγράφουν τις ιστορίες που είδαν παρά δημιουργούν καινούριες.
Πολλές φορές διδάσκονται στερεότυπα και επιθετικές συμπεριφορές, χωρίς να είναι αυτή η πρόθεση των γονέων.
Σαφώς επηρεάζεται η ικανότητα διαβάσματος, αφού όταν διαβάζουμε σκεφτόμαστε περισσότερο ενώ όταν βλέπουμε τηλεόραση δεν χρειάζεται καν να σκεφτόμαστε.
Τα επιθετικά προγράμματα επηρεάζουν την ικανότητα μεγαλώνοντας να βοηθάμε τους ασθενέστερους, μας κάνουν πιο επιρρεπείς στην επιθετική συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή μας και μας μαθαίνουν ότι όταν η επίθεση γίνεται από τον “καλό” πρωταγωνιστή είναι φυσιολογικό να βιαιοπραγούμε γιατί ταυτιζόμαστε με τον καλό.
Περισσότερο επηρεάζονται τα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση και βρίσκονται κάτω από την ηλικία των 7 χρόνων και ακόμα περισσότερο κάτω των 3 ετών. Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει και όταν απλώς παίζει η τηλεόραση στο σπίτι χωρίς να παρακολουθείτε από κάποιον.
Το ξέρετε ότι το φαγητό την ώρα της τηλεόρασης μεγαλώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας γιατί:
• Το παιδί δεν αντιλαμβάνεται πόσο τρώει και απλώς ζητάει περισσότερο,
• Λόγω των διαφημίσεων μεγαλώνει την κατανάλωση αναψυκτικών και όχι υγιεινών φαγητών
• Τα καθηλώνει σε μία θέση ανενεργή (ακόμα και τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα κρατά ακίνητα στον καναπέ π.χ)
• Ο μεταβολισμός είναι ακόμα χαμηλότερος και από αυτόν του ύπνου.
Τι δεν κάνουν τα παιδιά όταν βλέπουν τηλεόραση:
• Δεν παίρνουν πρωτοβουλίες
• Δεν είναι δημιουργικά
• Δεν λύνουν προβλήματα
• Δεν κάνουν ερωτήσεις
• Δεν εξασκούνται στον συντονισμό των κινήσεων
• Δεν σκέφτονται λογικά – αναλυτικά
• Δεν αποκτούν δεξιότητες επικοινωνίας
• Δεν παίζουν διαδραστικά παιχνίδια που τα βοηθά στην απόκτηση υπομονής, αυτοελέγχου, ομαδικού πνεύματος)
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς:
Επιλέξτε το είδος των μέσων ενημέρωσης που θα επιμορφώνονται τα παιδιά σας. Η τηλεόραση έχει τον πιο άμεσο αντίκτυπο.
Δείτε τηλεόραση μαζί με τα παιδιά σας, ώστε όταν δουν κάτι επιθετικό να το συζητήσετε και να τους μάθετε αυτό ακριβώς που θέλετε.
Αποφασίστε τι ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία τους και την ηλικία τους και επιλέξτε ανάλογα προγράμματα.
Συζητήστε με τους γονείς που κάνετε παρέα τις απόψεις και αποφάσεις σας σχετικά με τα τηλεοπτικά προγράμματα, ώστε να έχετε παρόμοιους κανόνες, αν περνάνε χρόνο τα παιδιά μαζί.
Να έχετε υπόψη σας ότι οι τρομακτικές ιστορίες επηρεάζουν τον ύπνο των παιδιών με κακά όνειρα, δημιουργούν άγχος, φοβίες να μείνουν μόνα τα παιδιά και επηρεάζουν την κοινωνικότητα τους σε θέματα φιλίας και απόδοσης στο σχολείο, αφού δεν προτιμούν να διαβάζουν, να κάνουν εργασίες, να κοιμούνται αρκετά, και να έχουν χόμπι.
Editor: babytips.gr