Παιδί & Έφηβοι
Όχι πια γλουτένη, μαμά
Ξαφνικά, µαθαίνεις ότι το παιδί σου έχει κοιλιοκάκη.
Και για µια στιγµή παγώνουν όλα και θέλεις να κλειστείς στο σπίτι σου και να τα βάψεις µαύρα γι’ αυτό που σου συνέβη (βασικά, συνέβη στο παιδί σου, αλλά επειδή είσαι γονιός, ό,τι συµβαίνει στο παιδί σου είναι σαν να έχει συµβεί σ’ εσένα).
Δεν είναι ανάγκη.
Καθόλου.
Και να γιατί: κάποια στιγµή νόµιζα κι εγώ ότι το παιδί µου έχει κοιλιοκάκη.
Και ήµουν ένα βήµα πριν τα βάψω µαύρα.
Μέχρι που µια µέρα ξύπνησα µε εντελώς διαφορετική διάθεση, µπήκα στην κουζίνα και για πέντε συνεχόµενες ηµέρες δεν σταµάτησα να µαγειρεύω φαγητά χωρίς γλουτένη.
Και αυτό που ανακάλυψα ήταν ότι τα περισσότερα υγιεινά τρόφιµα από τη φύση τους δεν περιέχουν γλουτένη (λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, ξηροί καρποί, σπόροι)!
Και µε αυτά τα προϊόντα, σε συνδυασµό µε πολλά άλλα που κυκλοφορούν στο εµπόριο, µπορείς να φτιάξεις ό,τι λαχταράει η ψυχή σου!
Η Θέμις Καρδιόλακα συνέγραψε το βιβλίο με τίτλο «Όχι πια γλουτένη, μαμά», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο μαγειρικής με συνταγές αποκλειστικά χωρίς γλουτένη. Περιλαμβάνει 63 συνταγές, για όλες τις ώρες και όλες τις περιστάσεις. Από λαχταριστά πρωινά (pancakes, κρέπες, muffins κ.ά.) μέχρι αγαπημένα απογευματινά σνακ (cookies, κέικ, brownies, κ.ά). Και από υγεινά κυρίως γεύματα (παστίτσιο με κινόα, γεμιστά με φαγόπυρο, πατατοσαλάτα με φακές, κ.ά.) μέχρι όλα τα αγαπημένα φαγητά για πάρτι των παιδιών (πιροσκί, πίτσα, τυροπιτάκια, τούρτα, κ.α.).
«Εμένα μπορείτε να μου πείτε τι να κάνω για να μη ζηλεύω τα άλλα παιδάκια όταν τρώνε;». H ερώτηση αυτή σε ένα συνέδριο για την κοιλιοκάκη ήταν η αφορμή να ξεκινήσει η συγγραφή του βιβλίου. Μπήκα στην κουζίνα, χωρίς να έχω ιδέα τι θα πει «μαγειρεύω χωρίς γλουτένη» και ξεκίνησα ακατάπαυστα να φτιάχνω συνταγές που να μην έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις συνταγές που περιέχουν γλουτένη. Και θέλω να πιστεύω τουλάχιστον ότι το κατάφερα. Αυτό το βιβλίο μπορεί να μην έχει γραφτεί από έναν άνθρωπο δυσανεκτικό στη γλουτένη, έχει γραφτεί όμως από έναν άνθρωπο που αγαπάει πολύ τα παιδιά και σε (υπερβολικό βαθμό θα έλεγα) το φαγητό. Με τόση αγάπη μόνο πολύ γευστικές συνταγές μπορούν να προκύψουν!
Από τον πρόλογο της Θέμιδος Καρδιόλακα
Πηγή: Εκδόσεις Μίνωας