Παιδί & Έφηβοι

Όταν θυμώνει και πώς να το διαχειριστείτε!

Συντάκτης  | 

Angry kidΕίναι συχνό φαινόμενο τα παιδιά να έχουν εκρήξεις θυμού, να κλαίνε και να οδύρονται ακόμα κι αν ο λόγος φαντάζει σε εμάς τελείως παράλογος.

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται με αφορμή τα παραπάνω εάν είναι κακομαθημένο το παιδί τους, αν εκφράζει απλώς τον εκνευρισμό του και γενικά τι λύση μπορεί να βρούνε για να το διαχειριστούν!

 

 

 

 

 

 

 

Angry kid 1

Αντιδράσεις:
Σίγουρα μπορείτε ως γονιός να ταυτιστείτε με τις περιγραφές ενός παιδιού που κλαίει είτε στο σπίτι είτε σε δημόσιο χώρο, με το αίσθημα της αμηχανίας, της απελπισίας και της ντροπής (αν είστε μπροστά σε κόσμο) επειδή αδυνατείτε να το διαχειριστείτε.

Η πιο συνηθισμένη τακτική των γονέων είναι να μαλώσουν το παιδί και να το τιμωρήσουν. Αγανακτούν που δεν μπορούν να επιβληθούν στο παιδί, να ρυθμίσουν τη συμπεριφορά του και να το κάνουν να συμμορφωθεί.

Angry kid 2

Οι περισσότεροι, προσπαθούν να το προσεγγίσουν ακόμα και με το «τυράκι» της δωροδοκίας, προσφέροντάς του μια λιχουδιά για να ξεχάσει το πρόβλημα που το απασχολεί. Αν εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται, το εκβιάζουν ότι δε θα ξαναπάνε στην παιδική χαρά, ή ότι δε θα ξαναπάρει λιχουδιά!

Σαν αποτέλεσμα, το παιδί όχι μόνο δε σταματάει να κλαίει αλλά η κατάσταση χειροτερεύει!

Τρόποι διαχείρισης:
1. Αποδοχή
Προσπαθήστε να προσεγγίσετε επί της ουσίας το παιδί σας, να αποδεχτείτε το κλάμα του, αναγνωρίζοντας τις αιτίες που το προκαλούν! Τα παιδιά αδυνατούν να εκφράσουν και να μας περιγράψουν ακριβώς αυτά που θέλουν ή αισθάνονται, αν είναι απογοητευμένα, αν είναι εκνευρισμένα, αγχωμένα, αν τα δυσαρεστεί κάτι μέσα στο πρόγραμμα της ημέρας τους, αν κουράστηκαν ή αν βαρέθηκαν. Το ίδιο το παιδί βρίσκει το κλάμα ως μοναδική λύση εκτόνωσης, ενώ οι γονείς συνηθίζουν να καταστέλλουν την έκφραση αυτή του παιδιού. Η φράση «Μην κλαις, θα περάσει» είναι τόσο συχνή όσο και ανούσια προς το παιδί!

Angry kid 3

2. Στήριξη
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στη διαχείριση του θυμού του παιδιού, είναι η δική σας ψυχραιμία και αναγνώριση των συναισθημάτων του. Δείξτε στο παιδί σας, ότι στέκεστε δίπλα του και το υποστηρίζετε, σε οποιοδήποτε ψυχολογικό σκαμπανέβασμα κι αν έχει. Μην προσπαθείτε να επιβληθείτε στο παιδί όταν είναι φορτισμένο με το λόγο ή πηγαίνοντάς του κόντρα. Δε θα καταφέρετε κάτι! Εάν απλά σταθείτε μαζί του όσο κλαίει, θα δείξετε ότι δεν υποτιμάτε το συναίσθημά του, ότι το αποδέχεστε και το αγαπάτε άνευ όρων. «Άνευ όρων», είναι μια φράση που το παιδί την εισπράττει από τις πράξεις και τις συμπεριφορές σας και όχι από τα λόγια σας.  

Κλάμα και δημόσιοι χώροι
Εάν όλο αυτό το δραματικό σκηνικό διαδραματίζεται σε δημόσιο χώρο, τότε μην πανικοβάλλεστε! Γνωρίζω ότι οι παρευρισκόμενοι τριγύρω συχνά κοιτάνε επίμονα το παιδί που κλαίει οργισμένο ασταμάτητα, και ειδικά τη μαμά που δεν μπορεί να το καθησυχάσει και γίνεται ενοχλητικό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να απομακρυνθούμε από τον κόσμο ήρεμα μαζί με το παιδί. Έτσι, αφού θα είμαστε απομονωμένοι με το παιδί μπορούμε να δώσουμε την προσοχή μας στο παιδί χωρίς τα αδιάκριτα βλέμματα.

Angry kid 4

 

 

 

Κάντε μας like στο Facebook και στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *