Σχέσεις
Οι υγιείς σχέσεις έχουν αφετηρία την καλή σχέση με τον εαυτό μας
Ο χρόνος με τον εαυτό μας είναι απαραίτητος για τη διατήρηση υγιών σχέσεων.
Όταν σκεφτόμαστε τη φράση «στενή σχέση», συνήθως θεωρούμε ότι προϋποθέτει την ύπαρξη οικειότητας μεταξύ δύο ανθρώπων. Η οικειότητα σχετίζεται άμεσα με την ειλικρίνεια, την αυθεντικότητα και την ευαισθησία. Προϋποθέτει να δείχνουμε τον αληθινό εαυτό μας και να ρίχνουμε τα τείχη που έχουμε χτίσει για να προστατεύουμε την καρδιά, την αυτοεκτίμηση και τα συναισθήματά μας. Να επιτρέπουμε στους άλλους να έχουν μία ολοκληρωμένη άποψη για το ποιοι είμαστε πραγματικά, ποιες είναι οι απόψεις μας και τι φοβόμαστε.
Είναι φυσιολογικό να δυσκολευόμαστε να επιτρέψουμε στους άλλους να δουν ποιοι είμαστε πραγματικά, καθώς και τα ελαττώματά μας. Πρόκειται για ένα ρίσκο που παίρνουμε στις σχέσεις μας και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αμύνονται σθεναρά, λόγω της δύναμης που θεωρούν ότι έχουν οι άλλοι να επηρεάζουν τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τον τρόπο ζωής και τις συμπεριφορές τους.
Ωστόσο, υπάρχει ένας άλλος τύπος οικειότητας που μπορεί να είναι εξίσου δύσκολος για μερικούς: η «οικειότητα με τον εαυτό μας». Πρόκειται για το χρόνο που αφιερώνετε να αναλογιστείτε ποιοι είστε, τι έχετε καταφέρει και πού θέλετε να πάτε. Σχετίζεται με την άδεια που δίνετε στον εαυτό σας να σταματήσει να λέει τα ψέματα που νομίζει ότι θέλετε να ακούσετε. Πρόκειται για την αναγνώριση των φόβων που σας περιορίζουν, τις πεποιθήσεις που σας απομακρύνουν από την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και τα φανταστικά εμπόδια που σας απότρέπουν να επιχειρήσετε να επιτύχετε τους στόχους που έχουν αξία για εσάς.
Η αυτοπαρατήρηση σας βοηθά να επανασυνδεθείτε με το άτομο που πραγματικά είστε (ή ήσασταν). Έχετε ποτέ αναρωτηθεί: Θα ήθελα να έχω σχέση με ένα άτομο σαν εμένα; Αν η απάντησή σας είναι «όχι», ίσως θα έπρεπε να γίνετε περισσότερο αυτοπαρατηρητικοί. Η αναγνώριση εκείνων των πτυχών του εαυτού σας που παρεμποδίζουν τις σχέσεις σας με τους άλλους και τον ίδιο σας τον εαυτό, είναι το πρώτο βήμα για την απομάκρυνσή τους. Μια γνωστή φράση λέει: Το πρώτο βήμα για την επίλυση ενός προβλήματος είναι η αποδοχή της ύπαρξής του.
Όταν δημιουργήσετε χρόνο για μία «υγιή απομόνωση» με τον εαυτό σας, τότε θα νιώσετε ότι διαθέτετε χώρο για ειλικρινή αυτοαξιολόγηση καθώς και για αυτοαποδοχή, ακόμη και για παρελθούσες επιλογές που μπορεί να εύχεστε να μην είχατε κάνει.
Προχωρήστε μπροστά, μην είστε προσκολλημένοι στο παρελθόν
Η αυτοπαρατήρηση και η υγιής απομόνωση δεν αφορούν στην επαναλαμβανόμενη ανάκληση των αρνητικών εμπειριών της ζωής σας. Πρόκειται για την αποδοχή της αλήθειας και τι θέλετε να σας συνοδεύει κατά τη διάρκεια του προσωπικού ταξιδιού της ζωής σας. Όσο για τα «βάρη» που κουβαλάμε από σχέση σε σχέση, από περιβάλλον σε περιβάλλον ή από στιγμή σε στιγμή, μόνο εμείς έχουμε την εξουσία να τα αποδεχτούμε ή να τα αφήσουμε πίσω μας. Λένε ότι η ευτυχία είναι επιλογή και η απόφαση να επιτρέψετε σε παρελθοντικά λάθη και αποτυχίες να σας επιβαρύνουν στο παρόν, είναι επίσης μια συνειδητή επιλογή.
Χρειάζεται να δημιουργήσετε χρόνο για «υγιή απομόνωση», ώστε να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να καταλάβει ποια «βάρη» θέλει να κουβαλάτε μαζί σας και ποιος είναι ο προορισμός σας.
Ο «προσωπικός χρόνος» με τον εαυτό μας, δεν είναι κάτι εγωιστικό
Πώς θα βρείτε χρόνο για να κάνετε κάτι που οι άλλοι θα μπορούσαν να το θεωρήσουν εγωιστικό; Μια συνήθεια για παράδειγμα που ενθαρρύνει την «υγιή απομόνωση» είναι ένας καθημερινός περίπατος. Όταν το σώμα σας είναι σε κίνηση, ωθείτε τη δημιουργική διαδικασία και καταπολεμάτε την πιθανότητα εμφάνισης κινδύνου κατάθλιψης.
Μια άλλη ευκαιρία για να δημιουργηθεί προσωπικός χρόνος, υπάρχει στην αρχή ή στο τέλος της εργάσιμης ημέρας σας. Μπορείτε να πάτε στη δουλειά λίγο νωρίτερα ή να μείνετε λίγο παραπάνω. Χρησιμοποιώντας αυτό το χρόνο για αυτοπαρατήρηση, θα μπορέσετε να προσδιορίσετε τους στόχους που πραγματικά αξίζει να κυνηγήσετε. Είτε βρίσκεστε στο αυτοκίνητό σας ή στο γραφείο σας, προσπαθήστε να τα βρείτε με τον εαυτό σας και να συλλογιστείτε πού θέλετε να πάτε και ποιο είναι το καλύτερο «επόμενο βήμα» για να φτάσετε στον προορισμό σας.
Η διατήρηση ενός ημερολογίου σας προσφέρει επίσης μια ξεχωριστή ευκαιρία για να καταγράψετε τις σκέψεις της καθημερινής ζωής σας και να εμβαθύνετε σε αυτές. Μερικές από τις πιο δυνατές στιγμές στη θεραπεία είναι όταν ο θεραπευόμενος εκφράζει ανοικτά κάτι που είχε απλά σκεφτεί ή ανακάλυψε μέσα του. Είναι καταπληκτική η δύναμη που έχουν τα λόγια που εκφράζονται δυνατά από ένα άτομο. Από τη στιγμή που θα εκφράσετε μια ιδέα, είτε οι λέξεις αυτές απλά εκφράζουν μια αλήθεια ή παγιώνουν ένα σχέδιο, έχετε δώσει στον εαυτό σας τη δύναμη να αφήσει πίσω του το παρελθόν και να εστιάσει στο μέλλον μέσω της επίγνωσης της ιδέας που έχετε εκφράσει.
Οι λίστες επιθυμιών και ευγνωμοσύνης και όλοι οι τρόποι που μας ενθαρρύνουν να καταστρώσουμε σχέδια, είναι παρόμοιες δραστηριότητες με την καταγραφή σκέψεων, δεδομένου ότι δίνετε χώρο στα συναισθήματα ή τις σκέψεις σας που δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί, να εκφραστούν.
Η ευκαιρία να αναπτύξετε ένα ισχυρό επίπεδο οικειότητας με τον εαυτό σας, σας προσφέρει επίσης την ώθηση να κολυμπήσετε στα βαθιά στις σχέσεις με τους άλλους. Αν δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας και να δούμε καθαρά ποιοι ακριβώς είμαστε, ίσως να μας είναι δύσκολο να δεχτούμε τα ελαττώματα ή τις αδυναμίες των άλλων.
Καθώς η τεχνολογία και τα καθημερινά μας καθήκοντα είναι όλο και περισσότερο αλληλένδετα, η δημιουργία χρόνου για «υγιή απομόνωση», είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να κατανοήσουμε τη θέση μας στον κόσμο.
Κάντε μας like στο Facebook και στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!