Υγεία

Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Συντάκτης  | 

Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι εδώ και είναι η ώρα να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για αυτές.

Πως θα καταλάβετε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες; Εάν τρέχει η μύτη σας, δακρύζουν έντονα τα μάτια σας, έχετε φαγούρα ή μπούκωμα και φτερνίζεστε συνέχεια. Εάν δεν μπορείτε να παίρνετε βαθιές ανάσες και η αναπνοή σας όλο και δυσκολεύει…

Πολλά πράγματα μπορεί να ευθύνονται στις αλλεργίες για τα παραπάνω συμπτώματα. Συγκεκριμένα η αλλεργία εμφανίζεται όταν εισπνέετε αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον και προκαλούν σε αρκετούς ανθρώπους αλλεργικές αντιδράσεις. Εάν και μπορεί να μην έχετε εμφανίσει ποτέ, μπορεί κάλλιστα να εμφανίσετε αλλεργίες ανά πάσα στιγμή και σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες

1. Η αλλεργική ρινίτιδα

Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως είναι συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα, μπούκωμα στη μύτη και ορισμένες φορές πονοκέφαλο. Είναι πιθανό μάλιστα κάποια στιγμή το μπούκωμα στη μύτη να γίνει μόνιμο (πλήρης ρινική απόφραξη) και να προκαλέσει, αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, ακόμα και επιπλοκές. Όπως είναι η ιγμορίτιδα ή η ωτίτιδα.

2. Ρινοεπιπεφυκίτιδα

Τα συμπτώματα που προκαλεί συνήθως είναι αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας μαζί όμως με προβλήματα στα μάτια, όπως φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυα, που τρέχουν συνέχεια.

3. Το αλλεργικό άσθμα

Τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο βαρύ είναι. Μπορεί να εκδηλώνεται με έναν απλό συριγμό και «βράσιμο» στο στήθος. Να προκαλεί και ένα επεισόδιο δύσπνοιας από καιρό σε καιρό (για παράδειγμα, μία φορά την εβδομάδα). Ή απλώς έναν επίμονο ξερόβηχα. Από την άλλη πλευρά, το αλλεργικό άσθμα μπορεί να είναι σοβαρότερο. Να σας δημιουργεί δηλαδή, μόνιμο πρόβλημα στην αναπνοή και παράλληλα έντονο βήχα.

Αλλεργία ή ίωση;

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας θυμίζουν ένα απλό κρυολόγημα και μπορεί να μας παραπλανήσουν. Ωστόσο, στην περίπτωση μιας ίωσης αισθανόμαστε επιπλέον κακουχία και ακεφιά. Έχουμε έντονους πόνους στους μυς και στα οστά και αρκετές φορές ανεβάζουμε πυρετό. Οι περισσότερες ιώσεις κρατάνε συνήθως 3-4 μέρες, οι αλλεργίες δεν έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης.

Στις ανοιξιάτικες αλλεργίες το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο έντονος κνησμός στα μάτια ή το δέρμα. Υπάρχει κνησμός στα αυτιά, τη μύτη, τον λαιμό, τον ουρανίσκο, ακόμα και τον φάρυγγα. Υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή, ακόμη και ζαλάδα. Οι αλλεργίες της άνοιξης ξεπερνούν τις 20-30 ημέρες.

Οι ένοχοι

• Η γύρη του φυτού ελξίνη ή Parietaria (ονομάζεται επίσης περδικάκι, παρθενούλι, αγριοβασιλικός κ.ά.), που ανθίζει συνήθως από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο, αλλά εμφανίζεται και πάλι, με μικρότερη όμως ένταση, το φθινόπωρο.

• Η γύρη από τα άγρια σιτηρά, τα γρασίδια και τα καλλιεργημένα δημητριακά, που ανθίζουν στα μέσα προς τέλη Μαρτίου μέχρι και τέλη Μαΐου περίπου, ενώ υπάρχουν και καλοκαιρινά φυτά της οικογένειας, όπως η αγριάδα, η μουχρίτσα και το καλαμπόκι.

• Η γύρη της ελιάς, που ανθίζει συνήθως τέλη Απριλίου μέχρι και τέλη Μαΐου.

• Το ελληνικό κυπαρίσσι, που η μεγάλη του ανθοφορία είναι από τα τέλη Ιανουαρίου έως και τον Φεβρουάριο. Επίσης, και εισαγόμενα φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των κυπαρισσοειδών και συνεχίζουν την ανθοφορία τους καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης.

• Επιπλέον, εδώ και αρκετά χρόνια αλλεργία προκαλεί και η αφρικανική σκόνη, που συνήθως εμφανίζεται στην Ελλάδα από τον Μάρτιο. Ανάλογα με τις ροπές των ανέμων μπορεί να εμφανιστεί και πιο νωρίς ή πιο αργά.

Οικιακή σκόνη

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, ειδικά κατά τις μέρες που η θερμοκρασία ανεβαίνει και η υγρασία αυξάνεται. Τότε παρατηρείται έντονη αναπαραγωγική δραστηριότητα. Μεγάλη έξαρση εμφανίζουν την άνοιξη και μια δεύτερη -πιο μικρή- το φθινόπωρο, ενώ σε χαμηλότερο βαθμό προκαλούν πρόβλημα όλο τον χρόνο.

Οι μύκητες, που πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, καθώς και της αυξημένης υγρασίας και βλάστησης.

Το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων μπορεί να προκαλέσει ανοιξιάτικες αλλεργίες. Συγκεκριμένα, το τρίχωμα των σκύλων ή τα αλλεργιογόνα της γάτα (π.χ. σάλιο) μπορεί να μην σχετίζονται με την άνοιξη, παρόλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες σε ορισμένους ανθρώπους. Η αλλεργία παρατηρείται όποτε έρχεστε σε επαφή με το αλλεργιογόνο.

Πώς θα κρατήσετε μακριά τις αλλεργίες

• Μειώστε την επαφή με το αλλεργιογόνο που σας επηρεάζει. Αν είστε αλλεργικοί στη γύρη, αποφεύγετε τις βόλτες σε πάρκα και σε αγρούς την άνοιξη και αναθέτετε σε κάποιον άλλον τις κηπουρικές εργασίες.

• Τοποθετείτε ειδικά φίλτρα στα κλιματιστικά του σπιτιού και του αυτοκινήτου και φροντίζετε να τα καθαρίζετε συχνά.

• Όταν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο, έχετε κλειστά τα παράθυρα. Αν οδηγείτε μηχανή, φοράτε κράνος που να καλύπτει τη μύτη και τα μάτια.

• Αποφεύγετε να αερίζετε το σπίτι και να απλώνετε στο μπαλκόνι τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα σας τις ώρες που οι συγκεντρώσεις της γύρης στην ατμόσφαιρα είναι υψηλές και πιο συγκεκριμένα τις πρωινές ώρες μετά τις 9 π.μ., καθώς και τις πολύ ζεστές ξηρές ημέρες, που έχει άπνοια και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αυξημένη.

Η θεραπεία

Ο γιατρός σας, ανάλογα με την κλινική σας εικόνα θα σας συστήσει αντιφλεγμονώδη ρινικά σπρέι, αντιισταμινικά, σταγόνες για τα μάτια, αποσυμφορητικά ρινικά σπρέι, αλλά και μη φαρμακευτικές θεραπείες όπως πλύσεις της μύτης με αλατόνερο, καθώς και αποφυγή έκθεσης σε αλλεργιογόνα.

Σε ό,τι αφορά τα ρινικά εκνεφώματα κορτικοστεροειδών (ΙΝC) δρουν σε πολλούς σημαντικούς μεσολαβητές φλεγμονής, ενώ τα αντιισταμινικά αναστέλλουν μόνο την ισταμίνη.

Τα ρινικά εκνεφώματα κορτικοστεροειδών πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά μπορεί να χρειαστούν αρκετές μέρες θεραπείας με αντιαλλεργικά για να επιτευχθεί το μέγιστο όφελος.

Τα ρινικά εκνεφώματα κορτικοστεροειδών για την αλλεργικò ρινίτιδα ανακουφίζουν από το φτέρνισμα, το μπούκωμα, την καταρροή, τη φαγούρα στη μύτη.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!