Men's world

Μάθε παιδί μου οδήγηση!

Συντάκτης  | 

Οδική ασφάλειαΣτην Ελλάδα η οδική συμπεριφορά είναι ένα κομμάτι που χωλαίνει, αποτελώντας μεγάλη πληγή (αν λάβουμε υπόψη τον αυξανόμενο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων με θύματα ή… θύτες άτομα νεαρής ηλικίας).

Όπως μας εξηγούν οι ειδικοί της ΕΛΠΑ ο σημαντικότερος δάσκαλος να μάθει το παιδί μας οδική συμπεριφορά είναι οι ίδιοι οι γονείς. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά αναπτύσσουν τη σκέψη τους σε διαφορετικά επίπεδα. Μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε πότε είναι έτοιμο να μεταβεί από το ένα επίπεδο εκμάθησης στο άλλο.


Ηλικίες 1-4 ετών : Προστατέψτε το παιδί σας

Σε αυτή την ηλικία δεν έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν την κυκλοφορία. Μην τα αφήνετε λοιπόν μόνα τους ακόμη και όταν είναι παρέα με μεγαλύτερα παιδιά. Όταν βγαίνετε μαζί τους έξω, βεβαιωθείτε ότι περπατά στην πλευρά του πεζοδρομίου που είναι μακρύτερα από την κυκλοφορία, ακόμη και αν του κρατάτε το χέρι. Δώστε το καλό παράδειγμα. Εξηγείστε του τι είναι η κυκλοφορία. Πείτε του για τα φανάρια, γιατί πρέπει να σταματάμε και να ελέγχουμε το δρόμο πριν τον διασχίσουμε. Εξηγείστε του τη διαφορά μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου.  Εξηγείστε του ακόμη ότι πολλές φορές τα αυτοκίνητα και οι μοτοσυκλέττες ανεβαίνουν στο πεζοδρόμιο για διάφορους λόγους, συνεπώς και εκεί πρέπει να προσέχουμε.

Ηλικία 5-6 ετών : Διδάσκοντας το παιδί σας
Εξηγήστε βασικά σημεία για να διασχίσεις μια διασταύρωση. Κάντε του πρακτική σε ήσυχους δρόμους κοντά στο σπίτι. Πρώτα δείξτε του τι να κάνει. Μετά, αφήστε το να σας οδηγήσει εκείνο να περάσετε απέναντι. Αργότερα αφήστε το να έλθει σε εσάς που το περιμένετε προσεκτικά στο απέναντι πεζοδρόμιο.  Στην ηλικία αυτή δεν είναι πραγματικά έτοιμο να διασχίσει το δρόμο. Βεβαιωθείτε ότι πάντα ένας ενήλικας θα είναι κοντά του.
Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται όταν το παιδί αρχίζει το σχολείο και δεν συνοδεύεται από ενήλικα. Επιλέξτε την πιο ασφαλή διαδρομή σχολείο-σπίτι, κάντε τη μαζί με το παιδί σας και εξηγείστε του. ‘Οπου υπάρχει κοντινή διασταύρωση με σηματοδότη χρησιμοποιείστε τη.

Ηλικίες 7-9 ετών : Διέλευση σε σταυροδρόμι, χωρίς φανάρια
Εξηγήστε στο παιδί σας τα στάδια που χρειάζονται για να διασχίσει με ασφάλεια ένα δρόμο χωρίς σηματοδότη. Αφού βεβαιωθείτε ότι έχει κατανοήσει τα παραπάνω, κάντε του πρακτική εξάσκηση, ξεκινώντας από ήσυχους δρόμους, που στο παρελθόν έχετε διασχίσει μαζί. Παρακολουθείστε το και βεβαιωθείτε, πριν το αφήσετε μόνο του να το κάνει.
Δοκιμάστε το ίδιο αργότερα, σε πιο πολυσύχναστους δρόμους. Κάντε το μαζί του πολλές φορές πριν το αφήσετε μόνο του.

Πολλά παιδιά δεν είναι ικανά να κρίνουν την ταχύτητα με την οποία κινούνται τα αυτοκίνητα καθώς και την απόσταση (πόσο μακριά είναι). Εξ άλλου, η ηλικία που τα παιδιά κατανοούν τα θέματα αυτά διαφέρει από παιδί σε παιδί.  Όμως όλα τα παιδιά μαθαίνουν από το παράδειγμα των γονέων τους και αυτό μην το ξεχνάτε ποτέ.

“Να ντύνετε το παιδί σας με λαμπερά χρώματα (ή χρώματα που “τραβούν το μάτι” των οδηγών) και βέβαια όχι με μαύρα ρούχα, έστω κι αν είναι της μόδας, ειδικά με μουντό ή συννεφιασμένο καιρό. Θυμηθείτε όμως ότι και τα πιο λαμπερά χρώματα δεν φωσφορίζουν το βράδυ σε σκοτεινούς δρόμους. Εξηγείστε του γιατί το ντύνετε με τέτοια χρώματα, ειδικά τη νύχτα.

Ηλικίες 10-15 ετών : Μάθετε τα παιδιά σας να σκέπτονται για τον εαυτό τους.
Είναι οι ηλικίες που τα παιδιά χρειάζονται και απαιτούν σταδιακά την ανεξαρτησία τους. Μπορεί μάλιστα να φύγουν και κάποια διαστήματα μακριά από το σπίτι, π.χ. για να επισκεφθούν φίλους τους . Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής παιδιών σε ατυχήματα με αυτοκίνητο είναι ηλικίας “από 12 έως 15 ετών. Είναι η ηλικία που το παιδί νομίζει ότι “τα ξέρει όλα”.

Συνεχίστε να του μιλάτε για τους κινδύνους της κυκλοφορίας. Υπενθυμίστε του να περιμένει να σταματήσει η κίνηση για να διασχίσει ένα δρόμο, να χρησιμοποιεί τις διαβάσεις πεζών, να μη διασχίζει δρόμους κάνοντας “ζιγκ-ζαγκ”, αν υπάρχει νησίδα στη μέση λεωφόρου τότε να διασχίζει τη λεωφόρο σα να πρόκειται για δύο ξεχωριστούς δρόμους, σταματώντας και περιμένοντας επάνω στη νησίδα.

Συζητείστε με το παιδί σας τους κινδύνους της κάθε διαδρομής που πρόκειται εκείνο να κάνει (κυρίως αυτή του σχολείου). Ελέγξτε αν το παιδί σας μπορεί να κρίνει σωστά την ταχύτητα και την απόσταση των αυτοκινήτων σε έναν πολυσύχναστο δρόμο και συζητείστε μαζί του τα “ασφαλή περάσματα.” Επιμείνετε ότι ποτέ δεν πρέπει να διασχίσει ένα δρόμο ακολουθώντας τυφλά τους φίλους του ή άλλους. Πάντα πρέπει να σκέπτεται και να προσέχει εκείνο τον εαυτό του.

Πάνω από όλα, οδηγήστε το παιδί με το παράδειγμα σας, τόσο σαν πεζοί όσο και σαν οδηγοί (ζώνες, κράνος).

Πηγή: elpa.gr
Editor: Κ. Παπαθανασίου

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *