Τρικαλινή Παράδοση
 
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κορωνοϊό

Πρόσωπα

Νίκη Γουλανδρή – ποια ήταν η ιδρύτρια του Μουσείου Γουλανδρή;

Συντάκτης  | 

Νίκη ΓουλανδρήΈφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο η Νίκη Γουλανδρή που μαζί με τον άντρα της Άγγελο Γουλανδρή είχαν ιδρύσει το 1965 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή. Είχε αφιερώσει τη ζωή της στην επιστήμη και στην προστασία του περιβάλλοντος και όχι μόνο, μέσα από το… μουσείο αλλά και από τις δράσεις της ως μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO.

Το 1990 τιμήθηκε με το βραβείο Global 500 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών ενώ το 1991, χαρακτηρίστηκε «Γυναίκα της Ευρώπης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κίνημα. Βοήθησε στην εικονογράφηση αρκετών βοτανολογικών βιβλίων, όπως τα “Wild Flowers of Greece” (Άγρια άνθη της Ελλάδας) από τους Κ. Γουλιμή και W.T. Stearn, και “Peonies of Greece” (Παιώνιες της Ελλάδας) από τους U.T. Stearn και P.H. Davies. Στο παρελθόν διετέλεσε Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1974), Γενική Γραμματέας Υγείας (1974), επίτιμη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (1975-80).

Ο αγώνας της για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού ήταν γνωστός διεθνώς, αφού κάθε της ομιλία και εμφάνιση ήταν συνδεδεμένη με οικολογικούς στόχους και πολιτιστικές αξίες. Είχε καλλιεργήσει το ερευνητικό της πνεύμα, κάτι που την έκανε ακόμη πιο ξεχωριστή και θεωρούσε τις επιστήμες ανώτερες όλων των πολιτικών ιδεολογιών που τις έβλεπε ως εφήμερες και απηρχαιωμένες. Πάντοτε πίστευε ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες αξίες προκειμένου να επιτευχθεί η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Με την ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή το 1964, ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης, τέθηκαν επί κεφαλής της μάχης για τη διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της επαναφοράς του ανθρώπου σε έναν νέο κώδικα αξιών. Σήμερα το Μουσείο συμμετέχει σε προγράμματα της Ε.Ε. και άλλων ευρωπαϊκών και ελληνικών οργανισμών.

Design Magazine Team

 

 

 


Ακολούθησε το Design Magazine στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.

Design your life. Discover our world. Live every moment.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.