Γενικά
Neil Armstrong: ο άνθρωπος–σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής
Μία από τις πλέον διάσημες φιγούρες της ανθρώπινης ιστορίας, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Γεννήθηκε κοντά στο Wapakoneta στις 5 Αυγούστου 1930 του Οχάιο. Σπούδασε στο τοπικό Γυμνάσιο, όμως από μικρός κατασκεύαζε μοντέλα αεροσκαφών, ενώ έκανε την πρώτη του πτήση με αεροπλάνο Ford Tri Motor σε ηλικία 8 ετών και αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει πιλότος. Άρχισε τις σπουδές στην Αεροδιαστημική Μηχανολογία στο Πανεπιστήμιο Περντιού το Φθινόπωρο του 1947 με υποτροφία, όμως αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά καθώς στις αρχές του 1949, κλήθηκε να υπηρετήσει στο στρατό και εκπαιδεύθηκε ως πιλότος μαχητικού στην Πενσακόλα της Φλόριντα.
Χειριστής αεροσκάφους στην αεροπορία ναυτικού (1949 – 1952), συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας πετώντας σε 78 αποστολές με το αεροπλάνο Grumman F9F-2 Panther. Αφού σπούδασε αεροναυπηγός, το 1955 μπήκε στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροναυτικής (NACA) -τη μετέπειτα NASA- και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους δοκιμαστές αεροσκαφών του κόσμου, πραγματοποιώντας 7 πτήσεις με ταχύτητα άνω των 5,74 Mach (6.000 χλμ./ώρα), σε ύψος άνω των 207.500 ποδών (60 χλμ.) με το πυραυλοκίνητο αεροσκάφος Χ-15.
Ο πρώτος άνθρωπος στη σελήνη
Το 1962 επιλέχθηκε για το σώμα αστροναυτών και το 1966 ήταν κυβερνήτης της αποστολής Gemini 8, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύνδεση δύο διαστημοπλοίων στο διάστημα. Η αποστολή παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία, όταν ο πύραυλος Egena με συνδεδεμένο πάνω του το Gemini άρχισε να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα γύρω από τον εγκάρσιο άξονά του, όμως παρά τη ζάλη λόγω της περιστροφής ο Άρμστρονγκ κατάφερε με ψύχραιμους χειρισμούς να αποσυνδέσει το Gemini. Η δεύτερη διαστημική του πτήση ως κυβερνήτη της αποστολής Apollo 11 τον έφερε στη Σελήνη, όπου στις 21 Ιουλίου, 1969 πάτησε πρώτος το πόδι του λέγοντας: “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind.” “Ένα μικρό βήμα για ένα άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα.”
Δείτε το βίντεο της προσσελήνωσης
Προσωπική ζωή
Αυτό ήταν και το τελευταίο του ταξίδι καθώς το 1970 διορίστηκε υπεύθυνος των αεροπορικών δραστηριοτήτων στη NASA, αλλά τον επόμενο χρόνο παραιτήθηκε και προτίμησε να αφοσιωθεί στην ακαδημαϊκή του καριέρα, που ως το 1980 επέλεξε τη θέση του πανεπιστημιακού καθηγητή στο τμήμα αεροδιαστημικής ναυπηγικής στο πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.. Σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του, δεν έκανε πολλές δημόσιες εμφανίσεις παρά τις προσφορές που είχε δεχτεί. Μετά το 1980 και την αποχώρησή του από τη θέση του πανεπιστημιακού καθηγητή, ασχολήθηκε με επιχειρηματικές δραστηριότητες και έγινε πρόεδρος της Cardwell International Corp με έδρα το Λέμπανον του Κάνσας, ενώ το 1984 ανέλαβε πρόεδρος της εταιρίας πληροφορικής CTA Inc. Συμμετείχε στις επιτροπές, για το μέλλον του διαστημικού προγράμματος και για τα αίτια της τραγωδίας του Τσάλλεντζερ, ενώ στις 20 Ιουλίου 1989, στο πλευρό του προέδρου Τζορτζ Μπους μαζί με τους Ώλντριν και Κόλλινς, γιόρτασαν την 20η επέτειο της προσσεληνώσεως.
Ο θανατός του
Ο Armstrong αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα και είχε υποβληθεί σε τετραπλό μπαϊπάς στις 7 Αυγούστου, δύο ημέρες μετά την συμπλήρωση των 82 του χρόνων. Μία μέρα πριν, στις 6 Αυγούστου, μια ιατρική εξέταση είχε δείξει μερική απόφραξη των αρτηριών που μεταφέρουν το αίμα προς την καρδιά.
Editor: Παπαθανασίου Κ.
Πηγή: Wikipedia