Men's world

Μήπως οι τροφές που καταναλώνεις σε κάνουν να βγάζεις “κυριολεκτικά” σπυράκια;

Συντάκτης  | 

σπυριά

Μάθε από έγκυρα χείλη ποιες τροφές πυροδοτούν τα σπυράκια και ποιες τα εξαφανίζουν. Έτσι ώστε να μπορέσεις να τα αντιμετωπίσεις πιο αποτελεσματικά.

Πότε και με ποιες τροφές μπορεί να εμφανίσεις σπυράκια και πως μπορείς να τα αποφύγεις; Η παραδοσιακή κινεζική ιατρική υποστηρίζει ότι η υγεία κάθε οργάνου του ανθρώπινου σώματος καθρεφτίζεται στην εικόνα της επιδερμίδας.

Το πηγούνι π.χ. δείχνει το κόλον, τα μάγουλα αντανακλούν στους πνεύμονες και ούτω καθεξής…
Οι σύγχρονοι διατροφολόγοι, εν τω μεταξύ, σπεύδουν να τονίσουν πως ένας προσεκτικός έλεγχος του δέρματος του προσώπου αρκεί για να υποδείξει μια ανεπάρκεια βιταμινών ή άλλων θρεπτικών στοιχείων.
Αν, δηλαδή, κυκλοφορείς με ένα πρόσωπο γεμάτο πλισέδες και με εμφανείς σακούλες κάτω από τα μάτια, ρίξε το φταίξιμο στις τροφές που καταναλώνεις.

Όμως, ενώ η σύνδεση του εντέρου με το δέρμα δείχνει προφανής, με το πρόβλημα της ακμής οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες. Ακόμη και από τους ίδιους τους Κινέζους θεραπευτές.
Στην πραγματικότητα, τα μόνιμα ή περιστασιακά σπυριά που εμφανίζονται στο πρόσωπο ενός ενηλίκου άντρα είναι μια πολύπλοκη κατάσταση. Εκτός από τα γονίδια, τα επίπεδα ορμονών ή τη συναισθηματική πίεση, σε μεγάλο ποσοστό έχουν να κάνουν και με τις τροφές που καταναλώνει.

Κατά κύριο λόγο με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί, όλα λευκά) που ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στα ύψη προκαλώντας φλεγμονές.
Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η σοκολάτα.

Όντως η σοκολάτα πυροδοτεί την ακμή;

H δερματολόγος-κοσμητολόγος Dr Sam Bunting αναφέρεται σε μια αρχική έρευνα από το 1964, η οποία ανέδειξε τη σοκολάτα ως κυριότερη αιτία της εμφάνισης ακμής σε ενήλικες. «Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα δεν βρίσκεται στο κακάο, όσο στη ζάχαρη, το πλήρες γάλα, την καραμέλα και τους ξηρούς καρπούς που συνήθως περιέχει μια λαχταριστή μπάρα», λέει η Bunting τονίζοντας ότι αυτές οι πρόσθετες ουσίες αυξάνουν την παραγωγή ανδρογόνων, που με τη σειρά τους επηρεάζουν τους σμηγματογόνους αδένες του προσώπου, οδηγώντας σε ακμή.

Το μυστικό για τη θεραπεία της ακμής βρίσκεται στην παλαιολιθική διατροφή

Το βέβαιο για τους επιστήμονες, όσο και για την Dr Bunting είναι πως όσο χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη έχουν οι τροφές που καταναλώνεις, τόσο το καλύτερο για την επιδερμίδα σου. «Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα βασισμένη σε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη φαίνεται να είναι η ιδανική λύση όχι μόνο για την βελτίωση της συνολικής υγείας, αλλά και για τα σπυράκια σου. Λιπαρά ψάρια, άπαχο κρέας, ωμοί ξηροί καρποί, φρούτα και πράσινα φυλλώδη λαχανικά για παράδειγμα -τροφές που αποτελούν τη βάση της παλαιολιθικής δίαιτας-, μειώνουν τις φλεγμονές και ρυθμίζουν την έκκριση σμήγματος», λέει η δερματολόγος.

Το πρόβλημα με την χλωρίδα του εντέρου

«Η φτωχή, πρόχειρη και, κυρίως, επεξεργασμένη τροφή γεννά ένα πλήθος κακών βακτηριδίων στον πεπτικό σωλήνα οδηγώντας μέχρι και σε διαρροή του εντερικού τοιχώματος, επιτρέποντας στις τοξίνες να πλημμυρίσουν τον οργανισμό σου, άρα και τους σμηγματογόνους αδένες του προσώπου σου», τονίζει η Bunting και προσθέτει: «Μολονότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες που αφορούν στη θετική επίδραση των προβιοτικών στην ακμή, εντούτοις, οι πρώτες ενδείξεις είναι σαφείς: ένα προβιοτικό γιαούρτι ή ένα προβιοτικό συμπλήρωμα προσθέτει καλά βακτήρια στο στομάχι σου, κάτι που θα μειώσει και τις εξάρσεις της ακμής σου».

Πηγή πληροφοριών Askmen

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!