Συνταγές
Μια πιο light εκδοχή του μουσακά
Μουσακάς, ένα καθαρά ελληνικό, παραδοσιακό και γευστικότατο φαγητό. Πόσοι από εμάς κάθε φορά που τελειώνουμε ένα κομμάτι μουσακά θα θέλαμε να φάμε ακόμη ένα αλλά δεν το κάνουμε γιατί… σκεφτόμαστε αρχικά τις θερμίδες, μετά ότι θα βαρύνει αρκετά το στομάχι μας και άλλα τέτοια; Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια πιο ελαφριά συνταγή για τον μουσακά.
Υλικά
• 650γρ μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες μέχρι 1 εκατοστό
• 3 μεγάλες πράσινες πιπεριές ή άλλες της αρεσκείας σας (π.χ. κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί που είναι και πιο γλυκές)
• ½ κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες μέχρι 1 εκατοστό
• ½ κιλό άπαχο κιμά από μοσχάρι ή αρνί
• 1 ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
• 2 φλιτζάνια αποφλοιωμένες ψιλοκομμένες ντομάτες
• 1/3 φλιτζανιού κόκκινο ξηρό κρασί
• ¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 ½ φλιτζάνι γάλα με λίγα λιπαρά
• ¾ φλιτζανιού τριμμένη γραβιέρα με λίγα λιπαρά
• ½ κιλό γιαούρτι στραγγιστό με λίγα λιπαρά
• 2 μεγάλους κρόκους αυγών
• Λίγη τριμμένη φρυγανιά
• 1 μικρό φλιτζανάκι ελαιόλαδο για τον κιμά και λίγο ακόμα για να αλείψουμε τα λαχανικά
• Φρεσκοτριμμένο μαύρο, κόκκινο και άσπρο πιπέρι
• 1 ξυλάκι κανέλας
• Αλάτι
• Μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Σάλτσα κιμά: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα, προσθέτετε και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και στη συνέχεια τον κιμά απλώνοντάς τον. Τότε σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τη ντομάτα, την κανέλα και το αλατοπίπερο. Αφήνετε την κανέλα να αρωματίσει για 5’ τη σάλτσα και την αφαιρείτε. Σιγοβράζετε τον κιμά για περίπου 20΄-25΄, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Στο μεταξύ έχετε πλύνει, έχετε αφαιρέσει το κοτσάνι και κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους μέχρι 1 εκ. (μπορείτε να τις έχετε αλατίσει, να τις αφήσετε για ½ ώρα σε ένα σουρωτήρι, για να ξεπικρίσουν, να τις πλύνετε, ώστε να φύγει το πολύ αλάτι και να τις στεγνώσετε σε απορροφητικό χαρτί). Τις απλώνετε σε ταψί φούρνου, στο οποίο έχετε βάλει αντικολλητικό χαρτί, τις ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τις αλατίζετε ξανά. Τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10-15΄. Το ίδιο κάνετε για τις πατάτες και τις πιπεριές σε ένα άλλο ταψί, ώστε να μαλακώσουν.
Μπεσαμέλ: Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή ένταση και στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά. Προσθέτετε το γάλα ανακατεύοντας πολύ καλά με σύρμα, για να μη σβολιάσει το αλεύρι και ρίχνετε και το γιαούρτι. Στη συνέχεια βάζετε λίγο αλάτι, πιπέρι άσπρο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε μέχρι να δέσει το μίγμα. Τότε, το αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε έναν-έναν τους κρόκους ανακατεύοντας με σύρμα με γρήγορες κινήσεις.
Στήσιμο: Λαδώνετε 1 ταψί μακρόστενο και το πασπαλίζετε με φρυγανιά. Φτιάχνετε την 1η στρώση με πατάτες και από επάνω λίγες πιπεριές. Απλώνετε το μισό κιμά. Στη συνέχεια βάζετε τη 2η στρώση με τις μελιτζάνες, τις υπόλοιπες πιπεριές και τον υπόλοιπο κιμά. Απλώνετε την μπεσαμέλ και από επάνω της το τυρί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180Ο C, στην κάτω σχάρα για περίπου 50’, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια με το τυρί. Τον αφήνετε να κρυώσει, για να μπορεί να κοπεί και να σταθεί και σερβίρετε.
Σημείωση*: αν κάποιο από τα υλικά σας αρέσει περισσότερο μπορείτε να το αυξήσετε σε δοσολογία και θα σας βγει πιο ψηλός ο μουσακάς, οπότε και κόβετε μικρότερο κομμάτι.
Αριθμός μερίδων: 8
Χρόνος προετοιμασίας: ~ 40’
Χρόνος ψησίματος: ~ 50’
Διατροφικά στοιχεία / ανά μερίδα: 374 θερμίδες/Kcal
Πηγή: iatronet.gr