Γλυκά & Παγωτά

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι (+video)

Συντάκτης  | 

μελομακάρονα σιμιγδάλι

Μια συνταγή για μελομακάρονα με σιμιγδάλι που θα λατρέψετε και εάν την κάνετε μια φορά θα θέλετε να κάνετε μόνο αυτή!

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην λατρεύει τα μελομακάρονα και είναι πολλοί που το σιμιγδάλι τους αρέσει μόνο σε αυτά. Αυτό το μοναδικό γλύκισμα έχει συνδεθεί με τα Χριστούγεννα μας και ήδη από τον Νοέμβρη αρχίζουν να μοσχομυρίζουν οι πρώτες φουρνιές.  Έτσι, δεν γίνεται να σας αφήσω χωρίς μια εξαιρετική συνταγή για μελομακάρονα που θα λατρέψετε!

Τα ακαταμάχητα μελωμένα μελομακάρονα μου λοιπόν είναι εδώ! Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε!

Υλικά

Για τη ζύμη

650 γρ αλεύρι γοχ

230 γρ σιμιγδάλι ψιλό

1/4 κ.γλ γαρύφαλλο

1 1/2- 2 κ.γλ κανέλα

Ξύσμα απο ένα μεγάλο πορτοκάλι

100 γρ άχνη ζάχαρη

300 γρ χυμό πορτοκαλιού

220 γρ ηλιέλαιο

130 γρ ελαιόλαδο

1 κ.γλ σόδα

Για το σιρόπι

150 γρ μέλι

500 γρ νερό

600 γρ ζάχαρη

Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού + φλούδα

1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση 


Ξεκινάμε αρχικά με το σιρόπι, γιατί θα πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς όταν βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο.


Για το σιρόπι

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το μέλι.

Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω στην φωτιά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Το αφήνουμε να πάρει βράση. Από τη στιγμή που θα αρχίζει να βράζει μετράμε 7 λεπτά βράσιμο σε χαμηλή φωτιά.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και τότε προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για την ζύμη

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα του πορτοκαλιού και την άχνη ζάχαρη.

Με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

Διαλύουμε καλά την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτουμε κατευθείαν στο μείγμα. Ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε σε 2 δόσεις το αλεύρι με το σιμιγδάλι ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε με το χέρι μας κάνοντας απαλές κινήσεις. Δεν θέλουμε να παραδουλέψουμε το μείγμα.

Μόλις χαθεί όλο το αλεύρι, η ζύμη είναι έτοιμη.

Βάζουμε μια λαδόκολλα στο ρηχό ταψί του φούρνου και πλάθουμε τα μελομακάρονα μας  (περ. 30-35 γρ).

Εάν έχουμε μια κουτάλα αράχνη πιάνουμε τα μελομακάρονα με σιμιγδάλι απαλά και τα γυρνάμε πάνω στις τρύπες της κουτάλας έτσι ώστε να σχηματιστούν ρόμβοι στην επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 25 λεπτά.

Για το σιρόπιασμα 

Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο και είναι ακόμη καυτά, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε να τραβήξουν για 15 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.

Τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.

Πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου είμαι μέσα σε μια κουζίνα και φτιάχνω γλυκά! Οι γλυκιές γεύσεις, τα υλικά, τα χρώματα και οι μυρωδιές των γλυκών με συναρπάζουν! Μέσα αυτή τη στήλη στο designmagazine.gr και το blog μου, θα μοιράζομαι μαζί σου συνταγές και θα σου μεταφέρω την τρέλα μου για τη ζαχαροπλαστική!