Σχέσεις
“Me, myself & I” … το σύνδρομο του ΕΓΩ
Πόσες φορές δεν έχετε συναντήσει άτομα “αυτού… του είδους” στην καθημερινότητά σας;
Είναι το συνηθισμένο υφάκι του ατόμου: “Εμένα η μαμά μου με έκανε όμορφο, έξυπνο, τον καλύτερο επαγγελματία, μοναδικό στο είδος μου, best of the best και κυρίως μετριόφρονα”.
Μήπως τελικά αυτό το στυλάκι είναι κόμπλεξ;
Ονομάζεται σύμπλεγμα ανωτερότητας και είναι ο τύπος συνδρόμου που αναπτύσσει ένα άτομο που κατέχεται από σύνδρομο κατωτερότητας. Ως άμυνα λοιπόν, αποφασίζει να δράσει, προκειμένου να αποκρύψει την κατωτερότητα του. Αυτό το άτομο συνήθως ισχυρίζεται ότι η γνώμη του είναι πάντα καλύτερη από αυτή των άλλων, κάνει τα πάντα καλύτερα, είναι πιο σημαντικό από τους υπόλοιπους, κ.λ.π.
Οι αιτίες του συνδρόμου είναι συνήθως ένα άμεσο αποτέλεσμα του κόμπλεξ κατωτερότητας που υποβόσκει. Το άτομο πάσχει από αισθήματα κατωτερότητας που αντισταθμίζουν την κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δεν πρέπει να μπερδεύουμε το σύνδρομο αυτό με την αυτοπεποίθηση.
Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι ότι το άτομο βαθιά μέσα του αισθάνεται κατώτερο και ενεργεί αλαζονικά. Μπορεί να αρνηθεί να δει έναν ψυχίατρο για παράδειγμα, επειδή αισθάνεται ανώτερο από αυτόν. Θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος να το πράξει αυτό και έτσι δεν καταφέρνει ποτέ να πάρει μια επιστημονική βοήθεια και την κατάλληλη θεραπεία.
Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν επίσης, πως το σύμπλεγμα/σύνδρομο ανωτερότητας έχει σχέση και με τον ναρκισσισμό.
Χαρακτηριστικό αυτών των ατόμων είναι η εξής πεποίθηση:
“Είμαι καλύτερος από τους περισσότερους που με περιβάλλουν… αν και δεν είμαι αρκετά σίγουρος για τα σημεία διαφωνίας ανάμεσα σε μένα και τους άλλους, ξέρω πως είμαι πολύ καλύτερος από αυτούς. Οι υπόλοιποι άνθρωποι μου φαίνονται αδύναμοι, ανήμποροι και ευάλωτοι”. Οι περισσότεροι από τους ναρκισσιστές αποτυγχάνουν να πετύχουν, στην πλειοψηφία τους είναι καταθλιπτικοί και θεωρούν πως τους άλλους η ζωή τους πάει όπου θέλει ενώ αυτοί διατηρούν τα πάντα υπό έλεγχο. Το σλόγκαν τους είναι: “Εγώ δεν είμαι σαν αυτούς τους ανθρώπους και γι ‘αυτό πρέπει να είμαι στην κορυφή, γι’ αυτό θα πρέπει να έχω όλη την προσοχή τους και γι’ αυτό πρέπει να τους ξεπεράσω.”
Στην ουσία ναρκισσισμός είναι μια διαταραχή της προσωπικότητας όπου στο πρόσωπο κυριαρχεί η αγάπη με τον εαυτό του. Ο νάρκισσος έχει μια διογκωμένη αίσθηση της προσωπικής του αξίας, νομίζει ότι είναι καλύτερος από τους περισσότερους ανθρώπους, ότι είναι ένα εξαιρετικό πρόσωπο και ότι είναι άτρωτος. Μπορείτε να το καταλάβετε εύκολα εάν ένας από τους φίλους, τους συνεργάτες ή τους συγγενής σας είναι νάρκισσος, από τον τρόπο που συνέχεια μιλάει για τα θαυμάσια επιτεύγματά του, την ιδιαίτερη ευφυΐα του, την εξαιρετική δουλειά του και συχνά για την αψεγάδιαστη ομορφιά του.
Τα κοινά συμπτώματα των νάρκισσων:
• Η προσπάθεια για την προσοχή: η αυτοπεποίθησή τους τονώνεται όταν είναι στο επίκεντρο της προσοχής και όλοι μιλούν για τα ανώτερα ταλέντα τους. Χωρίς αυτό ο νάρκισσος αισθάνεται άνευ αξίας και μπορεί να πέσει ακόμη και σε κατάθλιψη.
• Η υπερβολή στην αξία τους: νομίζουν ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν με αυτούς και πως είναι ανώτεροι. Συνεχώς προσπαθούν να μεταφέρουν αυτή την εντύπωση σε εκείνους που τους περιβάλλουν. Ο νάρκισσος μιλάει πάντα για το πόσο καλός και λαμπρός είναι ο ίδιος σε σύγκριση με τους άλλους.
• Η έλλειψη συναίσθησης: οι περισσότεροι νοιάζονται μόνο για τα δικά τους συναισθήματα. Θέλουν να επωφεληθούν μόνο από τους άλλους ή να τους χρησιμοποιήσουν μόνο για να εξασφαλίσουν μια πηγή για τη ναρκισσιστική τους ικανοποίηση.
• Η εμμονή με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας: στο μυαλό του ο νάρκισσος έχει εμμονή με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, ανωτερότητας, μοναδικών επιτευγμάτων, τεράστιας δύναμης και αιώνιας φήμης.
Πηγή: 2knowmyself
Editor:Γ.Ε.Μ.