Ζυμαρικά & Ζύμες
Μαραθόπιτες
Οι μαραθόπιτες είναι μια απλή παραδοσιακή συνταγή που γίνονται πολύ εύκολα. Περιέχουν τα αρωματικά φύλλα του μάραθου που είναι πολύ θρεπτικά και υγιεινά!
Οι μαραθόπιτες συνηθίζονται να φτιάχνονται κατά την περίοδο της άνοιξης, όταν τα φύλλα του μάραθου (ή αλλιώς φινόκιο) είναι τρυφερά και πολύ γευστικά.
Από την Ειριλένα και τον Φώτη | foodouple
Σαν τα μάραθα! Συνήθιζαν να φωνάζουν οι παλιοί κάθε φορά που έβλεπαν κάποιον μετά από πολύ καιρό. Ο λόγος; Ο λόγος είναι ότι τα μάραθα ή ο μάραθος είναι ένα υπέροχο αρωματικό φυτό. Στη φύση βγαίνει μόνο την άνοιξη και η διάρκειά του είναι λίγη. Και όταν η φύση σου δίνει μάραθο, φτιάχνεις μαραθόπιτες!
Υλικά
Για την γέμιση
- Ένα μάτσο μάραθο (μόνο τα φύλλα)
- 250 γρ σπανάκι
- Ένα ξερό κρεμμύδι
- Ελαιόλαδο
- αλάτι
Για την ζύμη
- 250 γρ αλεύρι γ.ο.χ
- 1 κτγ αλάτι
- 1 σφηνάκι ρακί ή τσίπουρο
- 3-4 κτσ ελαιόλαδο
- Λίγο ξύδι
- Και 100-120 ml νερό
Εκτέλεση
Για την γέμιση
Καθαρίζουμε καλά τα χόρτα μας και τα τοποθετούμε σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και τα αφήνουμε να μαραθούν.
Μόλις χάσουν όλα τα υγρά τους τα αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Για την ζύμη
Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το αλεύρι μας με το ελαιόλαδο και την ρακί.
Προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή μπάλα ζύμης.
Χωρίζουμε την ζύμη σε οκτώ κομμάτια.
Ανοίγουμε με τον πλάστη τα κομμάτια σε στρογγυλά φυλλαράκια.
Στα τέσσερα από τα οκτώ φύλλα μας τοποθετούμε στο κέντρο από την κρύα γέμιση.
Βουτάμε σε λίγο νερό ένα πινελάκι και περνάμε με αυτό περιμετρικά το πιτάκι.
Τοποθετούμε άλλο φυλλαράκι από πάνω και πιέζουμε περιμετρικά -στο σημείο με το νερό- για να ενωθούν.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα τέσσερα πιτάκια.
Για το ψήσιμο
Μόλις έχουμε έτοιμα τα πιτάκια παίρνουμε ένα τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό.
Βάζουμε ελάχιστο ή καθόλου λάδι και τοποθετούμε μέσα τα πιτάκια μας για να ψηθούν.
Ψήνουμε την κάθε μεριά περίπου 2-3 λεπτά, καθώς η ζύμη μας είναι πολύ λεπτή.
Καλή επιτυχία!