Κήπος - Καλλιέργειες

Λύσεις για να μη μαραθούν τα φυτά μας όταν λείπουμε από το σπίτι

Συντάκτης  | 

Εάν λείπουμε, ειδικά το καλοκαίρι, και έχουμε φυτά στο σπίτι ή το μπαλκόνι, πρέπει να φροντίσουμε να μην μαραθούν και για αυτό υπάρχουν λύσεις. Έτσι, σας έχουμε μερικές σημαντικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να οργανωθείτε!

Εάν σκοπεύουμε να λείπουμε για περισσότερες μέρες και δεν ποτιστούν τα φυτά μας θα μαραθούν και ίσως και να ξεραθούν, αλλά υπάρχουν λύσεις. Τι πρέπει να κάνουμε για να το αποφύγουμε αυτό;

Μία από τις καλύτερες λύσεις βέβαια για να μην μαραθούν τα φυτά μας όταν λείπουμε, είναι πριν αποχωρίσουμε, ειδικά το καλοκαίρι, να εγκαταστήσουμε ένα δίκτυο αυτόματου ποτίσματος!

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα φυτά μας αναπτύσσονται. Έτσι, παρόλα αυτά, δεν μπορεί τίποτε έπειτα από μια αποχώρησή μας να εγγυηθεί πάλι μια σωστή  ανάπτυξη τους και έπειτα από αυτή την περίοδο.

Οι διακοπές του χειμώνα δεν αποτελούν πρόβλημα, γιατί τότε τα φυτά μας αναπαύονται.

Τότε, μπορούμε να τοποθετήσουμε τα φυτά μας στο κέντρο ενός δωματίου που έχει αρκετό φως. Τα ποτίζουμε αρκετά και τυλίγουμε τις γλάστρες μας με υγρή τύρφη, εξασφαλίζοντας κάποια υγρασία. Έτσι, τα φυτά θα μπορέσουν να διατηρηθούν πολύ εύκολα έως και δυο βδομάδες χωρίς άλλη φροντίδα.

Οι καλοκαιρινές διακοπές όμως συμπίπτουν με την περίοδο που μεγαλώνουν τα φυτά μας.

1. Αρχικά, καλό είναι να βάλουμε τις γλάστρες μας σε ένα σημείο που έχει κυρίως σκιά.

Με αυτόν το τρόπο θα έχουν λιγότερη επαφή με τις ακτίνες του ηλίου και η υγρασία που έχει το χώμα και τα φύλα θα εξατμίζονται με πιο αργούς ρυθμούς. Έτσι τα φυτά μας δεν θα ταλαιπωρηθούν από από τον έντονο ήλιο και θα αντέξουν περισσότερο.

2. Την ημέρα που ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από το σπίτι ποτίζουμε και τα φυτά μας για τελευταία φορά.

Πρέπει να τα ποτίσουμε καλά το πρωί πριν αποχωρήσουμε, με αυτό τον τρόπο μπορούν να αντέξουν δίχως νερό (οριακά) έως και 4 μέρες.

3. Εάν έχουμε σκοπό να απουσιάσουμε για περισσότερες μέρες, για παράδειγμα έως και 10.

Είναι καλό να αναμίξουμε στο χώμα της γλάστρας κάποια ποσότητα ειδικών τζελ που κρατούν την υγρασία. Αυτά τα τζελ, όταν ποτιστούν απορροφούν το νερό που ρίχνουμε και φουσκώνουν πολλαπλασιάζοντας τον όγκο τους. Έπειτα, αποβάλουν το νερό στο χώμα σταδιακά. Σχεδόν ίδια αποτελέσματα μπορούμε να πετύχουμε και με μεγάλα πλαστικά μπουκάλια. Τα γεμίζουμε με νερό, βιδώνουμε πάλι χαλαρά το καπάκι τους ώστε να μπορεί το νερό να ρέει και αναποδογυρίζοντας τα μπήγουμε απαλά μέσα στο χώμα, δίπλα από τη ρίζα του φυτού.

4. Εάν πρόκειται να λείψουμε πάνω από 10 μέρες πρέπει να πάρουμε ειδικά μέτρα.

Μπορούμε να αγοράσουμε ένα αρκετά μακρύ χοντρό φιτίλι για λάμπες πετρελαίου και να το κόψουμε σε όσες γλάστρες έχουμε. Ξεπλέκουμε τη μια τους άκρη σε μήκος περίπου 2 εκατοστών. Ανασηκώνουμε προσεκτικά όλο το χώμα της γλάστρας και περνάμε από το κάτω μέρος της γλάστρας την ξεφτισμένη άκρη του φιτιλιού μέσα από την τρύπα του πάτου. Στρώνουμε όμορφα τις κλωστές στον πάτο από την γλάστρα και τοποθετούμε από πάνω το χώμα να εφάπτεται στο φιτίλι.

Εάν έχουμε πολλά φυτά, κατασκευάζουμε μια αρκετά ψιλή βάση και την τοποθετούμε μέσα στην μπανιέρα μας. Γεμίζουμε τη μπανιέρα με νερό, σχεδόν έως το σημείο που ξεκινάει η βάση όπου έχουμε τοποθετήσει επάνω τις γλάστρες μας. Βάζουμε επάνω όλα τα φυτά μας ώστε όλες οι άκρες των φιτιλιών που είναι μέσα στις γλάστρες να βυθίζονται 5 έως και 10 εκατοστά μέσα στο νερό και να υγραίνουν το χώμα όσο θα λείπουμε.

Το σύστημα αυτό είναι ο,τι πρέπει αν πρόκειται να λείψουμε έως και αρκετές βδομάδες.

 

5. Εάν έχουμε μόνο μερικά φυτά, δεν υπάρχει λόγος να γεμίσουμε με νερό τη μπανιέρα μας.

Σε αυτή την περίπτωση, παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και βάζουμε μέσα τις γλάστρες με τα φυτά μας.

Τέλος, η καλύτερη και φυσικά μια από τις πιο ανέξοδες λύσεις για να μην μαραθούν τα φυτά μας όταν λείπουμε, είναι να φροντίσουμε να τα ποτίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα ένας δικός μας άνθρωπος!

 
 
 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.