Πρόσωπα

Λυδία Κονιόρδου: H μεγάλη κυρία του δράματος!

Συντάκτης  | 

Λυδία ΚονιόρδουΗ μεγάλη ιέρεια του θεάτρου!
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1971 έως το 1974, καθώς και Γερμανικά, Μουσική, Θεωρία και Όργανα, Βυζαντινή Μουσική, Κλασικό τραγούδι και Κινησιολογία από το 1971 έως το 1990.

Το 1977 αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Συνεργάστηκε με τους «Δεσμούς» στα έργα Ηλέκτρα και Αντιγόνη (1975-76), ενώ παράλληλα υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου της Άνοιξης» (1977). Ακολούθως συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε έργα των Ιονέσκο, Πλαύτου, Δ. Ρώμα και έπαιξε την Αντιγόνη στις Φοίνισσες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Α. Μινωτή (1977-78).

Από το 1978 έως το 1987 ήταν μόνιμο μέλος του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και έπαιξε βασικούς ρόλους σε έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, Γιώργου Λαζάνη και Μίμη Κουγιουμτζή. Πήρε μέρος ως Κορυφαία του Χορού, σε πολλά έργα του αρχαίου δράματος. Επίσης, έπαιξε τους ρόλους της Αθηνάς στις Ευμενίδες και της Κλυταιμνήστρας στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή και στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου.

Λυδία Κονιόρδου 1
Λυδία Κονιόρδου 2

Από το 1987 έως το 1991 συνεργάστηκε με τη «Νέα Σκηνή» του Λευτέρη Βογιατζή στα έργα Θείος Βάνιας του Τσέχωφ (Σόνια) και Ρίττερ, Ντένε, Φος του Τ. Μπέρνχαρτ (Ντένε). Κατά την ίδια περίοδο εμφανίστηκε με το Θεσσαλικό Θέατρο σε φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, στη Μέριδα της Ισπανίας και στην Αμβέρσα με τα έργα: Ηλέκτρα και Ιφιγένεια εν Ταύροις του Ευριπίδη και Χοηφόρες του Αισχύλου.

Το 1992 πήρε το βραβείο «Κουν» για την προσφορά της στην τραγωδία.

Λυδία Κονιόρδου 5 Λυδία Κονιόρδου 4
Λυδία Κονιόρδου 3

Το 1994 έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη Φιλουμένα Μαρτουράνο του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη και το 1995 το ρόλο της Γκέεσε στην Ελευθερία στη Βρέμη του Ρ.Β. Φασμπίντερ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Οικονόμου. Το 1996 σκηνοθέτησε την Ηλέκτρα του Σοφοκλή για το Εθνικό Θέατρο, κρατώντας και τον επώνυμο ρόλο. Το 1998 έπαιξε στη Φόνισσα από το ομώνυμο διήγημα του Αλ. Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Το 2000 έπαιξε στη Γέρμα του Φ. Γκ. Λόρκα, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και το 2001 στην Ορέστεια, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου, και τα δύο παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου.

Λυδία Κονιόρδου 7
Λυδία Κονιόρδου 6 Λυδία Κονιόρδου 8

Εκτός από την υποκριτική έχει ασχοληθεί και με τη σκηνοθεσία: Σκηνοθέτησε και έπαιξε το έργο Έμμα Μπ. Χήρα Ιοκάστη του Α. Σαβίνιο (1986), τους Φασουλήδες με τη μαγκούρα του Φ.Γκ. Λόρκα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, 1991), την Ελίζα της Ξένιας Καλογεροπούλου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, 1991) και διασκευή του έργου της Κρ. Βολφ Κασσάνδρα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Από το 1993 έως το 1996 ανέλαβε τη διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, όπου σκηνοθέτησε τον Ήχο του όπλου της Λούλας Αναγνωστάκη, την επιθεώρηση Κου-Κου-Τσα της Σοφίας Φιλιππίδου και την Άλκηστη του Ευριπίδη.

Έχει διδάξει υποκριτική σε ιδιωτικές σχολές και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς επίσης και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Πηγή: ancientgreekdrama

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *