Ιατρική
Λοίμωξη από τον ιό HPV – Κονδυλώματα – Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας. 20 συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις. [Μέρος 2ο]
Από τον Αθανάσιο Μπαρτζιώκα
Μαιευτήρα – Χειρουργό Γυναικολόγο
Η λοίμωξη από τον ιό HPV είναι πάρα πολύ συχνή, είναι πολύ σπάνια όμως να προκαλέσει καρκίνο.
Πρόκειται για μία οικογένεια ιών με υψηλή μεταδοτικότητα που μεταδίδονται με την επαφή του δέρματος ή των βλεννογόνων και μπορεί να προσβάλλουν πολλά σημεία του σώματος. Μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευθεί πάρα πολλοί… τύποι HPV, από τους οποίους περισσότεροι από 40 μεταδίδονται σεξουαλικώς και προσβάλλουν τη γεννητική περιοχή.
Διαβάστε τις πιο συχνές ερωτήσεις με τις απαντήσεις τους για να γνωρίσετε τη λοίμωξη από τον ιό HPV, τα κονδυλώματα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
11) Σε πόσο χρονικό διάστημα από τη λοίμωξη από τον ιό HPV μπορεί να εμφανιστεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;
Από τη στιγμή της λοίμωξης με κάποιον ιό HPV υψηλού ρίσκου μέχρι την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας συνήθως μεσολαβούν από 10 έως 30 χρόνια. Προϋπάρχουν αλλοιώσεις προκαρκινικές των κυττάρων του τραχήλου οι οποίες και μπορούν να αφαιρεθούν. Έτσι, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εάν επέμβουμε έγκαιρα και προλαμβάνεται και θεραπεύεται.
12) Ποια συμπτώματα προκαλεί η λοίμωξη από τον HPV;
Οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον ιό ακόμη και αυτές που έχουν σοβαρού βαθμού προκαρκινικές βλάβες δεν έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Αντίθετα ο διηθητικός καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εμφανίζει αιματηρή κολπική έκκριση, δύσοσμα υγρά ή αίμα μετά τη σεξουαλική επαφή.
13) Ποιοι είναι οι τρόποι πρόληψης για να προφυλάξουμε την υγεία μας από τους ιούς HPV και κατ’ επέκταση από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;
Υπάρχουν δύο τρόποι πρόληψης, η πρωτογενής και η δευτερογενής.
Πρωτογενής πρόληψη είναι το να μη μολυνθούμε από τον ιό. Αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους. Ο πιο ουσιαστικός είναι να εμβολιαστούμε με το εμβόλιο που κυκλοφορεί και προφυλάσσει από 4 συγκεκριμένους τύπους του ιού. Ο δεύτερος τρόπος είναι να μην εναλλάσσουμε πολλούς συντρόφους, να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό, να μην καπνίζουμε και να διατηρούμε σε καλά επίπεδα την υγεία μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Δευτερογενής πρόληψη είναι να υποβάλλονται όλες οι γυναίκες από τα 21 έτη και μετά κάθε χρόνο σε έλεγχο με Τεστ Παπανικολάου ή σε (co – testing) δηλαδή HIGH RISK HPV DNA TEST σε συνδυασμό με το THIN PREP (κυτταρολογία υγρής φάσης) για γυναίκες άνω των 25 ετών. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να ανιχνεύσουμε βλάβες στο επίπεδο των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας όταν ακόμη βρίσκονται σε προκαρκινικό στάδιο και να τις παρακολουθήσουμε ή να τις αφαιρέσουμε.
Η λοίμωξη λοιπόν από τον σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό HPV είναι πολύ συχνή όμως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας όταν μεσολαβεί η πρόληψη πρωτογενής και δευτερογενής, είναι σπάνιος και δύναται να διαγνωσθεί και να θεραπευτεί σε προκαρκινικά στάδια.
14) Κάποια σημαντικά πράγματα για το εμβόλιο έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;
Στη χώρα μας το εμβόλιο έναντι του Iού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) είναι ενταγμένο στα υποχρεωτικά εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών. Συνιστάται ο εμβολιασμός κοριτσιών αλλά και αγοριών από την ηλικία των 11 ετών και πάνω. Τα επίπεδα των αντισωμάτων που δημιουργούνται όταν το εμβόλιο γίνεται μέχρι την ηλικία των 14 ετών είναι σημαντικά υψηλότερα από τις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες. Το εμβόλιο πρέπει να γίνεται αρκετά πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Ακόμη όμως και γυναίκες που έχουν ξεκινήσει επαφές ή ακόμη και γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργική θεραπεία αυτών έχουν όφελος από το εμβόλιο. Το εμβόλιο δεν περιέχει DNA του ιού και δεν κινδυνεύει κάποιος να κολλήσει τον ιό. Περιέχει ιόμορφα σωματίδια με πρωτεΐνες που μοιάζουν με τον HPV και ξεγελούν τον οργανισμό που παράγει αντισώματα. Το εμβόλιο χορηγείται ενδομυικά σε 3 δόσεις (0 – 2 – 6) εντός εξαμήνου. Στις μικρές ηλικίες 9-15 ετών αρκούν δύο δόσεις (0 – 6) λόγω της καλύτερης ανταπόκρισης του ανοσοποιητικού. Το εμβόλιο έχει πάνω από 10 χρόνια κυκλοφορίας στην αγορά, έχει χορηγηθεί σε περισσότερες από 250.000.000 δόσεις και έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης (πόνος, πρήξιμο) κάτι που δείχνει τη φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στο εμβόλιο. Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανισθούν πονοκέφαλος, πυρετική κίνηση, μυαλγίες ή γαστρεντερικές διαταραχές. Στη χώρα μας θα χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες μέχρι 26 ετών μόνο μέχρι τις 31-12-2016. Από 1/1/2017 η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου θα γίνεται μόνο στην ηλικιακή ομάδα των κοριτσιών 11-18 ετών. Γυναίκες μεγαλύτερες ηλικίας θα πρέπει να το πληρώνουν οι ίδιες. Εάν μια κοπέλα κάνει την 1η δόση πριν τις 31/12/2016 θα μπορεί να λάβει και τις υπόλοιπες 2 δόσεις δωρεάν.
15) Ποια διαγνωστικά εργαλεία διαθέτει σήμερα ο γυναικολόγος προκειμένου να διερευνήσει και να διαχειριστεί περιστατικά με θετικό Τεστ Παπανικολάου;
Η διερεύνηση ενός παθολογικού Τεστ Παπανικολάου περιλαμβάνει συνήθως την κολποσκόπηση και τις κατευθυνόμενες βιοψίες από τον τράχηλο της μήτρας. Έτσι προσδιορίζουμε την ύπαρξη βλάβης, την έκταση καθώς και τη σοβαρότητα αυτής. Άλλα χρήσιμα διαγνωστικά εργαλεία στα χέρια του γυναικολόγου είναι διάφορες γονιδιακές και μοριακές εξετάσεις όπως το HPV DNA TEST, το HIGH RISK HPV DNA TEST, το HIGH RISK HPV mRNA test, ο βιοδείκτης p16, το NASBA E6/E7 και το Flow Cytometric E6/E7.
16) Τι είναι η κολποσκόπηση και γιατί κάποιες γυναίκες υποβάλλονται σε αυτή την εξέταση;
Είναι μία ειδική εξέταση με την οποία παρατηρούμε λεπτομερώς τον τράχηλο της μήτρας, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μικροσκόπιο, το κολποσκόπιο, που μεγεθύνει την εικόνα μέχρι και 40 φορές.
Η κολποσκόπηση βοηθά στην αποκάλυψη της αιτίας η οποία προκαλεί ένα παθολογικό τεστ ΠΑΠ. Αυτό το κάνουμε γιατί το τεστ ΠΑΠ είναι ενδεικτικό και όχι αποδεικτικό μιας αλλοίωσης του τραχήλου. Μία στις δέκα γυναίκες έχουν παθολογικό τεστ ΠΑΠ. Μετά από αυτό πρέπει να γίνει κολποσκόπηση από κάποιον ειδικό που θα αναγνωρίσει τις παθολογικές περιοχές του τραχήλου και θα λάβει βιοψίες.
17) Πώς γίνεται η επέμβαση; Χρειάζεται κάποια προετοιμασία;
Η γυναίκα μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου αρκεί να μην έχει αίμα. Το ιδανικό είναι να διανύει το πρώτο μισό του κύκλου, λίγες μέρες μετά την περίοδο. Καλό θα είναι για 1-2 μέρες πριν την επέμβαση να αποφύγει τις κολπικές πλύσεις, τις κολπικές κρέμες, τα κολπικά υπόθετα και τη σεξουαλική επαφή.
Τοποθετείται ένας κολποδιαστολέας όπως ακριβώς και στο τεστ ΠΑΠ. Απομακρύνονται εκκρίσεις και βλέννα και αφού ελεγχθεί η πορεία των αγγείων στο επιθήλιο τοποθετείται οξικό οξύ 5%. Ο γιατρός αναγνωρίζει τις παθολογικές περιοχές και παίρνει με μια λαβίδα πολύ μικρές βιοψίες. Η εξέταση διαρκεί το πολύ 15 λεπτά και δεν είναι επώδυνη. Το μόνο που ίσως νιώσει η ασθενής είναι κάποιες κράμπες (πόνοι περιόδου) αμέσως μετά τη λήψη των βιοψιών, κάτι το οποίο υποχωρεί στα επόμενα 5 λεπτά.
18) Τι ακολουθεί μετά την επέμβαση;
Αν έχει ληφθεί βιοψία υπάρχει πιθανότητα η γυναίκα τις επόμενες μέρες να δει λίγες σταγόνες αίμα. Μπορεί επίσης να υπάρχει ένα καφέ υλικό μαζί με το αίμα στο εσώρουχο, τις επόμενες 2-4 ημέρες. Αυτό δεν είναι ιστός. Είναι ένα υγρό που χρησιμοποιήθηκε στην κολποσκόπηση για να ελέγξει τη μικροαιμορραγία, από τη βιοψία, και ονομάζεται «Monsel». Η επέμβαση δεν απαιτεί γενική ή τοπική αναισθησία, ούτε χρειάζεται η λήψη αντιβίωσης ή παυσίπονων. Η ασθενής μπορεί να επανέλθει άμεσα στην εργασία της και σε όλες τις δραστηριότητές της. Δεν πρέπει να έχει σεξουαλικές επαφές, ούτε να κάνει κολπικές πλύσεις για μία εβδομάδα. Ο γιατρός θα επικοινωνήσει μαζί της σε 10-15 μέρες για να δοθούν τα αποτελέσματα της βιοψίας και να συζητηθούν τυχόν θεραπευτικές παρεμβάσεις που χρειάζονται.
19) Τι είναι το Ψηφιακό Κολποσκόπιο DISYS V3 (με το οποίο συνήθως εργάζομαι);
Η συμβατική κολποσκόπηση είναι πολύ δύσκολη και υποκειμενική. Έως σήμερα, όλα τα κολποσκόπια έχουν σχεδιαστεί με βάση την όραση του γιατρού και του επιτρέπουν να δει απλά τον τράχηλο της μήτρας, και επομένως να αξιολογήσει τη διαδικασία και το αποτέλεσμα της λευκοπλακίας. Το DySIS Κολποσκόπιο επεμβαίνει στην υποκειμενικότητα της εξέτασης και τη μεταμορφώνει σε μια αυτοματοποιημένη, μαγνητοσκοπημένη διαδικασία, χειριζόμενη πάντα από τον Ιατρό.
20) Πώς ακριβώς δουλεύει το Ψηφιακό Κολποσκόπιο DISYS V3;
Το κολποσκόπιο DISYS V3 (Dynamic Spectral Imaging System) αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα παγκοσμίως συστήματα απεικόνισης του τραχήλου της μήτρας. Η λειτουργία του βασίζεται στη δυναμική φασματική απεικόνιση, μια νέα μέθοδο μοριακής απεικόνισης για την in vivo ανίχνευση προκαρκινικών αλλοιώσεων επιθηλιακών ιστών. Το DISYS καταγράφει για 3 περίπου λεπτά την επαγόμενη από το οξύ λεύκανση του επιθηλίου, δημιουργώντας ένα ψευδοχρωματικό χάρτη (DISYS MAP), υποδεικνύοντας στον κολποσκόπο το πιθανό σημείο της βλάβης και την έκταση αυτής. Δεν υποκαθιστά τα κριτήρια της συμβατικής κολποσκόπησης, αλλά τα συμπληρώνει. Πραγματοποιεί επίσης αποθήκευση εικόνων, εκτύπωση αναφοράς της εξέτασης, καταγραφή βίντεο, μεγέθυνση χωρίς την απαίτηση επανεστίασης, έχει δυνατότητα χρήσης πράσινου και μπλε φίλτρου και υποβοηθά τη λήψη των βιοψιών του τραχήλου. Ενσωματώνει υπολογιστική μονάδα με πλήρη βάση δεδομένων και δυνατότητα σύγκρισης φωτογραφιών των βλαβών του τραχήλου με παλαιότερες προηγούμενων επισκέψεων της ίδιας ασθενούς. Σε κλινικές δοκιμές που έγιναν σε διάφορες πανεπιστημιακές κλινικές, η κολποσκόπηση με το DISYS έδειξε σαφέστατη υπεροχή έναντι της κλασσικής κολποσκόπησης, εμφανίζοντας στατιστικά σημαντική μεγαλύτερη ευαισθησία στον εντοπισμό τραχηλικών βλαβών σε σχέση με την συμβατική κολποσκόπηση. Είναι εγκεκριμένο από: CΕ Approved (Europe), FDA Approved (Food and Drug Administration – U.S.A), NICE Approved (National Institute for Health and Care Excellence – U.K.)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΕΔΩ
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!