Ταξίδια & Τουρισμός
Λίμνη Κερκίνη: ένας επίγειος παράδεισος στη Βόρεια Ελλάδα…
Η λίμνη Κερκίνη είναι ένας από τους ιδανικούς προορισμούς όλο το χρόνο. Βρίσκεται βορειοδυτικά του νομού Σερρών, μόλις 40 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών και περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Είναι ομολογουμένως ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας, με τόση φυσική ομορφιά, που ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στη γη…
Έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar, είναι ένας από τους 10 υγροβιότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας. Η συνολική έκταση του Εθνικού Πάρκου ανέρχεται σε 831.000 στρέμματα. Η λίμνη Κερκίνη είναι τεχνητή. Το 1932 κατασκευάστηκε το πρώτο φράγμα στα νερά του ποταμού Στρυμόνα και σταδιακά σχηματίστηκε η ομώνυμη λίμνη με θέα το βουνό Μπέλες και την κοιλάδα των Σερρών.
Η παρόχθια βλάστηση με τα παραποτάμια δάση από άγριες ιτιές, τα νούφαρα που επιπλέουν σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, η μεγάλη ποικιλία των ψαριών και τα βουβάλια που κολυμπούν στα ήσυχα νερά της λίμνης, χαρίζουν στον τόπο μια μοναδική γοητεία. Στη λίμνη ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών στην Ελλάδα. Η λίμνη προσφέρει ιδανικές συνθήκες παρατήρησης πουλιών. Σήμερα είναι ένα από τα καλυτέρα μέρη της Ευρώπης για φυσική παρατήρηση 300 περίπου ειδών, σπάνιων και προστατευμένων που ζουν και αναπαράγονται στην περιοχή. Στη λίμνη διενεργούνται διάφορες δραστηριότητες όπως η οδική ξενάγηση, η περιήγηση στη λίμνη με κανό ή βάρκα, η κινητή κατασκήνωση για παιδιά, και πολλά άλλα.
Στην περιοχή της λίμνης ζουν πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα, η βίδρα, η νυφίτσα, το ζαρκάδι, ο λαγός, το αγριογούρουνο κ.λπ. Υπάρχουν 10 είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση…
H περιοχή γύρω από τη λίμνη Κερκίνη, τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και με την ελεγχόμενη αξιοποίησή της, βοηθά και στην ενίσχυση του εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής.
Editor: Κωνσταντίνα Κ.