Ζυμαρικά & Ζύμες
Λαδένια Κιμώλου
Η Νηστεία ξεκινά και μαζί με αυτήν και η ανάγκη για νέες γεύσεις, όπως την λαδένια Κιμώλου. Το ελαφρύ βραδινό και το σνακ συνήθως είναι οι πιο δύσκολες κατηγορίες σε αυτή την περίοδο.
Μια ωραία και νόστιμη λύση έρχεται από τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα την Κίμωλο. Πρόκειται για την λαδένια Κιμώλου μια μαγική νηστίσιμη «πίτσα» που μυρίζει Ελλάδα!
Από την Ειρηλένα και τον Φώτη / foodouple.gr
Υλικά
350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
7 γρ ξηρή μαγιά
210 γρ νερό χλιαρό
5 γρ ζάχαρη
7 γρ αλάτι
8 κτσ ελαιόλαδο
4 ώριμες ντομάτες ή 150 γρ έτοιμη σάλτσα
1 κτγ πελτές
2 μεγάλα κρεμμύδια
3 κτσ Ρίγανη
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη, ρίχνουμε το νερό με την μαγιά και την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και το αλάτι. Ρίχνουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη μου δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με μεμβράνη περίπου για μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης.
Τρίβουμε ή κόβουμε τις ντομάτες μας σε φέτες. Ομοίως κόβουμε σε φέτες ή καρέ τα κρεμμύδια μας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Μόλις η ζύμη φουσκώσει την μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ ή ταψί περίπου 30 εκατοστών. Το οποίο έχουμε λαδώσει ελαφρώς.
Αφήνουμε για ακόμα 15 λεπτά στο πυρέξ μας, να ξεκουραστεί και να φουσκώσει εκ νέου.
Φροντίζουμε να είναι σκεπασμένη η ζύμη μας και σε ζεστό μέρος.
Στην επιφάνεια της ζύμης, ρίχνουμε τις ντομάτες ή την σάλτσα και απλώνουμε να πάει σε όλη την επιφάνεια. Προσθέτουμε και τον πελτέ.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, επίσης μοιρασμένα σε όλα την επιφάνεια.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την ρίγανη και αλατίζουμε καλά.
Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε παραπάνω ρίγανη ή ελαιόλαδο στην ζύμη μας.
Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά στον φούρνο. Μέχρι να έχουμε ένα καλά ψημένο ζυμάρι και μια ρόδινη γέμιση.