Ταξίδια & Τουρισμός
Κύθνος… ένας ακόμα άγνωστος παράδεισος του Αιγαίου.
Η Κύθνος είναι ένα Κυκλαδίτικο νησί ανάμεσα στην Κέα και τη Σέριφο και απέχει 56 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά και μόλις 2 ώρες από το λιμάνι του Λαυρίου. Είναι ιδανική για αποδράσεις το Σαββατοκύριακο. Αν και είναι ένα από τα πιο κοντινά στην Αθήνα Κυκλαδίτικα νησιά, παραμένει μια από τις πλέον άγνωστες και απομονωμένες γωνιές του Αιγαίου…
Η Κύθνος έχει έκταση 99,3 τ.χλμ. και μήκος ακτογραμμών περίπου 104 χλμ., με 92 όρμους, ορμίσκους και παραλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι προσβάσιμες οδικώς. Ονομάζεται και Θερμιά, που οφείλεται στις θερμές πηγές που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών.
Η Κύθνος έχει καθημερινή συγκοινωνία με τον Πειραιά και το λιμάνι του Λαυρίου.
Στο νησί υπάρχουν δύο χωριά, η Μεσσαριά ή Χώρα με 806 κατοίκους και η Δρυοπίδα με 797 κατοίκους. Επιπλέον, υπάρχουν τρεις κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί: το κύριο λιμάνι ο Μέριχας με 250 κατοίκους, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και η Παναγία Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία.
Σήμερα η Κύθνος έχει περίπου 1.650 μόνιμους κατοίκους, που ζουν κυρίως από την αλιεία και την κτηνοτροφία και, τα τελευταία χρόνια, από τον τουρισμό. Διατηρεί την αγροτική της οικονομία, με την εκτροφή βοοειδών και αμνοεριφίων, καθώς και την παραγωγή μελιού. Τα μοσχαρίσια και κατσικίσια κρέατα του νησιού είναι ονομαστά και πεντανόστιμα, ενώ παράγει ενδιαφέροντα λευκά, μαλακά τυριά και καλό μέλι.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο νησί δεν υπάρχουν ξαπλώστρες στις παραλίες, ούτε beach bars, ούτε μεγάλα ξενοδοχεία. Η Κύθνος προσφέρεται για οικογενειακές και χαλαρές διακοπές με φίλους.
Τα αξιοθέατα της Κύθνου
Μαρουλάς: Στον Μαρουλά βρέθηκε υπαίθριος οικισμός Μεσολιθικής εποχής (9.000-8.000 π.Χ.). Πιθανολογείται ότι ο χώρος ήταν σταθμός ανεφοδιασμού ή ορμητήριο. Στις ανασκαφές αποκαλύφθηκαν κυκλικές κατοικίες και τάφοι. Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχει ένας ανθρώπινος σκελετός και αρκετά λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο, χαλαζία και οψιανό. Ο οικισμός αυτός είναι ο μοναδικός υπαίθριος εκείνης της περιόδου που έχει βρεθεί στον ελλαδικό χώρο.
Κάστρο της Ωριάς: Το Κάστρο της Ωριάς βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, λίγο πριν το ακρωτήρι Κέφαλος και ανάμεσα στους λόφους Σκλάβο και Γιαλούδι.
Αιολικό & ηλιακό πάρκο: Το Αιολικό & ηλιακό πάρκo βρίσκεται κοντά στο χώρο του ελικοδρομίου λίγο έξω από την Χώρα. Ανεμογεννήτριες και ηλιακοί συλλέκτες χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροδότηση του νησιού.
Βυζαντινό Μουσείο: Το Βυζαντινό Μουσείο στεγάζεται στην εκκλησία του Άη Γιώργη στην Δρυοπίδα.
Η εκκλησία του Αγίου Μηνά: Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Μηνά, που βρίσκεται στην Δρυοπίδα, για το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο της, τον μοναδικής λαϊκής τέχνης δεσποτικό θρόνο, καθώς και το θαυμάσιο επιτάφιό της.
Η εκκλησία του Αγίου Σάββα: Η εκκλησία του Αγίου Σάββα βρίσκεται στην Χώρα. Χτίστηκε το 1613.
Το Λαογραφικό Μουσείο: Το Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται στην Δρυοπίδα. Εδώ μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τη ζωή των κατοίκων των παλαιότερων χρόνων, μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης και παραδοσιακές φορεσιές.
Μοναστήρι της Παναγιάς Κανάλας: Το Μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Παναγία Κανάλα, τη προστάτιδα του νησιού. Είναι χτισμένο στο βράχο, κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό της Κανάλας, στον οποίο έδωσε και το όνομά του.
Μοναστήρι Παναγιάς του Νίκους: Το μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους βρίσκεται σε απόσταση 800 μέτρων από την Χώρα.
Σπήλαιο Καταφύκι: Το σπήλαιο Καταφύκι βρίσκεται στην Δρυοπίδα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Υδροθεραπευτήριο: Η Ιαματική Πηγή Κύθνου χτίστηκε στα Λουτρά το 1857 και λειτουργεί καθημερινά από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Υπάρχουν δύο ιαματικές πηγές, των οποίων μπορείτε να απολαύσετε τις θεραπευτικές ιδιότητες. Εδώ θα δείτε επίσης τους λουτήρες του πρώτου βασιλικού ζεύγους της Νεότερης Ελλάδας Όθωνα και Αμαλίας.
Οι παραλίες της Κύθνου
Η Κύθνος έχει ούτε λίγο ούτε πολύ 65 αμμουδιές, που είναι και ο κύριος μαγνήτης για τους λίγους επισκέπτες του. Οι περισσότερες από αυτές είναι προσβάσιμες οδικώς. Επιπλέον, υπάρχουν ημερήσιες κρουαζιέρες με καΐκι από τον Μέριχα σε μερικές από αυτές τις παραλίες. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η παραλία Κολώνα, η οποία είναι δυο διαφορετικοί όρμοι που χωρίζονται από μια σχετικά στενή λωρίδα άμμου. Από τη μια πλευρά της λωρίδας τα νερά είναι ζεστά κι από την άλλη κρύα!
Αγία Ειρήνη: Μικρή παραλία, απέναντι από τα Λουτρά.
Άγιος Δημήτριος: Μεγάλη όμορφη αμμουδιά στο νοτιότερο σημείο του νησιού, η οποία απλώνεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό.
Άγιος Στέφανος: Προστατευμένη από τον άνεμο παραλία στο ανατολικό μέρος του νησιού. Άμμος, βότσαλα και αρκετή σκιά από τα αλμυρίκια που βρίσκονται σε όλο το μήκος της.
Άγιος Σώστης: Πανέμορφη παραλία στο βορειότερο σημείο του νησιού, με ψιλό βότσαλο και άμμο. Έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο εκκλησάκι.
Απόκρουση: Μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Κύθνου με άμμο και σκιά.
Γαϊδουρόμαντρα: Μεγάλη αμμουδιά με πεντακάθαρα νερά.
Επισκοπή: Όμορφος, απάνεμος κόλπος με άμμο και πολλά αρμυρίκια.
Ζογκάκι: Η νοτιότερη από τις τρεις παραλίες Νάουσα- Κουρί-Ζογκάκι, οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους με σκαλάκια.
Καλό Λιβάδι: Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού. Στολίδι της το εκκλησάκι της Παναγιάς της Καλολιβαδιώτισας πάνω στον βράχο.
Κολώνα: Εντυπωσιακή παραλία που εκπλήσσει τον επισκέπτη. Μια λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στη μέση δημιουργώντας δύο αμμουδιές στην ίδια παραλία.
Καβουροχέρι: Μικρή παραλία ανάμεσα στα Ποτάμια και στον Μαρουλά.
Κουρί: Γραφική παραλία ανάμεσα στις παραλίες Νάουσα και Ζογκάκι.
Λεύκες: Παραλία με άμμο, βότσαλα και αρκετή σκιά, δίπλα στον ομώνυμο οικισμό.
Λιοτρίβι: Μικρή παραλία, στο δρόμο για το Καλό Λιβάδι.
Λουτρά: Η όμορφη παραλία του ομώνυμου οικισμού. Εάν κολυμπήσετε στα τελευταία σημεία της, θα απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες της ιαματικής πηγής η οποία εκβάλει εδώ.
Μαρτινάκια: Μικρή αμμουδιά, η πρώτη που συναντάμε καθώς φεύγουμε από τον Μέριχα προς τα Λουτρά.
Μαυριάνος: Ήσυχη παραλία στα ανατολικά του νησιού.
Μεγάλη Άμμος Κανάλας: Μεγάλη αμμουδερή παραλία. Βρίσκεται στον δεξιό κόλπο κάτω από την εκκλησία της Παναγίας Κανάλας. Στον αριστερό κόλπο μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία Αντώνηδες.
Μέριχας: Η παραλία του Μέριχα με καθαρά νερά και ψιλή άμμο.
Νάουσα: Όμορφη παραλία στο ανατολικό τμήμα του νησιού με θέα την εκκλησία πάνω στον βράχο.
Πετρούσα: Μικρή παραλία, στο νοτιότερο σημείο του νησιού, στην οποία θα φτάσετε από τον Άγιο Δημήτριο.
Ποτάμια: Απάνεμη παραλία, με πλούσια σκιά, στον δρόμο για τον Άγιο Σώστη.
Σιμουσί: Ήσυχη παραλία στην νοτιοανατολική ακτή του νησιού.
Στιφό: Όμορφη και ήσυχη παραλία στο δρόμο για τον Άγιο Δημήτριο.
Σχοινάρι: Παραλία με άμμο και σκιά, δίπλα στα Λουτρά.
Τρίβλακα: Μικρός όρμος στα δυτικά του νησιού.
Φυκιάδα: Μια χρυσαφένια παραλία πλαισιωμένη από ένα πανέμορφο τοπίο.
Φλαμπούρια: Μεγάλη παραλία με άμμο και βότσαλο όπου δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας της Φλαμπουριανής..
Editor: Κωνσταντίνα Κ.