Κήπος & Καλλιέργειες
Κρατήστε ζωντανό το Αλεξανδρινό σας όλο το χρόνο.
Το αλεξανδρινό, ή Αστέρι της Βηθλεέμ ή Ποϊνσέτια, είναι το δημοφιλέστερο φυτό την περίοδο των Χριστουγέννων. Είναι πανέμορφο και λίγοι γνωρίζουν ότι δεν βγάζει λουλούδια αλλά τα κόκκινα άνθη του δεν είναι παρά τα ίδια του τα φύλλα που κοκκινίζουν κατά τη περίοδο του Δεκεμβρίου.
Μετά από λίγες εβδομάδες όμως, τα φύλλα του πέφτουν, φτάνοντας να μένει μόνο ο κορμός, με αποτέλεσμα όσοι από εσάς δεν έχετε υπομονή να το πετάτε. Κι όμως το Αλεξανδρινό έχει έναν ξεχωριστό τρόπο και λίγο δύσκολο τρόπο να ανθίζει.
Διαβάστε όλα τα μυστικά όχι μόνο να το συντηρήσετε αλλά και να το κάνετε να ανθίσει ξανά τα επόμενα Χριστούγεννα!!!
Φωτισμός – θερμοκρασία
Μέσα στο σπίτι τοποθετούμε τη γλάστρα με το αλεξανδρινό σε φωτεινό περιβάλλον με θερμοκρασία 15-16 °C. Προσέχουμε να είναι μακριά από πηγές θερμότητας όπως καλοριφέρ και τζάκι, για να διατηρηθούν για πολλές μέρες τα κόκκινα φύλλα του.
Πότισμα
Χρειάζεται συχνό πότισμα κατά την εποχή της ανάπτυξης και της ανθοφορίας του. Γενικά πρέπει να διατηρείτε συνεχώς υγρό το χώμα. Μετά την ανθοφορία του, ποτίστε το, μόνο μια φορά την εβδομάδα. Η αύξηση της συχνότητας των ποτισμάτων πραγματοποιείται πάλι μετά τα μέσα περίπου του καλοκαιριού.
Καθώς ο καιρός ζεσταίνει, μπορούμε να βγάλουμε τη γλάστρα έξω σε θέση προστατευμένη από τον καυτό ήλιο και τον αέρα.
Κλάδεμα – μεταφύτευση
Η μεταφύτευση πρέπει να γίνεται μόνο όταν το φυτό είναι πολύ μεγάλο για τη γλάστρα, χρησιμοποιώντας πάντα χώμα αφράτο και μόνο κατά τα μέσα του καλοκαιριού.
Το κλάδεμα πρέπει να γίνετε πάντα μετά το τέλος της ανθοφορίας του, ώστε να δυναμώνει η νέα βλάστηση. Kλαδεύουμε αφήνοντας 2-3 «μάτια» σε κάθε κλαδί.
Κάντε το αλεξανδρινό σας να ανθίσει για τα επόμενα Χριστούγεννα!
Το να πετύχουμε άνθηση τα Χριστούγεννα δεν είναι και πολύ απλό. Το αλεξανδρινό θα πρέπει να συμπληρώσει κάποιες ώρες στο σκοτάδι για να μπορέσει να φτιάξει άνθη και μαζί τους τα βράκτεια φύλλα. Στην Ελλάδα η διάρκεια της ημέρας το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα δεν είναι τόσο μικρή και έτσι το αλεξανδρινό ανθίζει αργότερα. Για αυτό πρέπει να μειώνουμε σταδιακά τις ώρες έκθεσης του φυτού στον ήλιο από τον Οκτώβριο μέχρι και το Νοέμβριο. Αυτό το πετυχαίνουμε σκιάζοντας με ένα μαύρο πανί το φυτό 14 ώρες καθημερινά για 2 ολόκληρους μήνες. Αν το σκοτάδι είναι λιγότερο, το φυτό θα ανθίσει έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή την άνοιξη αλλά για να έχετε ένα κατακόκκινο αλεξανδρινό τα Χριστούγεννα αρχίστε να καλύπτετε το φυτό σας 2 μήνες πριν.
Να έχετε υπόψη σας ότι τα φυτώρια ακολουθούν ειδικές τεχνικές για να φέρουν τα φυτά σε ανθοφορία ακριβώς τα Χριστούγεννα, αφήστε λοιπόν τη φύση να πάρει το δρόμο της και μην απογοητευτείτε αν το δικό σας αλεξανδρινό ανθίσει αργότερα.