Γλυκά & Παγωτά
Κουραμπιέδες παραδοσιακοί (+video)
Κουραμπιέδες θεϊκούς σας έχω σε αυτή τη συνταγή!!! Κουραμπιέδες που λατρεύω να απολαμβάνω από παιδί και την έχω πραγματικά ξεχωρίσει.
Πιστέψτε με, αξίζει να δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή και οι κουραμπιέδες που θα έχετε θα είναι τουλάχιστον υπέροχοι! Αυτή τη συνταγή την έχω από τη νονά μου, Αλέκα Ζέρβα, η οποία την έχει από παλιά…
Υλικά
500 γρ βούτυρο τύπου Κερκύρας ή ότι βούτυρο επιθυμεί ο καθένας να τρώει (σε θ.δ.) όχι λιωμένο ούτε πολύ μαλακό
1 φλιτζ. σακουλάκι αμύγδαλα καβουρδισμένα και αποφλοιωμένα (εάν θέλετε παραπάνω προσθέτετε, αλλά όχι πάρα πολλά γιατί μπορεί να σας διαλύεται η ζύμη στο πλάσιμο)
1 κρόκος αυγού
50 γρ άχνη ζάχαρη
1/3 φλιτζ. κονιάκ (περ. 65 γρ)
2 βανίλινες ή 1 κ.σ. υγρή βανίλια
1 κ.γλ. σόδα διαλυμένη σε χυμό από 1 λεμόνι
750-850 γρ αλεύρι γοχ (περίπου, ανάλογα το είδος του βουτύρου που χρησιμοποιούμε)
Επιπλέον
800 γρ άχνη ζάχαρη
2 κάψουλες βανίλια
Εκτέλεση
1) Χτυπάμε το Βούτυρο (σε θ.δ.) μαζί με την άχνη (περίπου 10 λεπτά), μέχρι να αφρατέψει πάαααρα πολύυυυ… και να ασπρίσει.
Tip
Το 50% της επιτυχίας ενός κουραμπιέ οφείλεται στο πόσο καλά θα χτυπηθεί το βούτυρο.
2) Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
3) Ψιλοκόβουμε το καβουρδισμένο αμύγδαλο.
4) Μόλις έχει αφρατέψει και ασπρίσει το βούτυρο ρίχνουμε την βανίλια, τον κρόκο και έπειτα το κονιάκ.
4) Στην συνέχεια διαλύουμε την σόδα στο χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε κατευθείαν στο μίξερ.
5) Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά με μια μεγάλη κουτάλα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια απαλή και εύπλαστη ζύμη. Προσθέτουμε και το αμύγδαλο.
Προσοχή
Αφού βάλουμε τα πρώτα 650 γρ αλεύρι, ανοίγουμε και κοιτάμε την ζύμη μας για να δούμε σε τι φάση βρίσκεται. Αναλόγως με το βούτυρο που θα βάλουμε, μπορεί να πάρει από 750 έως 850 γρ αλεύρι. Ώστε να έχουμε αυτή την εύπλαστη απαλή ζύμη που θέλουμε.
6) Πλάθουμε κουραμπιεδάκια σε ότι σχήμα θέλουμε. Εάν κάνουμε στρογγυλά πατάμε λίγο με το δάχτυλο μας στο κέντρο ώστε να κάτσει η άχνη μετά.
7) Ψήνουμε στους 170 βαθμούς, στον αέρα, σε μεσαία σχάρα, για 20-25 λεπτά, ανάλογα το μέγεθος. Εάν κάνουμε μεγάλους κουραμπιέδες ψήνουμε παραπάνω.
8) Όταν τους βγάλουμε από τον φούρνο, τους αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα περνάμε από άχνη.
Καλή επιτυχία!