Πρόσωπα

Κωνσταντίνα Μπαλαμώτη: Self Awareness/Life Coach (+ video)

Συντάκτης  | 

Σίγουρα τα τελευταία χρόνια, ακούτε πλέον πολύ συχνά τον όρο «life coach»! Εάν δεν τον γνωρίζετε είδη, ίσως αναρωτιέστε τι ακριβός είναι αυτό και πως μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο;

Ο/Η life coach είναι, όπως δηλώνουν και οι λέξεις, “προπονητής/τρια αυτογνωσίας”!

Αυτή την τεχνική ατομικής εκπαίδευσης την αναζητούν πλέον στην εποχή μας πάρα πολλοί άνθρωποι. Καθώς στοχεύει στην προσωπική, την επαγγελματική, αλλά και την ευρύτερη ατομική βελτίωση!

Η Κωνσταντίνα Μπαλαμώτη είναι πιστοποιημένη life coach και η πρώτη life coach στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Δραστηριοποιείται στο Coaching από το 2021 και είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια από το ΙCF-International Coaching Federation. Οι τομείς της είναι: Life & Realationship Coaching & Executive Coaching!

Μας εξηγεί αναλυτικά την διαδικασία του coaching και τι είναι τελικά αυτή η νέα… “τάση”!

 

“Your life is as good as your mindset!”

 

Τι είναι το coaching και πώς μας βοηθάει;

Ένας life coach κάνει για την ζωή σου, ότι κάνει ένας personal trainer για την υγεία και το σώμα σου!

Το coaching είναι η μέθοδος όπου ο ειδικός βοηθά έναν άνθρωπο να ορίσει τους στόχους του ώστε να δημιουργήσει ένα πλάνο για να τους επιτύχει!

Είναι μια δυναμική –βιωματική- μέθοδος συζήτησης. Βοηθά ένα άτομο να συνειδητοποιήσει και να αναπτύξει τις δεξιότητες και τα ανθρωποκεντρικά του στοιχεία.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να χτίσει, με τον κατάλληλο για τον ίσιο/ίδια τρόπο την προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική του ισορροπία και ευημερία!

Δηλαδή το life coaching είναι μια μέθοδος ψυχανάλυσης;

Όχι! Δεν αποτελεί μέθοδο ψυχανάλυσης, ούτε ψυχοθεραπείας. Δεν απευθύνεται σε ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα που αναζητούν θεραπεία.

Σε αυτή την περίπτωση το άτομο παραπέμπεται  σε ειδικότητες όπως ψυχολογίας κλπ. Ο πελάτης αρχικά αξιολογείται από τον life coach, για να διαφοροποιήσει τις ανάγκες στοχοθεσίας σε coaching.

Χρησιμοποιούνται αξιόπιστες μέθοδοι και εργαλεία για να αλλάξει κάποιος την ζωή του -προσωπική και επαγγελματική- όταν νιώθει ότι το χρειάζεται για να πάει στο καλύτερο.

 

Ένα άτομο, με την βοήθεια του προσωπικού του coach, μπορεί να μεταβεί προς αυτό που τον/την  κάνει πιο ευτυχισμένο/η.

 

Σε ποιους απευθύνεται τότε το coaching;

Απευθύνεται σε όλους, αλλά άτομα πνευματικά και ψυχικά υγιή και λειτουργικά. Αυτόνομα και συνειδητοποιημένα για αλλαγή στη ζωή τους! Μπορούμε να εξελίξουμε μόνο κάποιο απόλυτα λειτουργικό, ψυχικά υγιείς και σταθερό άτομο.

Μέσα από την συζήτηση βρίσκει το ίδιο το άτομο τι είναι τελικά αυτό που έχει ανάγκη να αλλάξει στη ζωή του για να είναι ικανοποιημένο.

Μόνο έτσι μπορεί κάποιος να βρει τον τρόπο για να πετύχει αυτό που επιθυμεί. Ο coach εστιάζει σε έναν απόλυτα συνειδητοποιημένο  άνθρωπο που αδυνατεί να ορίσει τις προτεραιότητες του.

Ποιοι είναι ακριβός οι στόχοι του coaching;

Το life coaching είναι η τέχνη της αλλαγής, που σε κάνει να θέσεις σε προτεραιότητα στις αξίες και τις επιθυμίες σου. Σε κάνει «να πάρεις μπρος» και να αναλάβεις δράση για να πραγματοποιήσεις αυτά που σε κάνουν ευτυχισμένη/ο.

  • Πρώτος και μεγαλύτερος coach θεωρείται ο Σωκράτης!
Μέσω της μαιευτικής μεθόδου που χρησιμοποιούσε στους διαλόγους με τους μαθητές του, τους «ωθούσε» να βγάλουν μόνοι τους την ήδη υπάρχουσα αλήθεια από μέσα τους για να προχωρήσουν εμπρός!
  • Η ουσία είναι πως «ΔΕΝ ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΠΙΛΥΩ»!
Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα είναι τα ισχυρά κλειδιά που έχουμε όλοι και καθώς είμαστε όντα υπό διαρκή εξέλιξη, έχουμε όλα τα εργαλεία μέσα μας για να εξελιχθούμε, αρκεί να τα δούμε!
  • Κυριότερος στόχος ενός coach -σαν εμένα- είναι να κάνω κάποιον να κατανοήσει ο ίδιος τον σκοπό του!
Πρέπει να δει πως έχει τη δύναμη να φτιάξει το δικό του πλάνο ζωής, ενώ του «δείχνω» εργαλεία και  τρόπους για να το πετύχει!

 

Δηλαδή εσείς που βοηθάτε έναν άνθρωπο; 

Τον βοηθάω να διαπιστώσει και να ξεκαθαρίσει τι θέλει πραγματικά. Να δει πώς θέλει τελικά να είναι η ζωή του.

Να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Να θέσει προτεραιότητες. Να θέσει στόχους και πλάνο επίτευξης αυτών. Να πετύχει τους στόχους του. Τέλος, να νιώσει πλήρης και ικανοποιημένος από τις επιλογές του!

Σε ποιες περιπτώσεις αναζητά κάποιος –συνήθως- έναν life coach;

Όταν υπάρχουν πράγματα που νιώθει πως τον κρατάνε πίσω και δεν μπορεί να προχωρήσει… Για παράδειγμα…

  • Όταν θέλει να κάνει αλλαγές στην προσωπική του ζωή αλλά διστάζει, γιατί δεν ξέρει πώς ή εάν πρέπει να το κάνει.
  • Εάν θέλει να αλλάξει επαγγελματική κατεύθυνση ή να πετύχει πιο συγκεκριμένους στόχους.
  • Εάν θέλει να αλλάξεις γενικότερα την καθημερινότητά του αλλά δεν ξέρει τι τελικά τον ικανοποιεί.
Αναλυτικότερα:

> Όταν είναι μπερδεμένος αλλά του είναι σημαντικό να βρει και να κατανοήσει τον σκοπό του.

> Όταν θέλει να μάθει τι είναι αυτό που θεωρεί ότι τον «μπλοκάρει» ή χρειάζεται ώθηση για να κινητοποιηθεί να πραγματοποιήσει έναν στόχο ή όνειρό του.

> Όταν θέλει να τολμήσει να ξεδιπλώσει τα πραγματικά του ταλέντα του ή να πάρει γενικότερα  ΘΑΡΡΟΣ!

> Όταν θέλει να ανακαλύψει ποιος είναι ο πραγματικός αξιακός κώδικας που τον οδηγεί και θέλει να ανιχνεύσει γιατί «ορίζει» στο να τον εφαρμόζει σε όλα τα επίπεδα της ζωής του.

> Όταν θέλει να αντιμετωπίσει ή να διαχειριστεί τις «αποτυχίες» του… που τελικά από αυτές μαθαίνει.

> Όταν θέλει να δει πως μπορεί να διαπραγματεύεται και να επικοινωνεί πιο εύκολα.

> Όταν θέλει να εξελιχθεί ακολουθώντας την φυσική του ροή και να γίνει ΠΡΟΤΥΠΟ για τον ίδιο

και τους γύρω του.

> Όταν θέλει να μάθει να επιλύει σύνθετα ζητήματα, απλά ως άνθρωπος ή σαν ηγέτης!

 

Είναι ωραίο να ξέρουμε, ότι μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που διαφορετικά θα παρέμενε ίδιο…

 

Ποια είναι η διαδικασία του Coaching;

Η σχέση του Coach (εκπαιδευτή) με τον Coachee (εκπαιδευόμενο) είναι συμμαχική. Βασίζεται στο χτίσιμο εμπιστοσύνης, εχεμύθειας, ισοτιμίας, αφουγκραστικότητας και αποδοχής μιας βαθύτερης έκφρασης, που έως τώρα δεν του ήταν γνωστή. Αυτή η εκπαίδευση «ξεβολεύει» αρχικά αλλά τελικά  σε φέρνει στο ΤΩΡΑ…. Σου! Σπάει συνήθειες, προγραμματισμούς και περιοριστικές πεποιθήσεις μπορεί να σε κρατούν «δέσμιο» στο παρελθόν.

Ποια είναι αξία σας στο coaching;

Αξία μου σαν άνθρωπος και σαν επαγγελματίας είναι να προσφέρω τις υπηρεσίες μου με σεβασμό, ενσυναίσθηση, εχεμύθεια και πάντα με καλή πρόθεση!

Θέλω να προάγω, να εμπνεύσω και να επικοινωνήσω μηνύματα αυτό-βελτείωσης, σε ανθρώπους που έχουν την θέληση να περάσουν τη ζωή τους σε επόμενα στάδια εξέλιξης!

“Δες περισσότερα θέματα που σε ενδιαφέρουν ακολουθώντας το κανάλι μου και… σε περιμένω να συνομιλήσουμε!”

DM facebook page!


 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!