Ταξίδια & Τουρισμός

Κεντρική Εύβοια. Ένα γραφικό τοπίο για απόδραση!

Συντάκτης  | 

Οδοιπορικό στην Κεντρική ΕύβοιαΦτάνοντας στη Χαλκίδα, μια ανάσα από την Αθήνα, ανηφορίζουμε για τα γραφικά χωριά της οροσειράς Δίρφυς μέσω της Νέας Αρτάκης. Περνώντας από το χωριό Καθενοί, πρώτη μας στάση είναι η Στενή. Ένα από τα πιο δημοφιλή χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας, πνιγμένη μέσα στο πράσινο με πολλά τρεχούμενα νερά. Είναι χτισμένη στις παρυφές της ψηλότερης οροσειράς της Εύβοιας Δίρφυς, 30 χλμ. από τη Χαλκίδα, ιδανική για σύντομες αποδράσεις χειμώνα-καλοκαίρι.

Η Στενή ξεχωρίζει για τα τρεχούμενα νερά της. Η περιοχή έχει πολλές πηγές και παντού συναντάς όμορφες πέτρινες βρύσες, συνολικά 43 σύμφωνα με τους ντόπιους. Η πιο γνωστή πηγή είναι η φημισμένη «βρύση του γιατρού», μόλις 500 μέτρα πάνω από το χωριό, με τρεχούμενο γάργαρο νερό όλο το χρόνο. Μπροστά από τη βρύση του γιατρού οι ντόπιες γυναίκες πουλούν παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, όπως τσάι του βουνού, μέλι, ρίγανη, χυλοπίτες κ.α. Περίπου 8 χλμ. από τη Στενή βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου» του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας, όπου μπορείτε να απολαύσετε την εντυπωσιακή κορυφή Δέλφι της οροσειράς Δίρφυς σε κωνικό σχήμα.

Οδοιπορικό στην Κεντρική Εύβοια
Η βρύση του γιατρού στη Στενή.

Αναχωρώντας από τη Στενή ανηφορίζουμε για τους Στρόπωνες, ένα γραφικό χωριό πνιγμένο κυριολεκτικά στο πράσινο. Απέχει 50 χλμ. από τη Χαλκίδα και έχει 800 κατοίκους. Η διαδρομή από τη Στενή μέχρι τους Στρόπωνες θεωρείται μια από τις καλύτερες της Ελλάδας. Οι κάτοικοι παράγουν κηπευτικά, όπως ντομάτες και φασόλια, κρέας και κάστανα, τα οποία γίνονται ανάρπαστα στις αγορές πανελλαδικά και ειδικά στην Αθήνα. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Στην περιοχή της εκκλησίας, πριν δημιουργηθεί το σημερινό χωριό, φέρεται ότι άκμαζε η μικρή βυζαντινή μονή της Αγίας Τριάδας, που καταστράφηκε από τις πειρατικές επιδρομές του 14ου αιώνα.  Στα θεμέλια της παλιάς ερειπωμένης εκκλησίας ανεγέρθηκε η σημερινή. Έχει ένα περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες χρονολογίας 1847.
Στους Στρόπωνες δημιουργήθηκε το πρώτο βιοκλιματικό σχολείο της Ελλάδας από την Greenpeace το 2013.

Οδοιπορικό στην Κεντρική Εύβοια

Τελευταία μας στάση πριν κατηφορίσουμε για την πιο γνωστή παραλία της Εύβοιας Χιλιαδού είναι η Λάμαρη, ένα μικρό χωριουδάκι με παλιά παραδοσιακά σπίτια.

Στη Χιλιαδού  βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία της Παναγίας της Χιλιαδούς. Πρόκειται για έναν βυζαντινό σταυρεπίστεγο ναό, ο οποίος είναι η χιλιοστή εκκλησία που έχτισε η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα και έτσι ονομάστηκε Παναγία «Χιλιαδού». Η εκκλησία γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και κάθε χρόνο συρρέουν χιλιάδες προσκυνητές.

Οδοιπορικό στην Κεντρική Εύβοια

Η περιοχή της Χιλιαδούς είναι ένα τουριστικά αναπτυσσόμενο μέρος με πολλά μαγαζιά και καταλύματα.
Κάθε χρόνο γίνεται η γιορτή καλαμαριού όπου βραβεύεται ο καλύτερος ψαράς καλαμαριών, ενώ κάθε καλοκαίρι η παραλία κατακλύζεται από ελεύθερους κατασκηνωτές. Επίσης, στο τέλος της παραλίας, πίσω από τα βράχια, βρίσκεται η ομώνυμη γνωστή παραλία γυμνιστών.

Οδοιπορικό στην Κεντρική Εύβοια

Οδοιπορικό στην Κεντρική Εύβοια

Editor: Κωνσταντίνα Κ.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *