Γενικά

Καύσωνες: Oι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Συντάκτης  | 

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ξαναέρχονται στο προσκήνιο των συζητήσεων στους επιστημονικούς και όχι μόνο κύκλους.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αποτελούν την κύρια αιτία των ακραίων καιρικών φαινομένων, που ολοένα και περισσότερο εμφανίζονται στην κεντρική και νότια Ευρώπη. Ο προβληματισμός και η ευαισθητοποίηση για τον πλανήτη «ήρθε» λίγο αργά. Η μόνη μας ελπίδα είναι οι δράσεις των κρατών και των ατόμων σε προσωπικό επίπεδο για ένα βιώσιμο περιβάλλον.

Από τη Μαριλίν Μανούρα

Οι καύσωνες και η ξηρασία τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Δεν είναι λίγες οι χώρες που αντιμετωπίζουν καταστροφικά προβλήματα από τις ακραίες εναλλαγές θερμοκρασίας. Οι συνέπειες στην ανθρώπινη ζωή είναι πολλές. Οι κυριότερες αφορούν την υγεία αλλά και το ίδιο το οικοσύστημα, το οποίο επηρεάζεται καθοριστικά και αλλάζει η μορφή του.

Τα ζώα θα αρχίσουν να μετακινούνται προς βόρειες περιοχές, ώστε να επιβιώσουν, με αποτέλεσμα την ερήμωση περιοχών. Τα φυτά από την άλλη πλευρά, δύσκολα ευδοκιμούν σε ξηρό κλίμα. Το αποτέλεσμα; Ο πλανήτης σιγά θα «χάσει» τους πνεύμονές του, καθώς το οξυγόνο και το νερό εξατμίζεται από την ξηρασία.

Υπάρχουν αρκετές επιστημονικές εκτιμήσεις που προλέγουν τι «μέλει γενέσθαι», για όλα όσα θα συμβούν τις επερχόμενες δεκαετίες.

Τα κλιματικά μοντέλα προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει προβλήματα και περιβαλλοντικούς κινδύνους. Οι εκτιμήσεις μιλούν για καύσωνες, οι οποίοι θα είναι πιο συχνοί και μεγαλύτερης έντασης και διάρκειας. Μάλιστα, η Ανατολική Μεσόγειος θα δοκιμαστεί περισσότερο, καθώς συμπεριλαμβάνεται στις πιο θερμές περιοχές του πλανήτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας – υπηρεσία του ΟΗΕ – προβλέπει ότι στη διάρκεια των επόμενων πέντε χρόνων, δηλαδή έως το 2026, η μέση θερμοκρασία παγκοσμίως θα ανέβει κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Η κλιματική αλλαγή διαδραματίζεται τώρα!

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήγγειλε ένα φιλόδοξο σχέδιο. Βασίζεται στη στρατηγική της, να προσαρμοστούν τα κράτη στην Κλιματική Αλλαγή. Πρότεινε σε δημόσια διαβούλευση το 2020, έναν ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα, με στόχο την διασφάλιση ενός ανθεκτικού πλανήτη. Η πρόταση δεσμεύει την ΕΕ και τα μέλη κράτη να εφαρμόσουν πολιτικές τακτικές για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του πλανήτη. Η πραγματοποίηση αυτής της στρατηγικής, θα συμβάλλει στην πρόοδο και την ευημερία.

Η συχνότητα των ακραίων φαινομένων είναι πρωτοφανής.

Οι καύσωνες στον Αρκτικό κύκλο αλλά και η ξηρασίες στη Μεσόγειο καταστούν άμεση την ανάγκη για εγρήγορση. Η πιο ορατή συνέπεια είναι οι πυρκαγιές στα μεσογειακά δάση. Οι πυρκαγιές ευνοούνται από τις συνθήκες ξηρασίας και τις παρατεταμένες περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες (Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία). Παρατηρούνται με το πέρασμα του χρόνου αλλαγές που συντελούνται με αργό ρυθμό. Μερικές από αυτές είναι η απερήμωση. Αυτό συμβαίνει όταν πραγματοποιούνται αλλαγές στη βιοποικιλότητα, με την εξαφάνιση ορισμένων ειδών του ζωικού βασιλείου. Η υποβάθμιση της γης θα επιφέρει ανάλογες μεταβολές. Το ίδιο ισχύει και για τους ωκεανούς, το λιώσιμο των πάγων και τη στάθμη της θάλασσας, η οποία ανεβαίνει συνεχώς.

Απέναντι στο εχθρικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην πορεία της βιομηχανικής εποχής και του άκρατου καταναλωτισμού, όλοι οφείλουμε να δράσουμε άμεσα!

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!