Κατοικίδια & Ζώα

Καθαρίστε το ενυδρείο σας

Συντάκτης  | 

Καθάρισμα ενυδρείουΕάν λατρεύετε τα ψάρια κι έχετε δημιουργήσει στο σπίτι σας ενυδρείο, τότε πρέπει να μάθετε να το φροντίζετε σωστά. Εσείς ξέρετε πώς να καθαρίσετε το ενυδρείο σας; Εάν δεν είστε σίγουροι για αυτό, ο οδηγός που θα βρείτε παρακάτω θα σας δείξει πώς πρέπει να το κάνετε σωστά και χωρίς ιδιαίτερο  κόπο!

Η καθαριότητα ενός ενυδρείου δεν γίνεται για λόγους αισθητικής, είναι…. απαραίτητη για να διατηρήσετε την εσωτερική ισορροπία του νερού με στόχο την τέλεια επιβίωση των ψαριών σας.
Ο χώρος που φιλοξενείτε τα ψαράκια σας είναι ένας μικρός υδροβιότοπος, έτσι, εάν δεν τον φροντίσετε όπως πρέπει οι συνέπειες θα είναι πολύ δυσάρεστες για τη ζωή που υπάρχει μέσα σε αυτόν.

Η ΓΥΑΛΑ
Ξεκινάτε την καθαριότητά του με την αφαίρεση της άλγης που δημιουργείται πάντα στο εσωτερικό  μέρος του ενυδρείου. Για το γυαλί χρησιμοποιήστε τους ειδικούς διπλούς μαγνήτες ή τα ειδικά σφουγγαράκια ώστε να απομακρύνετε την πρασινάδα.

Εάν μέσα στο ενυδρείο υπάρχουν διακοσμητικά στοιχεία, πρέπει να τα βγάλετε και να τα πλύνετε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης με μια καθαρή βούρτσα (χωρίς απορρυπαντικά).

ΤΑ ΦΥΤΑ
Εάν προεξέχουν ή έχουν αναπτυχθεί σε μέρη που δεν πρέπει (όπως στόμια, σωλήνες, φίλτρο κλπ.) εμποδίζοντας τη σωστή ροή του νερού, κόψτε τα με ένα ψαλίδι. Τα φύλλα που έχουν αποκολληθεί και επιπλέουν στο νερό μαζέψτε τα με μια μικρή απόχη.

Ο ΠΥΘΜΕΝΑΣ
Για να τον καθαρίσετε από τα περιττώματα των ψαριών ή από υπολείμματα τροφών, πρέπει να προμηθευτείτε μια σκούπα βυθού. Με αυτή μπορείτε να καθαρίσετε την επιφάνεια του βυθού απομακρύνοντας οτιδήποτε είναι περιττό, χωρίς να αναταράξετε το υπόστρωμα και να καταστρέψετε τα πολύ ωφέλιμα και απαραίτητα βακτήρια του ενυδρείου.

Πολλές από αυτές τις σκούπες, έχουν και αυτόματο μηχανικό σύστημα για την εξαγωγή του ακάθαρτου νερού από το ενυδρείου, έτσι αν θέλετε να αλλάξετε το νερό είναι ένα εξάρτημα που θα σας βοηθήσει πολύ.

Καθάρισμα ενυδρείου 1

ΑΛΛΑΓΗ ΝΕΡΟΥ
Η ιδανική ποσότητα αντικατάστασης του νερού (σε κανονικές συνθήκες) είναι περίπου το 1/4 της γυάλας. Συμπληρώνετε επίσης και το νερό που χάσατε κατά τον καθαρισμό, χωρίς να ξεχάσετε να προσθέσετε τα ειδικά υγρά για την προστασία των οργανισμών του ενυδρείου.

* Προσπαθήσετε να κάνετε όσο πιο μικρές και συχνές αλλαγές μπορείτε. Αν αλλάζετε 10%-15% του νερού του ενυδρείου 2 φορές την εβδομάδα, τότε είστε πολύ κοντά στο ιδανικό. Αν αλλάζετε 20%-25% του νερού 1 φορά την εβδομάδα, τότε είστε καλά, στην ανάγκη αλλάξτε το 30%-40% ανά 15ήμερο ή στη χειρότερη περίπτωση ανά 3 εβδομάδες. Μην κάνετε ποτέ αλλαγές πάνω από το 40%-50% του νερού, γιατί οι τεράστιες και σπάνιες αλλαγές κάνουν περισσότερο κακό στα ψάρια απ’ ότι τα ωφελούν.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ…
– Αν σκοπεύετε να καθαρίσετε το φίλτρο ή να αντικαταστήσετε ένα εξάρτημα, φροντίστε να αφαιρέσετε μόνο τα μισά βιολογικά τους υλικά, τα υπόλοιπα πρέπει να παραμείνουν για να  αναπτυχθούν ξανά καλύπτοντας και τα νέα υλικά με βακτήρια.
– Καθαρίστε τα σφουγγάρια των φίλτρων με το νερό που βγάλατε από το ενυδρείο. Μην τα καθαρίζετε ποτέ κάτω από τη βρύση γιατί καταστρέφονται τα ωφέλιμα βακτήρια.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά ή υγρά καθαρισμού ακόμη και γύρω από το ενυδρείο σας. Ακόμη και το εξωτερικό του ενυδρείου πρέπει να καθαρίζεται μόνο με νερό και χαρτί κουζίνας.

 

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *