Συνταγές
Καλαμαράκια ψητά με βασιλικό και πλιγούρι με λαχανικά
O executive chef Γιώργος Λέκκας προτείνει μία ιδιαίτερη συνταγή με καλαμαράκια και πλιγούρι
Για 4 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Υλικά
Για τα καλαμαράκια:
• Καλαμαράκια 600 γρ.
• Σκόρδο 2 σκελίδες
• Πιπεριά καυτερή λίγο
• Βασιλικό ½ μάτσο
• Ελαιόλαδο 80 ml
• Κρασί άσπρο 80 ml
• Μουστάρδα 20 γρ.
• Χυμό από ½ λεμόνι
Για το πλιγούρι:
• Πλιγούρι 350 γρ.
• Κρεμμύδι φρέσκο 2 τεμάχιο
• Μαραθόριζα 100 γρ.
• Καρότο 80 γρ.
• Κολοκυθάκι 80 γρ.
• Πιπεριά πράσινη 50 γρ.
• Πιπεριά κόκκινη 50 γρ.
• Σταφίδες ξανθιές 40 γρ.
• Μαϊντανό 4 κλωναράκια
• Ελαιόλαδο 60 ml
• Ζωμό λαχανικών 200 ml
• Αλάτι και πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Για τα καλαμαράκια: Σοτάρουμε σε δυνατή θερμοκρασία τα καλαμαράκια στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρασί, την μουστάρδα, το σκόρδο, την πιπεριά και το βασιλικό πολτοποιημένα, αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε σε φούρνο 200ο για 4΄-5΄. Βγάζουμε από τον φούρνο και περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.
Για το πλιγούρι: Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε χλιαρό νερό. Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρούς κύβους. Ψιλοκόβουμε τα κεφάλια από τα καλαμαράκια. Σοτάρουμε τα καλαμαράκια στο ελαιόλαδο μετά τα λαχανικά, προσθέτουμε το πλιγούρι, τις σταφίδες και το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 5΄-6΄, ρίχνουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Πηγή: LekkasGiorgos.com