Πρόσωπα

James Dean – Επαναστάτης Χωρίς Αιτία

Συντάκτης  | 

James Dean

Ο James Dean μπορεί να είχε σύντομη καριέρα, έγινε όμως σύμβολο της «επαναστατημένης» νεολαίας της δεκαετίας του ‘50.

Ο James Byron Dean γεννήθηκε στο Μάριον της Ιντιάνα, στις 8 Φεβρουαρίου 1931. Γιος ενός απλού οδοντοτεχνίτη, έχα­σε σε ηλικία οκτώ ετών τη μη­τέρα του, Μίλντρεντ, και έτσι ανα­τράφηκε από τους θείους του.

Η πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση, ήταν σε διαφήμιση για λογαριασμό της Pepsi Cola. Τότε, παράτησε το πανεπιστήμιο, για να ασχοληθεί πλήρως με την υποκριτική. Ο πρώτος του “λεκτικός” ρόλος ήταν στην ταινία “Hill Number One”, σαν ο μαθητής του Ιησού, Ιωάννης. Ακολούθησαν κάποιοι απλοί ρόλοι κομπάρσου στις ταινίες Fixed Bayonets! (1951), Sailor Beware (1952) και Has Anybody Seen My Gal? (1952).

Ενώ προσπαθούσε να βρει ρόλους στο Hollywood, δούλευε ως υπεύθυνος του πάρκιν στο στούντιο CBS, όπου και γνώρισε τον Rogers Brackett, ραδιοφωνικό παραγωγό για διαφημιστική εταιρία. Εκείνος του πρόσφερε βοήθεια για την καριέρα του και ένα μέρος να μείνει.

Λίγο αργότερα, και με την προτροπή του ηθοποιού James Whitmore και τη συμβουλή του Rogers Brackett, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Εκεί, δούλεψε για λίγο ως δοκιμαστής stunts για το τηλεπαιχνίδι Beat the Clock, αλλά απολύθηκε σύντομα, επειδή “ολοκλήρωνε τις δοκιμασίες υπερβολικά γρήγορα”. Το 1952, ο James Dean καταφέρει να μπει στο Actors Studio, μία από τις σημαντικότερες οργανώσεις για ηθοποιούς, μέλη της οποίας υπήρξαν, μεταξύ άλλων, οι Marlon Brando, Julie Harris, Arthur Kennedy και άλλοι.

Ο πρώτος μεγάλος ρόλος

Το 1954, ο James Dean παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο (Cal) στην ταινία East of Eden, μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του John Steinbeck. Έτσι, αφήνει την Νέα Υόρκη και μεταβαίνει στο Λος Άντζελες, για τα γυρίσματα της ταινίας. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινία, ο Dean θα το κάνει με αυτοσχεδιασμό. Αυτό περιλαμβάνει τη σκηνή όπου ο πατέρας του πρωταγωνιστή απορρίπτει το δώρο των $5.000, λεφτά που ο Cal κέρδισε πριν εμπλακούν οι ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντί να τρέξει μακριά από τον πατέρα του, όπως έλεγε στο σενάριο, ο Dean γύρισε προς τον συμπρωταγωνιστή του Massey και έπεσε πάνω του, τραβώντας τον προς το μέρος του για μία συναισθηματικά φορτισμένη αγκαλιά, ενώ έκλαιγε. Ο σκηνοθέτης, Elia Kazan, κράτησε τη σκηνή και την εμβρόντητη έκφραση έκπληξης του Massey στην ταινία.

“Επαναστάτης Χωρίς Αιτία” και επόμενοι ρόλοι

Μετά την αναγνώριση για την καταπληκτική του ερμηνεία στο East of Eden, ο James Dean πήρε αμέσως τον ρόλο του Jim Stark στην ταινία Rebel Without A Cause (Επαναστάτης Χωρίς Αιτία). Η ταινία έγινε αγαπητή στο νεότερο κοινό της εποχής, κυρίως λόγο της ακριβής περιγραφής της εφηβείας. Θέλοντας να αποφύγει να μείνει “φυλακισμένος” ενός συγκεκριμένου είδος ρόλου, ο ηθοποιός δέχθηκε να παίξει, στη συνέχεια, τον ρόλο του Jett Rink, ενός Τεξανού ιδιοκτήτη ράντζου που βρίσκει πετρέλαιο και πλουτίζει, στην ταινία Giant. Αυτή θα ήταν και η τελευταία του ταινία, αφού ο James Dean έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα λίγο πριν ολοκληρωθεί η ταινία.

james dean rebel without a cause

Ο James Dean δέχθηκε 2 βραβεία Όσκαρ μετά το θάνατό του, για τις ερμηνείες του στα Rebel Without a Cause και Giant.

Ο θάνατος του James Dean, που τον έκανε είδωλο για τους φίλους της ταχύτητας

Για να γιορτάσει την επιτυχία του, αγόρασε μία Πόρσε 550 Σπάιντερ και άρχισε να συμμετέχει σε αγώνες. Στις 30 Σεπτεμβρίου 1955 σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στο Σάλεμ της Καλιφόρνιας, ενώ κατευθυνόταν προς το Σαλίνας, όπου θα έπαιρνε μέρος σε έναν ακόμη αγώνα. Λίγο πριν από το θάνατό του είχε ολοκληρώσει την τρίτη του ταινία «Giant», σε σκηνοθεσία George Stevens.

Οι τρεις ται­νίες, στις οποίες πρωταγωνίστησε, τον μετέτρεψαν σε αντικεί­μενο λατρείας των νεαρών Αμερικα­νών. Ο βίαιος θάνατός του προκάλεσε ε­θνικό πένθος στη νεολαία και συνέ­βαλε στο να μετατραπεί σε είδωλό της, ακόμη μεγαλύτερο απ’ όσο όταν ζούσε.

Ο πατέρας του, σε μία συνέντευξή του, είχε σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του γιου του και διαβλέψει την επιτυχία του: «Δεν τον πολυβλέπουμε. Είναι, όμως, καλό παιδί ο Τζίμι μου. Ένα καλό παιδί και εί­μαι υπερήφανος για εκείνον. Δυσκολεύεσαι λίγο να τον καταλάβεις, είναι αλήθεια, αλ­λά είναι άντρας με τα όλα του και κάποια μέρα θα αφήσει τη σφραγίδα του. Προσέξ­τε τι σας λέω, το αγόρι μου θα αφήσει τη σφραγίδα του…».

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!