Fashion & Celebrities

Issey Miyake: O επιζών της Χιροσίμα που έγινε σύμβολο της Ιαπωνικής μόδας

Συντάκτης  | 

Ο Issey Miyake ήταν ο σχεδιαστής που με τις πτυχώσεις του στα υφάσματα έκανε τα ρούχα «να χορεύουν». Κατάφερε έτσι να δώσει  ιδιαίτερες και ποιητικές μορφές στην γυναικεία και γενικότερα ανθρώπινη σιλουέτα!

Ο Issey Miyake πειραματίστηκε με νέες μεθόδους και υλικά, ανοίγοντας νέους δρόμους τόσο στην Ιαπωνική όσο και και στην παγκόσμια μόδα!

Από τη Νάντια Γρινιεζάκη

Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τα ρούχα του με πιέτες που δεν τσαλακώνονται. Ενώ είναι ο δημιουργός του εμβληματικού μαύρου ζιβάγκο του φίλου του και ιδρυτή της Apple, Στιβ Τζομπς.

Τι να πρώτο πει κανείς για αυτόν τον θρύλο της Ιαπωνίας; Για έναν από τους κορυφαίους σχεδιαστές μόδας της εποχής μας; Ένα είναι τo πιο χαρακτηριστικό του γνώρισμα…

Ο Issey Miyake ήταν ο εμπνευσμένος fashion designer που με τα σχέδιά του μεταμόρφωσε το σώμα και το πνεύμα όλης της μόδας!

Ο Issey Miyake δεν χαρακτηρίστηκε αδίκως… survivor!

Γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1938 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας και έγινε μάρτυρας της ρίψης της ατομικής βόμβας. Τον Αύγουστο του 1945 είχε ηλικία μόλις 7 ετών.

«Όταν κλείνω τα μάτια μου, εξακολουθώ να βλέπω πράγματα που κανείς δεν θα έπρεπε να βιώσει ποτέ», είχε γράψει.

Προσθέτοντας ότι μέσα σε τρία χρόνια η μητέρα του πέθανε από την έκθεση της στη ραδιενέργεια.

«Προσπάθησα, αν και ανεπιτυχώς, να τα αφήσω όλα πίσω μου. Προτιμώντας να σκέφτομαι πράγματα που μπορούν να δημιουργηθούν, όχι να καταστραφούν. Πράγματα που φέρνουν ομορφιά και χαρά. Με τράβηξε ο τομέας του σχεδιασμού ρούχων. Εν μέρει επειδή είναι μια δημιουργική μορφή σύγχρονη και αισιόδοξη!»

Ο Miyake λέγεται ότι ήθελε να γίνει είτε χορευτής είτε αθλητής. Η ανάγνωση όμως των περιοδικών μόδας της αδελφής του τον έκανε να αλλάξει κατεύθυνση. Τα αρχικά του ενδιαφέροντα όμως πιστεύεται ότι αποτυπώνονται επάνω στην ελευθερία των κινήσεων που επιτρέπουν τα ρούχα του.

Σπούδασε γραφιστική στο Tama Art University στο Τόκιο, από όπου αποφοίτησε το 1964. Συμμετείχε με σχέδια του σε διαγωνισμούς μόδας στο Bunka Fashion College στο Τόκιο. Ωστόσο, δεν κέρδισε κάποιον διαγωνισμό λόγω έλλειψης δεξιοτήτων κατασκευής πατρόν ή ραπτικής.

Μετά την αποφοίτησή του γράφτηκε στη σχολή Chambre Syndicale de la Couture Parisienne, στο Παρίσι. Εκεί μαθήτευσε δίπλα στον Guy Laroche ως βοηθός σχεδιαστή.

Στο Παρίσι επισκέφθηκε πολλά μουσεία και ανέφερε ότι επηρεάστηκε από γλύπτες όπως ο Brancusi και ο Giacommetti. Ήταν αυτοί που τον επηρέασαν στο σχεδιασμό με πτυχές μιας μοναδικής σιλουέτας. Συνεργάστηκε επίσης με τον Hubert de Givenchy, σχεδιάζοντας 50 έως 100 σκίτσα καθημερινά.

Το 1969 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου γνώρισε καλλιτέχνες όπως ο Christo και ο Robert Rauschenberg. Γράφτηκε σε μαθήματα αγγλικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και εργάστηκε στην έβδομη λεωφόρο για τον σχεδιαστή Geoffrey Beene.

Ο Issey Miyake ανήκει στους Ασιάτες σχεδιαστές που άφησαν έντονα το στίγμα τους στο Παρίσι από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Το 2016 ρωτήθηκε «Ποιες πιστεύει ότι είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μελλοντικοί σχεδιαστές;» Η απάντησή του ήταν πως «Οι άνθρωποι στο μέλλον πιθανότατα να αρχίσουν να καταναλώνουν λιγότερο».

Δηλώνοντας επιπλέον «Μπορεί να χρειαστεί να περάσουμε από μια διαδικασία ξεσκαρταρίσματος. Αυτό θα είναι σημαντικό. Στο Παρίσι αποκαλούμε τους ανθρώπους που φτιάχνουν ρούχα couturiers. Αυτοί αναπτύσσουν νέα είδη ένδυσης. Στην πραγματικότητα όμως η δουλειά του σχεδιασμού είναι άλλη. Το να φτιάξει κάτι που λειτουργεί και στην πραγματική ζωή.»

Επιστρέφοντας στο Τόκιο το 1970, ίδρυσε το Miyake Design Studio, ένα κέντρο γυναικείας μόδας υψηλών προδιαγραφών. Αρχικός στόχος ήταν η έρευνα γύρο από την συμπεριφορά των υφασμάτων.

Τελικά, ανέπτυξε περισσότερες από δώδεκα σειρές προϊόντων μόδας. Από το κύριο brand, Issey Miyake για άνδρες και γυναίκες, μέχρι τσάντες, ρολόγια και αρώματα. Όλα δημιουργήθηκαν πριν αποσυρθεί το 1997 για να αφοσιωθεί εξολοκλήρου στην έρευνα της μόδας.

Ωστόσο, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 άρχισε να πειραματίζεται με νέες μεθόδους πτύχωσης των υφασμάτων. Έψαχνε κάτι που θα επέτρεπε την ευελιξία της κίνησης όσο και την ευκολία στη φροντίδα του.

Τα ενδύματα κόβονται και ράβονται. Στη συνέχεια τοποθετούνται ανάμεσα σε στρώματα χαρτιού και έπειτα σε θερμική πρέσα, όπου γίνεται η πτύχωση.

Η “μνήμη” του υφάσματος συγκρατεί τις πτυχές…

Όταν πλέον τα ρούχα απελευθερώνονται από το χάρτινο κουκούλι τους, είναι έτοιμα να φορεθούν.

Με βάση αυτή τη θεωρία δημιούργησε τα κοστούμια για το Μπαλέτο της Φρανκφούρτης με ένα ιδιαίτερα ανάλαφρο ζέρσεϊ ύφασμα από πολυεστέρα και μόνιμα πλισέ.

 

Αργότερα δημιούργησε κοστούμια για έργο του William Forsythe και το μπαλέτο “Garden in the setting”.

Ο Miyake συνειδητοποίησε ότι αυτή η νέα μέθοδος κατασκευής ρούχων ταιριάζει απόλυτα στους χορευτές.

Έτσι, αφού μελέτησε τον τρόπο με τον οποίο κινούταν μια ομάδα χορευτών, τους έστειλε έναν μεγάλο αριθμό ενδυμάτων του για την παράσταση τους. Τα ρούχα είχαν μελετηθεί έως και την τελευταία κινητική λεπτομέρεια…

Αυτή η κίνηση οδήγησε το 2014 και στην δημιουργία της σειράς Pleats Please.  Εμπνέοντας τον σχεδιαστή να χρησιμοποιήσει χορευτές για να παρουσιάσει αυτή του την κολεξιόν!

Η διαχρονικότητα των ρούχων του Issey Miyake

Ο Issey Miyake πειραματίστηκε με νέες μεθόδους και υλικά και άνοιξε νέους δρόμους. Ήθελε τα ρούχα του να είναι διαχρονικά και άνετα. Να ταιριάζουν σε όλους και να εξυμνούν κάθε σώμα. Επιθυμούσε παράλληλα και μία “διαδραστική σχέση” μεταξύ της τέχνης και των ανθρώπων που τη θαύμαζαν.

Ντύνοντας έτσι με αυτά τα έργα τέχνης το σώμα τους, οι χρήστες αλληλοεπιδρούσαν ταυτόχρονα με τη μόδα και την τέχνη. Η δουλειά του Miyake συνδύασε με εκπληκτικό τρόπο την παραδοσιακή ιαπωνική χειροτεχνία με τις νέες τεχνολογίες.

Το 2007 μαζί με τον αρχιτέκτονα Tadao Ando δημιούργησαν το μουσείο τέχνης  21_21 DESIGN SIGHT, το πρώτο μουσείου design της Ιαπωνίας.

Η ιδέα δεν ήταν απλά να δημιουργηθεί ένα μουσείο για εκθέσεις. Αλλά ένα μέρος για την έρευνα της δυνατότητας του ντιζάιν ως στοιχείου που εμπλουτίζει την καθημερινή μας ζωή.

Ένα μέρος που θα ενισχύει το ενδιαφέρον του κοινού για το ντιζάιν. Διεγείροντας μέσα τους διαφορετικά στοιχεία και προοπτικές για το πώς μπορούμε να δούμε τον κόσμο και τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν!

Το τέλος…

Ο θάνατος του Issey Miyake στις 9 Αυγούστου 2022 βύθισε στο πένθος την Ιαπωνία και το όλο τον χώρο της μόδας.

Ο πρωτοποριακός Ιάπωνας σχεδιαστής μόδας έδινε μάχη με τον καρκίνο του ήπατος. Άφησε την τελευταία του πνοή στα 84 του χρόνια σε νοσοκομείο του Τόκιο.

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!