Τέχνη & Πολιτισμός

Inspire Project 2023: «Ένταση. Σενάρια μέλλοντος και άλλες ιστορίες»

Συντάκτης  | 

Το Inspire Project 2023 με τίτλο «Ένταση. Σενάρια μέλλοντος και άλλες ιστορίες» πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με προσκεκλημένους καλλιτέχνες Μιχαήλ Καρίκη και Albert Barqué-Duran.

Μέσα από μεθοδολογίες βασισμένες στις επιστήμες του μέλλοντος, οι οποίες διερευνούν πιθανά, εύλογα και εφικτά μέλλοντα, το Inspire Project 2023 με τίτλο «Ένταση. Σενάρια μέλλοντος και άλλες ιστορίες» εστιάζει φέτος σε μελλοντικά σενάρια, όπως τα προσλαμβάνουν νέοι καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα των τεχνών.

Έργα που θα προκύψουν από τη ζωντανή διαδικασία των εργαστηρίων στα οποία συμμετέχουν 40 νέοι εικαστικοί, μαζί με αυτά των επικεφαλής, προσκεκλημένων καλλιτεχνών Μιχαήλ Καρίκη και Albert Barqué-Duran θα παρουσιαστούν στην ομότιτλη έκθεση στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo) στη Θεσσαλονίκη, από τις 07 Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Το Inspire Project, που ξεκίνησε το 2012 στην πρώτη του μορφή, επιστρέφει φέτος στους χώρους του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η διοργάνωση υπήρξε εξαρχής ένα εκτεταμένο εργαστήριο για εκατοντάδες νέους καλλιτέχνες, με επικεφαλής διακεκριμένους καλλιτέχνες από την Ευρώπη, και φέτος εκ νέου απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες και κοινό, προκειμένου να προωθήσει τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής έργων μέσα στο εργαστήριο.

Στη φετινή, πανηγυρική του εκδοχή, με δύο παράλληλα καλλιτεχνικά εργαστήρια, το Inspire Project 2023 περιστρέφεται γύρω από τη θεματική του Μέλλοντος, σε προγραμματική συνεργασία με την Έδρα UNESCO on Futures Research και το Millennium Project, τα οποία μοιράζονται με το Inspire Project και το MOMus το ίδιο ερευνητικό ενδιαφέρον σε σχέση με το Μέλλον.

Photo: Stefanos Tsakiris

Θεματικό πλαίσιο & προσκεκλημένοι καλλιτέχνες

Καθώς ο άνθρωπος  προγραμματίζει, σχεδιάζει, φαντάζεται, ονειρεύεται ή απελπίζεται, με άλλα λόγια σχηματίζει εικόνες ή ιδέες για το μέλλον, κάνει υποθέσεις εργασίες και πράττει ανάλογα, η συστηματική ενασχόληση με το μέλλον τόσο σε επίπεδο οργανισμών, όσο και σε συλλογικό ή ατομικό επίπεδο, επιβάλλεται ιδιαίτερα εάν λάβουμε υπόψη το παγκοσμιοποιημένο, ρευστό περιβάλλον πολυπλοκότητας και ραγδαίων αλλαγών μέσα στο οποίο ζούμε.

Η τέχνη είναι ο κρίσιμος εκείνος παράγοντας που επιτρέπει να διερευνηθεί με έναν νέο τρόπο όλη η προβληματική. Στο Inspire Project 2023, μέσα από τον άξονα της τέχνης, οι  νέοι καλλιτέχνες εμπλουτίζουν τα κυρίαρχα και τα δευτερεύοντα αφηγήματα, προσφέρουν νέες προσωποκεντρικές και συλλογικές αφηγήσεις, δημιουργούν καλλιτεχνικό συλλογικό πλαίσιο σκέψης και δράσης για πολλά εναλλακτικά μελλοντικά σύμπαντα.

Ο στόχος του Inspire Project 2023 είναι να ανακινηθούν πολλές διαφορετικές αφηγήσεις όχι μόνο για να φανταστούμε το μέλλον, αλλά και να κατανοήσουμε εμείς και το κοινό μας ότι τα οράματά μας για το μέλλον είναι δυναμικά και συχνά προκύπτουν από τη σύνθεση. Άλλωστε είναι αυτά τα οράματα που καθοδηγούν τις επιλογές μας στο παρόν και τελικά διαμορφώνουν το μέλλον.

Ο Μιχαήλ Καρίκης είναι ένας εικαστικός στοχαστής που συνομιλεί με τα μεγάλα, σύγχρονα προβλήματα της ανθρωπότητας. Το έργο του έχει πάντα μια άμεσα κοινωνική διάσταση, διαθέτοντας την έννοια του κατεπείγοντος. Η διεθνής του καριέρα την τελευταία δεκαετία είναι εντυπωσιακή, με διεθνείς εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Mikhail Karikis “Sea Women in For Many Voices” MIMA 2019-2020

Ο Albert Barqué-Duran δημιουργεί δυναμικές εμπειρίες που ωθούν τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης, εξερευνά τις διαστάσεις της διάδρασης μεταξύ ανθρώπου και μηχανής και χωρικής τέχνης και ασχολείται με κοινωνικά και υποθετικά σενάρια.

AB Duran VESTIBURAL

Το σημαντικό έργο και των δύο αποτελεί τη βάση για τη διάδραση με τους νέους καλλιτέχνες και για τη συνομιλία με τη θεματική του Μέλλοντος.

Συντελεστές
Διεύθυνση: Θούλη Μισιρλόγλου, Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Επιμέλεια: Αρετή Λεοπούλου, επιμελήτρια MOMus, με τη συνεργασία των Μιχαήλ Καρίκη, Albert Barqué-Duran και των συμμετεχόντων στα εργαστήρια
Βοηθός παραγωγής: Χριστίνα Βλάχου
Επιτροπή επιλογής συμμετεχόντων στα εργαστήρια: Αρετή Λεοπούλου, Θοδωρής Μάρκογλου, Κατερίνα Σύρογλου, επιμελητής & επιμελήτριες MOMus

 

Μια ομάδα ανθρώπων με κοινή αισθητική, πολλές ανησυχίες, ποικιλία απόψεων και λάτρεις του lifestyle! • • ҉ • • Design your life! • • ҉ • • Enjoy every moment! • • ҉ • • Discover our world!