Πρόσωπα
Ηλίας Ηλιάδης: Ένας θρύλος του Τζούντο
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής στο Τζούντο, Ηλίας Ηλιάδης, αποτελεί έναν από τους πιο θρυλικούς αθλητές της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας. Συγκλόνισε με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, σε ηλικία μόλις 17 ετών.
Ο Ηλιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γεωργία. Γεννημένος με το όνομα Τζάρτζι Ζβιαντάουρι, βίωσε μεγάλες… δυσκολίες καθώς η χώρα βρισκόταν σε δύσκολη κατάσταση μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Προπονούταν συχνά στο κρύο καθώς το ντότζο όπου εκπαιδευόταν δεν είχε θέρμανση.
Η οικογένειά του είχε στενή σχέση με τον Νίκο Ηλιάδη, προπονητή της Εθνικής Τζούντο. Στο πρόσωπο του Τζάρτζι Ζβιαντάουρι είδε έναν μεγάλο αθλητή και έτσι ξεκίνησε τις επαφές για να τον φέρει στη χώρα μας. Το 2002 τα καταφέρνει αλλά ο χρόνος δεν ήταν αρκετός ώστε ο Ηλιάδης να μπορέσει να αγωνιστεί ως Έλληνας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας αφού η νομοθεσία τόνιζε ότι χρειάζονταν τουλάχιστον τρία χρόνια για να τα καταφέρει. Κάπως έτσι επιλέχθηκε η λύση της υιοθεσίας με τον Νίκο Ηλιάδη να υιοθετεί τον Τζάρτζι Ζβιαντάουρι και εκείνος να γίνεται… Ηλίας Ηλιάδης.
Ο Ηλιάδης δηλώνει, «δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ από που προέρχεσαι, αυτό είναι πολύ σημαντικό» ενώ προσθέτει ότι «το αίμα μου είναι γεωργιανό αλλά το μυαλό μου είναι ελληνικό».
Το 2004 κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Βουκουρέστι, γεγονός που του επέτρεψε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας μερικούς μήνες αργότερα.
Όπως έχει πει αρκετές φορές όμως, εκείνη την περίοδο τον στήριξαν ο προπονητής του και θετός του πατέρας, οι φίλοι του και η σύζυγός του, Λία Ηλιάδη. Για όσους δεν το γνωρίζουν, στις 17 Αυγούστου 2004 και πριν καλά-καλά κλείσει τα 18 του, ο Ηλίας Ηλιάδης αμέσως μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην Αθήνα έκανε πρόταση γάμου στην εκλεκτή της καρδιάς του Ναταλία Γρηγοριάδη, η οποία και εκείνη ήταν αθλήτρια.
Πολλά χρόνια αργότερα σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό ΟΚ είχε αποκαλύψει το παρασκήνιο πίσω από εκείνη την τρελή βραδιά της ζωής του: «Γενικά στην ζωή μου -και ίσως μου έχει βγει και σε κακό κάποιες φορές- όταν παίρνω μια απόφαση, δεν αλλάζω γνώμη. Είμαι αρκετά ξεροκέφαλος και τώρα που έχω δύο παιδιά, προσπαθώ να διορθώσω αυτή τη συνήθεια. Θυμάμαι λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 πήρα τηλέφωνο τον πεθερό μου τον Γρηγόρη και του είπα: “Θέλω να έρθει μαζί μου η Ναταλία στην Αθήνα”.
Εκείνος όπως ήταν φυσικό δεν ήθελε γιατί ήταν πολύ μικρή και ήμασταν μόλις επτά μήνες μαζί. “Αν δεν έρθει δεν πρόκειται να αγωνιστώ! ” του ξεκαθάρισα αλλά επειδή με είχε γνωρίσει -και αγαπάει κι εκείνος πολύ τον αθλητισμό- την άφησε. Το ίδιο βράδυ που κέρδισα το χρυσό μετάλλιο, της έκανα πρόταση γάμου».
Στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο το 2008, ο Ηλίας ήταν ο πρώτος αθλητής που εισήρθε στη «Φωλιά του Πουλιού», όπως αποκαλείται το στάδιο, φέροντας την ελληνική σημαία. Δυστυχώς ο Ηλιάδης δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο στους αγώνες αυτούς αφού ο τραυματισμός του στο γόνατο τον ανάγκασε να αποχωρήσει μετά από ήττα έναντι στον Ολλανδό Μαρκ Χουίζινγκα στον πρώτο γύρο.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Ηλιάδης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, το οποίο και αφιέρωσε στον ελληνικό λαό λόγω των οικονομικών δυσκολιών που βίωνε η χώρα την περίοδο εκείνη.
Παρότι δεν κατέκτησε μετάλλιο ούτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ο Ηλιάδης συνέχισε να διακρίνεται σε παγκόσμιους διαγωνισμούς ενώ κατέχει περισσότερες διακρίσεις από κάθε άλλον παλαιστή του Τζούντο στην ελληνική ιστορία.
Όσο για το μάθημα που πήρε από τη ζωή του μέχρι τώρα; «Αυτά τα λίγα, τα οποία τα έχεις κερδίσει με τον ιδρώτα και τον κόπο σου, μπορείς να τα εκτιμήσεις και περισσότερο. Έτσι έχω μάθει στη ζωή μου και αυτό προσπαθώ να διδάξω και στα παιδιά μου».
Πηγές πληροφοριών: SPORT 24 / CNN Greece
Κάντε μας like στο Facebook και στο Instagram για να μαθαίνετε όλα τα νέα και τις δημοσιεύσεις μας!